Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Växter

Välkommen att köpa växter, träd, buskar och plantor hos oss på Granngården från Omnia Garden! Dessa växter säljs EXKLUSIVT ONLINE och finns ej i butikerna. Vi har ett brett sortiment av växter för både trädgård, offentliga miljöer och inomhus. Tänk på att sortimentet i butik och online skiljer sig åt. Här på granngården.se har vi ett unikt sortiment av växter som du bara kan beställa online. I butik har vi ett snarlikt sortiment som varieras efter säsong, som till exempel ljung, sommarblommor, gröna växter och perenner.

Köp växter till trädgården online hos granngården.se
Köp växter till trädgården online hos granngården.se

Växter online på granngården.se

Online kan du välja bland växter som häckplantor, alléträd, barr, bärbuskar, fruktträd, perenner, klätterväxter, prydnadsbuskar, prydnadsträd, rosor, sommarblommor och få dina växter levererade direkt hem till dig eller till ditt närmsta utlämningsställe. Dina plantor packas i en kartong och levereras med plast runt sig för att behålla fukten. En del högre träd har en plastplåse runt roten och omlindas i wellpapp, allt för garantera en säker leverans av din växt.

Förbered för växter och plantor innan beställning

Innan beställning är det bra att förbereda sig med rätt tillbehör som jord, gödsel, bevattning och trädgårdsredskap. Tänk på att vi anger ungefärlig höjd på våra växter. Höjden kan skifta något beroende på säsong och om plantan är beskuren eller inte. Tänk också på att rotsystem och storleken på kruka har större betydelse för tillväxt och mående än själva höjden vid leverans. Vi garanterar att alla våra plantor är av A-kvalité.

Tips innan leverans:

 • Köp hem jord och gödsel
 • Se till att du har verktyg och trädgårdsredskap iordning för växtplantering.
 • Gräv groparna/diket enligt planteringsanvisningarna i förväg.
 • Se till att du har möjlighet till bevattning av växter med vattenslangar och kopplingar.
 • Ordna med hinkar, kärl, eller påsar att förvara växterna i tills plantering i marken.

Växter är en färskvara

För att du ska lyckas optimalt med din plantering ger vi lite tips och råd inför din beställning online av dina växter. Växter är levande färskvara och därför är det av stor vikt, egentligen ett måste, att du hämtar ut din beställning inom 3 dagar från avisering om den levereras till utlämningsställe. Planera gärna din växtbeställning ca 10 dagar innan projektet ska genomföras och planteras. Observera bilderna på växterna visar hur de kommer att se ut färdigvuxna och etablerade och inte hur de ser ut vid leverans.

 • Packa upp dina växter omgående ur transportemballaget.
 • Leta fram hinkar och baljor och se till att ställa växterna i vatten omgående. Krukodlade växter behöver bara vattnas.
 • Låt växterna stå och dra vatten i minst 1 dygn innan plantering och se till att alla rötter är ordentligt våta och fuktiga.
 • Förvara växterna så svalt du kan och utan att solen kommer åt dem.

Plantering bör ske inom 2-3 dygn från leveranstillfället. Krukodlade växter klarar sig någon vecka. Om du inte har möjlighet till detta måste växterna jordslås (grävas ner tillfälligt). Det går bra att lägga dem ner i ett grunt dike och hälla jord över. Se till att alla rötter är täckta med jord och att jorden är ordentligt fuktig. Vattna regelbundet.

Barrotat, krukodlat eller inkrukat?

För att veta hur du bäst planterar och tar hand om dina växter är det viktigt att ha koll på om plantan är barrotad, krukodlad eller inkrukat. Men vad betyder egentligen begreppen och vad skiljer dem åt?

Barrotade växter

En barrotad växt har precis som det låter roten bar och är helt enkelt en uppgrävd planta. Denna typ av växt ska planteras när de är i vila antingen under vår eller höst. Fördelen med dessa plantor är oftast att de är billigare och har ett stort utbud av varianter. Barrotade växter är bland annat häckplantor och rosor som ofta levereras i platspåse eller i kruka med torvull runt om.

 • Utseende vid leverans: den barrotade häckplanta befinner sig i vinterdvala i ett kylrum, eller är precis nyväckt, innan den levereras till dig. Vid leverans kan plantan därför se lite trött ut, t.ex. med nakna grenar, bruna blad eller vitt "mögel". Detta är dock helt normalt och så fort häcken planteras kommer bladen slå ut, bli gröna och det vita försvinna. Du kan läsa mer om hur en barrotad planta ser ut här. Exemplet baseras på häckplantor men samma sak gäller för andra växter.
 • Plantering: när du beställt din barrotade planta och fått hem den är det bra om du sätter ner den i vatten innan det är dags för plantering. När de sen ska ner i jorden är det viktigt att rötterna omsluts helt av jorden så packa tätt i takt med att du fyller på med mer jord. Avsluta med att vattna ordentligt och fortsätt hålla jorden fuktig tills dess att plantan rotat sig.
 • Tänk på: eftersom en barrotad planta först måste etablera rotsystem innan den kan börja växa är det vitkigt att växten inte förvaras för varmt eller för länge innan plantering.

Krukodlade växter (CO)

Krukodlade växter är planterade i kruka där rötterna redan hunnit rota sig. Att växten är "genomrotad" märker du när du lyfter ur den ur krukan och jorden håller ihop med rötter som syns ut mot kanterna.Köper du en krukodlad planta kan du läsa förkortningen "CO" på etiketten, vilket betyder att växten är "containerodlad" i kruka. Fördelen med krukodlat är att dessa växter har snabbare etablering eftersom rötterna redan är satta, och att de kan planteras hela säsongen, även långt in på sommaren. Du kan läsa mer om hur en krukodlad planta ser ut. Samma sak gäller för häckar som för andra plantor.

 • Plantering: så länge du vattnar ordentligt i krukan är det ingen brådska att plantera om din krukodlade växt. När det väl är dags att omplantera lyfter du enkelt ut växten ur krukan, sätter den i sin nya miljö, fyller på med jord och vattnar.
 • Tips: Har rötterna börjat korts och tvärt i cirklar inne i krukan? Dra några snitt med kniv tvärts över rötterna vid omplanteringen bildas det snart nya rötter.

Inkrukade växter (INKR)

Inkrukade växter är planterade i kruka på samma sätt som krukodlade plantor. Skillnaden ligger i att den inkrukade plantan inte är rotad ännu, dvs. att rötterna inte hunnit ta sig ännu och den därför inte får kallas krukodlad. Inkrukade växter kan vara rosor eller barrväxter och är vanligast på våren. Köper du en "krukpackad" växt kan du läsa förkortningen "INKR" på etiketten.

 • Plantering: väntar du med omplantering men vattnar den regelbundet kommer den till slut bli en krukodlat planta. Det är därmed ingen stress att plantera om, men när det är dags är det bara att omplantera, fylla med jord och vattna.

Plantera växter i gropar

För att växten ska ta sig och trivas bör man jordförbättra för att få en lucker och näringsrik jord. I sandiga torra jordar är planterings torv/jord att föredra för fukthållningen och i lerjordar är barkmull en bättre produkt för att göra jorden lucker. Kogödsel i botten av planteringshålet ger en bra start till växterna.

Tips från Granngården:

 • Gräv ut hålet och fyll på med vatten.
 • Låt sjunka undan och lägg kogödsel i botten.
 • Blanda upp den uppgrävda jorden med det valda jordförbättringsmedlet i förhållande 30 % förbättring och 70 % jord + ett par händer fulla med kogödsel.
 • Lägg tillbaka den uppblandade jorden till lämpligt planteringsdjup, se till så att jorden täcker kogödseln i botten så att rötterna inte kommer i direkt kontakt.
 • Plantera växten och tryck till runt om så att det bildas en fördjupning runt busken. Vattna rikligt.
 • Fortsätt att fylla fördjupningen någon vecka och lägg sedan på jord så det bildas en liten upphöjning

Plantera häck och plantor i förberett utgrävt dike

Ett utgrävt dike där exempelvis häckplantor ska stå är med fördel minst 40 cm djupt och 40 cm brett. Kogödsel som är välbränd är en bra grund i botten på utgrävningen. 1 säck kogödsel på 40-50 liter på ett 10 meter långt dike gör susen. Blanda på jordförbättring och fyll upp utgrävningen tills den blir full. Ca 100 liter jordförbättring är lagom för 10 meter lång utgrävning.

Sandig jord behöver fukthållande förbättringsjord – typ planteringsjord/torv. Lerig och hård jord behöver barkmull för att bäst skapa lucker jord att planteras i. Spara eventuellt överbliven jord och använd efterhand.

När du sedan får dina växter som du beställt, är du redo att plantera i marken som du förberett. Packa upp emballaget runt växterna omgående och se instruktionerna för respektive växt. Skulle de mot förmodan vara oläsbara, kan du ladda ner dem från granngården.se.

Vattna växter och plantor i marken

När man vattnar är det viktigt att man vattnar rikligt och inte så ofta. Med riklig vattning innebär att du kontrollerar att jorden blir fuktig ända nere vid rötterna.

Vattna hellre i omgångar med några minuters mellanrum så att vattnet hinner sjunka undan. Vattnar man för ofta (typ varje dag) kyls jorden ner och hindrar växternas rötter från att utvecklas. Är luften varmare än jorden får växterna svårt att tillgodogöra sig vatten i den utsträckning de behöver. Det räcker normalt att vattna 1-2 gånger per vecka vid etableringen.

Hitta de växter, träd, buskar och plantor som passar för din trädgård och köp online på granngården.se med leverans hem till dig. Lycka till!

Kategorier

Kategori & Filter
  • Populära
3379 produkter

Visar sida 1 av 113