Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Avenbokhäck

Avenbok är en av våra allra mest populära häckar. Med ursprung i Danmark finns den främst i våra södra delar men också uppåt i landet och på Öland, där den också är landskapsträd. Det som gör Avenbokshäcken så populär i Sverige är att den är tät, tålig för både sol, vind och skugga och snabbväxande. Avenbokshäckens blad byter färg på hösten till kopparfärgade. På vintern behåller häcken dessutom de flesta bladen innan nya tränger fram till våren. Detta i kombination med Avenbokens täthet och tålighet gör den till ett perfekt insynsskydd.

Den kan faktiskt växa upp till en halv meter per år och blir över 5 m hög, även om rekommendationerna är att hålla häcken till ca, på 2-3 meters höjd om du ska ha den som häck.

Andra fördelar med Avenbok är:

  • Snabbväxande, tät och hög häck
  • Trivs i hela landet i de flesta jordar
  • Väldigt formbar som prydnadshäck
  • Vackra höstfärger
  • Lättskött att underhålla

I Granngårdens sortiment kan du köpa frilandsrotad, barrotad Avenbok direkt online på granngården.se med hemleverans. Våra avenbokshäckar levereras i höjd på 30-50 cm, 50-80 cm, 80-100 cm och 100-120 cm.

Plantera Avenbok

Avenbokshäck kan planteras både på hösten och våren i hela landet. Häcken trivs bäst i sol till halvskugga i humusrik, kalkhaltig jord och finns i vilt tillstånd främst i södra delarna av Sverige. Vid nyplantering bör du sätta häckplantorna i ett ca. 50 cm djupt och 50-70 cm brett planteringsdike, och fylla på med ny planteringsjord.

Tänk på att våra Avenboksplantor är barrotade, vilket innebär att de ska planteras direkt efter att du har fått hem dem om du inte mellanplanterar dem (mellanplantera i max en vecka, sen måste plantorna ner i marken). Barrotade plantor ska dessutom planteras tidigt på våren (april eller maj) eller sent på hösten. Ett tips är att dra en lina genom ditt planteringsdike för att vara säker på att sätta plantorna i rak linje. De första åren bör du även tänka på uppbindning och se till att binda upp häckplantorna.

Skötsel av din Avenbok

Avenboken tillhör familjen björkväxter och är en tålig, trevlig och lättskött häckväxt att ha i trädgården. Häckens virke är väldigt hårt vilket gör den så robust och vädertålig. I stort sett sköter sig Avenboken själv och behöver enbart omvårdnad i form av vattning, klippning och beskärning. Första säsongen du satt din häck kräver rötterna regelbunden vattning för att växa och etablera rötter i jorden. Du ska dock vara försiktig med att vattna för mycket, känn på jorden innan du går för att vattna. Är den fuktig kan du gott vänta tills jorden torkat något mer.

Beskära Avenbokshäck

Avenboken beskärs under JAS-perioden juli-september och är en tålig häck för beskäring. Det gör den populär som prydnadshäck för formklippning eller som ensamträd. Tänk på att under de första åren enbart beskära häcken strax under önskad höjd och alltså inte på höjden, för att ge häcken optimala förutsättningar att växa till sig. Avenbokens blad har en väldigt typisk form med sitt äggrunda utseende med "sågad" och spetsig kant. På ovansidan är bladen vackert veckade och blir gula, slutligen kopparfärgade, på hösten. Häcken blommar på våren mellan maj-juni men har väldigt små, diskreta blommor.

Hemleverans av Avenbok online på granngården.se

Hos oss på granngården.se kan du beställa Avenbokshäck med fraktfri hemleverans direkt till trädgården. Våra häckar levereras barrotade i höjder mellan 30-120 cm beroende på vilken sort du väljer. Välkommen att köpa din häckväxt online hos oss på Granngården!

Kategorier

Kategori & Filter
    • Populära
11 produkter

Visar sida 1 av 1