Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tujahäck

Den robusta och lättanpassliga häckväxten Tuja eller Thuja är en favorit i svenska trädgårdar! Förutom att den är vintergrön och klarar nordiska vintrar utan problem, är den även tät vilket ger ett perfekt insynsskydd. Tujan är dessutom en mycket vacker barrväxt med mjuka barr som inlednigsvis växer smalt för att därefter bre ut sig. På vintern håller den sig grön med inslag av vacker brons/kopparfärg på vissa delar.

Fördelar med Tujahäcken:

 • Robust och tålig för klimat och levnadsförhållanden
 • Lättanpasslig till olika sorters jord
 • Perfekt insynsksydd
 • Finns både som snabbväxande och långsamväxande häck
 • Granngårdens krukodlade Tujor kan planteras både på vår, sommar och höst
 • Sist men inte minst - Tujor är lätta att underhålla!

Att tänka på:

 • Vissa delar av häcken är giftiga så inget små barn eller hudsjur ska smaka på
 • Tujan tycker inte om att torka ut långa perioder. Den gillar dock inte heller att stå för blött. Rätt vattning är med andra ord et viktigaste för en frisk häck
 • Känsliga för vägsalt så var försiktig ned att salta för nära inpå häcken

Tuja Smaragd och Brabant

Tuja (Thuja occidentalis) finns i olika sorter. I Granngårdens sortiment finns marknadens populäraste Tujasorter; Ädeltuja Smaragd (thuja occidentalis 'smaragd') och Pelar/häcktuja Brabant (thuja occidentalis 'brabant'). På granngården.se erbjuder vi krukodlade Tujahäckar till bra priser och kvalitet.

Tuja Brabant

Den mest populära sortens Tuja är utan tvekan Brabanten! Denna snabbväxande häck är tät och växer upp till 40 cm per år i sol/halvskugga. Höjden är ca. 10-12 meter hög (som fullvuxen) och den tål vinterkyla ner till -30 grader i zonerna 1-5. Till sin form är Brabanten något konformad och i övrigt smal med rak stam. Bladen är små, täta, glansiga och intensivt gröna.

I Granngårdens sortiment har vi Brabant Tuja i kruka till bra priser! Vi levererar Brabant hem till dig i 10- eller 100-pack i storlekar från 30-125 cm, beroende på vilken storlek som passar dig bäst.

Tuja Smaragd

Den vackra Ädeltujan Smaragd är en häck för dig som vill ha det lilla extra! Med sitt fantastiska utseende skapar häcken en lyxig uppfart, mur eller solitär för dig som önskar det. Formen på Smaragden är smal och något konformad likt en pyramid. Bladen mjuka, gröna och mycket täta. Denna sort växet något långsammare än Brabanten, ca. 15-25 cm per år och blir ungerfär 8-10 meter hög. Denna sort kräver väldränerad och näringsrik sandjord eller lerjord.

Hos oss på Granngården kan du köpa Smaragd Thuja till bra priser med leverans direkt hem till dig, i höjder från 60-100 cm. Vi erbjuder såväl 10-pack som 100-pack beroende på hur stor häck du planterar att plantera.

Plantera Thuja - tänk på detta!

Krukodlade Tujahäckar som de vi erbjuder på granngården.se kan planteras både på våren, sommaren eller hösten. Häcken själv föredrar dock att planteras senare på säsongen om den får välja, för optimal etablering. Häcken kan planteras både på soliga platser och på skuggigare, skillnaden är att tillväxten går något snabbare desto mer sol.

Gör såhär när det är dags för plantering av häcken:

 • Gräv ett planteringsdike som är dubbelt så stort och brett som roten på häckplantan
 • Ta bort krukan runt Tujaplantan. Obs. att plantorna inte får ligga på sidan i solen för länge då det snabbt kan göra dem bruna.
 • Sätt ner plantorna i planteringsdiket. Obs. att toppen på roten inte får gå djupare än 5 cm nedanför markytan, dina tujor vill alltså inte planteras för djupt. Vilket avstånd du har mellan plantorna beror på hur tät du vill att häcken ska vara pch vilken sorts Tuja du väljer. Generellt sett brukar 2-3 meter eller 3-4 meter bli lagom, men läs rekommendationer på respektive häcksplantas produktsida.
 • Fyll på med planteringsjord och jordförbättring men packa inte för jorden för mycket, den ska vara rätt så lös.
 • Vattna, vattna och vattna så rötterna tar åt sig bra med vätska. Fyll därefter på med jord om det sjunkit ner.
 • Pressa eller packa försiktigt jorden så luftbubblor fylls med jord, och avsluta med att lägga på en fiberduk för att hålla fuken i jorden längre.

Rätt jord för din Tuja

Vad gäller jord är det viktigt att undvika för torr eller för blöt jord, då får nämligen rötterna svårare att grunda sig. För dig som väljer en Brabant spelar typen av jord mindre roll, denna Tuja trivs i de flesta typer av jord både sura och kalkrika. Smaragden kräver dock väldränerad och näringsrik jord, helst sand eller lerjord. Är jorden inte tilläckligt dränerad kommer vattnat stanna kvar i planteringsdiket för länge, vilket hindrar rötterna från att få näring och syre. Detta kan i sin tur resultera i att bladet och grenarna blir brun/gul och den helt enkelt tar skada.

Tänk också på att jorden du fyller planteringsdiket med ska vara lös så att rötterna har lätt att förankra sig. Ta också god tid på dig att se till att jorden är väldränerad, dvs. inte för kompakt eller ihoppressad. Du kan själv addera nya egenskaper till din jord med hjälp av jordförbättring som till exempel sand eller gödsel, alternativ byta ut jorden där du ska plantera till näringsrik planteringsjord.

Skötsel av Tujor

För att få en frisk och vacker Tujahäck är vattning det absolut viktigaste. Första och andra säsongen i synnerhet är vattning A och O. Det är viktigt att genomvattna så att rötterna tar del av vätskan. Det allra bästa är att köpa ett bevattningsystem som reglerar vattningen åt dig så du kan vara säker på att din häck vattnas rätt. I Granngårdens sortiment har vi bland annat automatiska bevattningsystem från Gardena som du styr enkelt via din telefon eller surfplatta, men också självbevattnande droppslangar för just häckar.

Att hålla jorden näringsrik gör du bäst med hjälp av näringsrik gödsel. Vi rekommenderar att du gödslar din Tuja en gång per vår och tidigst ett par veckor efter etablering av häcken. För att undvika att häcken tar skada av stark vintersol är det också bra att skydda din häck med fiberduk eller juteväv de första säsongerna.

Du bör beskära din häck om våren/slutet av vintern när tjälen släppt. Klipp då enbdast bort döda och frostskadade grenar. Under augusti-september är det bra att putsa häcken till ca. 5 cm under önskad storlek. Tänk på att inte klippa Tujan på höjden fören 15 cm under önskad höjd.

Köp Tujahäck online på granngården.se

Hos oss på granngården.se kan du köpa tujahäck med fraktfri hemleverans direkt till trädgården. Vi har krukodlad tuja till bra priser och fin kvalitet. Välkommen att beställa din häckväxt online hos oss på Granngården!

Kategorier

Kategori & Filter
  • Populära
15 produkter

Visar sida 1 av 1