Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Prydnadsgräs

Prydnadsgräs och dekorationsgräs redo för plantering i din trädgård! Hitta olika sorter som kan passa för din trädgård och dina planer. Vill du hellre påbörja en lite längre resa och med kärlek driva upp eget prydnadsgräs från frö så kan du spana in våra fröer till grässorter 🌱🫶

Köp prydnasgräs och dekorationsgräs online på granngården.se
Köp prydnasgräs och dekorationsgräs online på granngården.se

Prydnadsgräs för din trädgård

Prydnadsgräs är en elegant och mångsidig tillsats till varje trädgård, perfekt för att skapa struktur och rörelse. Dessa gräsarter kan användas som solitärväxter, i rabatter eller som en del av en blandad plantering. De är inte bara estetiskt tilltalande utan också lätta att sköta och tåliga mot olika klimatförhållanden.

Kallas även för dekorationsgräs

Förutom "prydnadsgräs" kan du även stöta på termer som dekorativa gräs, dekorationsgräs, ornamentalgräs, trädgårdsgräs och gräs som prydnadsväxter. Dessa termer används ofta omväxlande och kan hjälpa dig att hitta rätt gräs för din trädgård.

Varför välja prydnadsgräs?

De erbjuder många fördelar, bland annat:

 • Skapar höjd och struktur i trädgården
 • Tåliga och lättskötta
 • Passar bra i både soliga och skuggiga lägen
 • Passar bra som komplement till blommor och perenner 🌸
 • Attraherar fåglar och insekter

Hur planterar man dekorationsgräs?

För att plantera prydnadsgräs, följ dessa steg:

 1. Välj en solig eller halvskuggig plats med väldränerad jord.
 2. Gräv ett hål som är dubbelt så stort som gräsets rotklump.
 3. Placera gräsplantan i hålet och fyll på med planteringsjord.
 4. Vattna rikligt efter plantering för att hjälpa gräset att etablera sig.
 5. Tillsätt ett lager mulch (gräsklipp eller kompost) runt basen för att behålla fukt och minska ogräs.

Populära sorter

Miscanthus/Miskantus (Elefantgräs)

Miscanthus, även känt som elefantgräs eller Elefantmiskantus (Botaniskt namn: Miscanthus giganteus), är känt för sina höga, graciösa vippor och eleganta form. Perfekt för att skapa en imponerande höjd i trädgården.

Hakonegräs

Hakonegräs är ett lågväxande, dekorativt gräs med en mjuk, böljande struktur. Idealiskt för att plantera i skuggiga områden eller som kantväxt.

Blåtåtel

Blåtåtel är ett populärt val med sina fina, blågröna blad och luftiga blommor. Det är särskilt vackert när det planteras i grupper.

Fler populära sorter:

 • Pampasgräs
 • Elefantgräs
 • Hakonegräs
 • Glansmiskantus
 • Tuvrör
 • Diamantrör
 • Fjäderborstgräs
 • Blåtåtel
 • Lampborstgräs
 • Jättetåtel
 • Zebragräs
 • Japanskt Blodgräs
 • Prydnadshirs
 • Ormskägg
 • Bronsstarr
 • Fasanfjädergräs
 • Brandstarr

Vanliga frågor om prydnadsgräs

Vad är prydnadsgräs?

Det är gräsarter som odlas för sina estetiska kvaliteter. De används ofta i trädgårdar och landskap för att tillföra textur, färg och rörelse.

Hur sköter man om dem?

De flesta är lättskötta. De kräver minimal bevattning och kan ofta klara sig på naturligt regnvatten. Regelbunden beskärning på våren hjälper till att hålla dem friska och attraktiva.

Kan de växa i skugga?

Ja, vissa typer av gräs trivs i skuggiga områden. Hakonegräs och vissa sorter av starr är bra exempel på gräs som klarar sig bra i skuggiga förhållanden.

När är de bäst att plantera?

Den bästa tiden att plantera är på våren eller hösten när jorden är fuktig och temperaturen är mild. Detta ger gräset bästa möjliga start för att etablera sig i trädgården.

Vilket gräs är tåligast?

Många prydnadsgräs är kända för sin tålighet, men elefantgräs (Miscanthus) anses vara ett av de mest tåliga. Det klarar av olika klimatförhållanden och är resistent mot sjukdomar, vilket gör det till ett populärt val för trädgårdar i hela Sverige.

Vilket gräs är bäst?

Det bästa prydnadsgräset beror på dina specifika behov och förhållanden i din trädgård. Miscanthus är populärt för sin höjd och struktur, medan Hakonegräs är utmärkt för skuggiga områden. Blåtåtel är ett annat favoritalternativ för sina vackra färger och fina textur.

Kan prydnadsgräs övervintra i kruka?

Ja, många prydnadsgräs kan övervintra i kruka. Det är dock viktigt att välja en kruka som är tillräckligt stor och välisolerad för att skydda rötterna mot kyla. Placera krukan på en skyddad plats och täck jorden med löv eller halm för extra isolering. Se också till att den inte står för blött - behöver vara väldränerat.

När ska man klippa ner prydnadsgräs?

Den bästa tiden att klippa ner prydnadsgräs är tidigt på våren innan den nya tillväxten börjar. Detta hjälper gräset att återhämta sig snabbare och växa starkare under säsongen. Använd en skarp sax eller sekatör för att klippa ner gräset till ungefär 10-15 cm över marknivå.

Plantera i kruka

Att plantera prydnadsgräs i kruka är ett utmärkt sätt att dekorera uteplatsen eller balkongen. Prydnadsgräs som japanskt blodgräs och hakonegräs trivs bra i krukor och ger en modern touch till din utomhusmiljö. De är också lättskötta och kan enkelt flyttas för att anpassa sig till olika ljusförhållanden. Prydnadsgräs i kruka kan också övervintra med rätt skydd, vilket gör dem till ett hållbart och flexibelt val för trädgårdsentusiaster. Utforska möjligheterna med prydnadsgräs i kruka och skapa en vacker, levande dekoration som varar hela året.

Höga sorter av gräs

Högt prydnadsgräs är perfekt för att skapa dramatiska effekter i trädgården. Med sorter som elefantgräs Miskantus kan du skapa imponerande höjd och textur som drar ögonen till sig. Dessa gräs är inte bara imponerande i storlek utan också tåliga och lättskötta. Högt prydnadsgräs fungerar utmärkt som insynsskydd eller för att skapa avskilda områden i trädgården. De kan också användas som en naturlig bakgrund till lägre växter och blommor, vilket skapar en harmonisk och balanserad trädgårdsdesign. Upptäck fördelarna med högt prydnadsgräs för att ge din trädgård en unik och ståtlig karaktär.

Köp hos Granngården

Utforska vårt breda sortiment av prydnadsgräs hos Granngården. Handla enkelt online på granngården.se. Här hittar du allt du behöver för att skapa en vacker och harmonisk trädgård 🙏❤️

Kategorier

Kategori & Filter
  • Populära
145 produkter

Visar sida 1 av 5