Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Perenner

Perenna växter är en väldigt populär växtgrupp som tål kyla bra, vilket gör att de flesta sorter går att plantera även i de norra delarna av Sverige. Perenner är ett samlingsnamn på växter som inte dör under vintern utan istället vissnar för att blomma ut igen till våren. Perenner delas i själva verket upp i en mängd olika kategorier. Några exempel på perenner du hittar på granngården.se är förgätmigej, blodnäva, luktpioner och vintergröna. Vi har öven perenner under varumärket "Grönt kulturarv".

Ta reda på allt du behöver veta när du odlar perenner i vår stora guide!

Vissa perenner föredrar skugga och vissa föredrar sol. I produktbeskrivningen för varje enskild produkt hittar du information om hur du på bästa sätt planterar just din blomma.

När du köper växter online på granngården.se får du de hemleverade direkt till dörren. Kom ihåg att du även kan beställa hem planteringsjord på helpall ända fram till dörren, smidigt och enkelt!

Köpa perenner online - tänk på detta

Ingen odlingszon

Sverige är indelat i åtta klimatzoner, eller odlingszoner, med zon 1 i Skåne/Blekinge och zon 8 längs med fjällkedjan i norr. Ju härdigare en växt är, dvs. hur bra förmåga växten har att övervintra i ett visst klimat, desto högre odlingszon har den. Oftast gäller det att ha koll på vilken zonangivelse den växt du köper har för att veta hur väl den kommer klara sig där just du bor. Detta gäller dock inte perenne som istället värderas utifrån härdighet.

Härdighet

För perenna växter är det härdigheten som är viktig, helt enkelt hur bra den klarar att övervintra. En växts härdighet utgår från växtplatsen i sig och inte ifrån de principer som delar upp klimatzonerna. Istället utgår härdighet från jordens dränering och hur skyddad växtplatsen är. Härdigheten delas upp i bokstäverna A, B, C och D med de helt härdiga perennerna i A och de mest känsliga i D.

  • A - kan växa och övervintra i hela Sverige
  • B - kan odlas i hela Sverige på skyddad/väldränerad plats
  • C - kan odlas i stora delar av landet på skyddad/väldränerad plats
  • D - kan enbart odlas på de platser i Sverige som är mest gynnsamma värmemässigt, t.ex. södra Sverige. kräver bra dränering och vinterskydd.

Plantera perenner

När man planterar perenner är det viktigt att man tänker på att ha ett tillräckligt avstånd mellan plantorna för att de inte ska konkurrera med varandra. Planterar man dem för tätt är risken att de aldrig blir fullt utväxta. För de flesta perenner gäller måtten:

  • 20 - 30 cm för låga perenner
  • 40 - 50 cm för mellanhöga perenner
  • 60 - 70 cm för höga perenner

Fördelen med perenner är just att de inte dör efter blomningssäsongen utan bara vissnar för att sedan vakna till liv nästa säsong igen. De är därför väldigt lätta att underhålla eftersom du slipper dra upp döda plantor och så nya varje vår. Att perenner inte kräver något underhåll är däremot en myt. Även om de är ganska tacksamma att ha i trädgården så behöver de bra jord, lagom med gödsel, vatten, beskärning och delning.

Marktäckande perenner

Om du har ytor i din trädgård med mycket mossa eller om det finns områden där det är svårt att komma åt med gräsklipparen så kan det vara en smidig lösning att plantera marktäckande perenner istället. Vi rekommenderar att du köper sorten Hasselört som är en vintergrön marktäckare, superfin!

Grönt kulturarv® hos Granngården

På Granngården är vi extra stolta att erbjuda perenner som omfattas av "Grönt kulturarv". Under varumärket Grönt kulturarv säljs och lanseras växtmaterial som samlats in genom Programmet för odlad mångfald, Pom. Sortimentet består av frukt och bär, fröer, krukväxter, köksväxter, lökar och knölar, perenner, rosor, träd och buskar. Alla sorter som ingår är odlade i Sverige före 1940, 1950 eller 1960 beroende på växtslag.

De perenner som ingår i Grönt kulturarv har alla funnits i odling sedan före 1940 och har en lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och bra odlingsegenskaper. Sorterna har spårats upp, inventerats och samlats in inom Poms Perennupprop. Perennsorterna som säljs under varumärket Grönt kulturarv® är utvalda att bevaras i den Nationella genbanken och består bland annat av Höstflox och Strandbinka. Du hittar sortimentet på granngården.se och kan beställa växterna enkelt direkt online.

Här på granngården.se kan du köpa ett brett sortiment av marktäckande perenner och många andra växter. Beställ enkelt och tryggt hos oss med hemleverans direkt till dörren eller ditt närmaste utlämningsställe.

Kategorier

Kategori & Filter
    • Populära
414 produkter

Visar sida 1 av 14