Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Gödsel

Gödsel – hemligheten till en frodig trädgårdsmiljö! Utforska Granngårdens omfattande utbud av gödning och gödningsmedel för att optimera din grönsaksodling eller blomsterprakt. Kväverik gödsel ropar hej, och varje blomma, buske och grönsak vinkar livligt tillbaka. Så, låt din trädgård bli ett paradis av skönhet och vitalitet.

Köp gödsel till trädgården online hos granngården.se
Köp gödsel till trädgården online hos granngården.se

Att man blir vad man äter gäller även för svenska trädgårdar. Med utebliven näring och dåliga förutsättningar är det svårt att växa och frodas. För att hjälpa din trädgård, odling eller dina växter på traven finns det dock en lösning: gödsel. Att gödsla är ett livsviktigt moment för en trädgårdsodlare och tillför nödvändiga näringstillskott till trädgården, ofta kallat NPK gödsel eller blåkorn.

Varför ska man gödsla?

Olika typer av gödselmedel används för att förbättra jorden och jordmånen i marken där det odlas. Det handlar om att skapa förutsättningar för dina plantor att trivas och frodas. För att få odlingen eller växterna att växa snabbare tillförs medlet efter hand. Tanken är att ersätta den näring som försvinner med grödorna eller som växterna tagit till sig under sin tillväxt, utan att utarma jorden.

Det finns flera olika typer av gödsel och vilket du bör välja har med dina unika behov att göra. Hos oss på Granngården hittar du allt naturgödsel till gräsgödsel, hönsgödsel och kogödsel, bland flera andra. Självklart har vi även kalk och växtnäring.

Hur och när ska man gödsla?

Våren är den bästa tiden att gödsla i trädgård, rabatt, växter och gräsmatta. Då har växterna kommit upp och är mottagliga för näringen de får. För dig som vill gödsla på hösten finns särskilt höstgödsel att använda sig av, som är speciellt anpassade till sensommar- och höstklimat.

Tänk på att alltid vattna när du gödslar, eller passa på att sprida ut näringen innan väntat regn. Vätska löser nämligen upp gödslet och hjälper det komma ner till rötterna. Tänk också på att läsa anvisningarna noga så att du strör ut rätt mängd och inte överdoserar.

Naturgödsel

Naturgödsel består av spillning från djur, kompost eller exempelvis benmjöl (vanligt inom lantbruk). Det är med andra ord helt organiskt gödsel. Ko- och hönsgödsel är exempel på denna typ av näring, och du kan dessutom skapa din egna naturnäring i trädgården. Det gör du genom att skaffa en kompost där trädgårdsavfall går i ett kretslopp. Efter nedbrytning till jord blir det näring för din odling, växter och rabatter och odlingslådan eller pallkragen.

Thuja och gödsel, då? För att tujaplantor ska trivas och växa optimalt krävs gödsling. Använd antingen trädgårdsgödsel eller kogödsel för att ge dem den näring de behöver. Det är inte nödvändigt att gödsla extra vid planteringen, utan vänta minst en månad efter att de planterats. Därefter är det lämpligt att ge dem gödsel varje vår och ytterligare en gång under juni månad.

NPK Gödsel – Blåkorn

Utöver naturnäring finns det framställt mineral-, handels- och konstgödsel. Dessa industriellt framställda gödningsmedel är en snabbare variant jämfört med naturgödning som behöver komposteras. Just mineralnäring anges ofta i termer av vilken sammansättning av Kväve (N), Fosfor (P) och Kalium (K) de har. Kväve, Fosfor och Kalium (NPK) är viktiga näringsämnen för växtlighet och odlingar i trädgårdar. Därför kallas denna typ oftast för blåkorn eller NPK gödsel.

Gödsel är kväverik och passar perfekt för effektiv trädgårdsgödning. Med sin stora mängd organiskt material nerbrukas den före sådd och plantering, vilket ger trädgårdens alla växter mer näring. Stroller Blå är exempelvis idealisk för ekologisk odling och gynnar trädgårdens alla växter när den bryts ner i jorden.

Kväve behövs för växternas gröna delar och fosfor för att växten eller blomman ska kunna sätta knoppar. Kalium hjälper växten övervintra genom ett ökat sockerinnehåll. Olika växter kräver olika sammansättningar av NPK gödning eller blåkorn, och därför är det viktigt att gödsla med rätt medel som passar just det du odlar eller planterar i din trädgård för trädgårdens alla växter.

Inför högsäsongen vid vår eller försommar behöver växterna större tyngdpunkt på kväve (N) och Fosfor (P) för att växa. Mot hösten inför vintern är det bättre med gödselmedel som har mindre av N och P – men mer av kalium (K) för att stärka dem inför övervintringen.

Gräsmattegödsel

För dig som är på jakt efter en riktigt fin och grön gräsmatta är bra gödsel en viktig del för att komma dit. I Granngårdens sortiment finns några av marknadens bästa gräsgödsel som har egenskaper och näring anpassat just för att få gräsmattan grön. Bland annat hittar du medel mot mossa.

All gödsle ska spridas så jämnt som möjligt, exempelvis med hjälp av en spridarvagn.

Gödsel till gräsmattan anges ofta i NPK-ratio under innehållsförteckningen vilket alltså står för Kväve (N), Fosfor (P) och Kalium (K) som gräset behöver för att växa. Vi har bland annat gödsel från Hasselfors, Stroller och Granngårdens eget varumärke. För den som vill finns även olika typer av allgödsel som passar utmärkt för det mesta i trädgård och jord. De är precis som namnet säger all-fungerande och universala och passar för de flesta olika växter, rabatter och gräsmattor.

Trädgårdskalk

Kalk för trädgården kan användas för att motverka försurning då det höjer pH-värdet i jorden och tillför spårämnen. Om man bortser från surjordsväxter, trivs de flesta andra växter med ett pH-värde mellan 5,5 och 6,5. Vi erbjuder kalk som fungerar som jordförbättring men också kalksalpeter som ger specifik gödslingseffekt i potatis, grönsaker, frukt och bär.

För våra krukväxter

Flytande näring som blandas upp med flera delar vatten har vi också i vårt sortiment. Vi har varianter som passar de flesta växter.

Köp gödsel online och i butik

Hitta ditt NPK gödsel, blåkorn, gräsgödsel, trädgårdskalk och mer hos oss på Granngården. Vi har valt våra näringsprodukter med omsorg för att du ska kunna ge dina odlingar allt det dem behöver för att växa optimalt. Välkommen att beställa direkt på granngården.se eller komma in till oss i butik!

Kategori & Filter
    • Populära
74 produkter

Visar sida 1 av 3