Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Äppelträd

Drömmer du om ett eget äppelträd i trädgården? Hos oss hittar du ett brett sortiment av äppelträd och fruktträd. Välj bland massor av olika äppelsorter. Vi har både gamla äppelsorter och nyare sorters äpplen. Självklart finns också många av våra klassiskt svenska äppelsorter.

Välja äppelsort

  • Det viktigaste när du ska välja äppelträd är att välja en sorts äpple du tycker om
  • Säkerställ att äppelträdet passar den odlingszon du bor i
  • Du behöver också tänka på stamtyp, vi listar de olika sorterna längre ner
  • Skördetid — vill du skörda äpplen på sommaren, hösten eller vintern?

All denna information finns att hitta på respektive äppelträds produktsida.

Välja äppelsort efter stamtyp

Först och främst ska du välja vilken stamtyp du vill ha. Det vanligaste är att välja stamtypen A2. Det är en bra grundstam som trivs i hela landet, ger stora träd med rejält rotsystem och som har bra härdighet. Dessutom kan du skörda äpplen från ett äppelträd med A2-stam ganska snart efter planteringen. Det finns även andra stamtyper som lämpar sig bättre för exempelvis mindre trädgårdar.

Stamtyp A2
Den vanligaste typen av stam heter A2 och den passar i hela landet och är tålig med ett utbrett rotsystem. Träden blir stora och passar därför en större trädgård. Äppelträdet med den här typen av stam ger rikligt med äpplen och de kommer snart efter plantering, vilket kan vara en fördel för den otålige.

Stamtyp B9
Ett svagväxande träd som blir cirka en tredjedel i storlek jämfört med stamtypen A2. Trädet lever cirka 25 år, jämfört med typen A2 som lever bortåt 50-100 år. Frukterna kommer ofta 2-3 år efter plantering. Det kan vara bra att känna till att den här typen av stam alltid kommer att behöva stöd på grund av det svaga rotsystemet. B9 är känsligare för torka också på grund av det mindre rotsystemet

Stamtyp M26
För en mindre trädgård kan stamtypen M26 passa, detta är ett svagväxande träd med en kortare livslängd.

Skörda äpplen på sommaren, hösten eller vintern?

Fundera också på när du vill kunna skörda dina äpplen. Väljer du att plantera ett äppelträd kan du antingen välja en sort som ger skörd på sommaren, hösten eller vintern. Kanske har du plats för flera träd och kan välja tre olika så att du har tillgång till färska äpplen länge. Vissa sorter lämpar sig bättre än andra för lagring också, en viktig aspekt att ta med i beräkningen. Kan du ändå inte bestämma dig finns det så kallade familjeträd som består av 3–4 sorter på ett och samma träd. Något för alla smaker med andra ord!

Men när vi har skördat då? Hur förvarar jag äpplena på bästa sätt så de håller länge? Läs vår matnyttiga guide om hur du förvarar äpplen här. Vi berättar också hur du minskar skadorna på din frukt!

Åtta populära äppelsorter

Gravensteiner – Söt med liten syrlighet som passar för förvaring eller att äta direkt. Mognar i november-december. Kan ta lite längre tid för sorten att nära frukt efter plantering.

Summerred – Saftigt, krispigt och syrligt äpple med fantastiskt rött skal. Mognar i september-oktober och används med fördel i sallader och desserter.

Ingrid Marie – En riktig klassiker och ett utmärkt matäpple. Mognar sent, i november-januari och trivs allra bäst i soligt läge.

Amorosa – Ett fantastiskt gott äpple, gulgrön grundfärg med röda inslag och med fin balans mellan sötma och syra. Mognar i oktober-december och passar lika bra som matäpple som i matlagning.

Alice – Ett lite mindre äpple med stora smaker och fast fruktkött. Mognar i september och kan både ätas direkt och användas i desserter. Ger skörd 3–4 år efter planteringen.

Aroma - Aroma är en klassisk och välkänd äppelsort som är älskad av många. Trädet är ympat, vilket ger ett kompakt träd med tidig fruktsättning.

Åkerö - Smakrika och vackert gulröda höstäpplen. Mognar i november-december och kan med fördel vinterförvaras.

James Grieve - James Grieve ger medelstora äpplen med glänsande skal och en sötsyrlig och säregen arom. Det lilla kompakta trädet har en tidig fruktsättning.

Plantera äppelträd

Läs mer om hur man planterar äppelträd här! Vi har samlat allt du behöver veta för att enkelt komma igång.

Beskära äppelträd

Läs mer om hur man beskär äppelträd i guiden här! Vi har samlat alla tips och redskap som behövs i en enkel guide.

Köp äppelträd online hos Granngården

Klicka hem dina äppelträd enkelt online! Vi levererar direkt till din dörr eller ditt närmsta utlämningsställe. Spana också in våra andra fruktträd som päronträd, körsbärsträd, plommonträd och fikonträd.

Kategorier

Kategori & Filter
    • Populära
64 produkter

Visar sida 1 av 3