Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Ligusterhäck

Ligusterhäck och Vintergrön Ligusterhäck är en mycket populär, snabbväxande häckväxt som finns utbredd över stora delar av landet. Den härstammar från västra Europas medelhavsområde och tillhör släktet Syrenväxter. Häcken är både snabbväxande och tålig och passar därför utmärkt i just nordiskt klimat. Ligusterhäcken kan växa upp till 50 cm per år och blir snabbt tät och kraftig. Det gör den också härdig för beskärning och kreativ formklippning. För dig som är ute efter en häck som växer upp snabbt, är vacker året runt och fungerar som inskynsskydd är Ligustern är perfekt val.

Häcken blommar med små vita blommor i klasar under juni-juli. Dessa blommor kan vara svåra att se och efterträds på en del sorter av giftiga blå/svarta bär på hösten - inget att stoppa i munnen alltså. Vissa sorter får istället gula bär och vissa inga alls. Häckens blad är intensiva och växer tätt vilket ger Ligustern sitt vackra, nästan lysande utseende Formen på bladen är ovalformade med korta skaft.

Fördelar med Liguster häck:

 • Snabbväxande, tät och hög häck
 • Kan planteras både vår och höst
 • Trivs i både skugga och sol
 • Tål kraftig beskärning, utmärkt som prydnadshäck
 • Håller kvar bladen långt in på hösten, perfekt som insynsskydd
 • Lätt att sköta om och underhålla
 • Lockar till sig fåglar och djur
 • Kan bli upp till 3 m hög!

Det finns flera olika typer av Liguster och i Granngårdens sortiment kan du köpa bland annat vintergrön Ligusterhäck och Dvärgliguster som häckplantor. Häckarna levereras frilandsodlade/barrotade i höjder från 30-150+ cm i 10- till 100-pack. Alla våra häckar levereras direkt hem till din dörr eller närmaste utlämningsställe, smidig och enkelt!

Vintergrön liguster

Den vintergröna Ligustern är populär då den som namnet antyder, håller de flesta av sina gröna blad långt in på vintern. Den robusta häcken tål dessutom kraftigare väderförhållanden, vilket gör den lämplig i trädgården även på vintern. Bladen på den vintergröna häcken är även dessa smala, ovala och giftga om de äts. Hos Granngården kan du köpa vintergrön Liguster häck i höjder från 30-150+ cm.

Plantera liguster häck

Ligustern kan planteras i växtzon 0-4 och trivs både i skuggiga lägen och i sol. Skillnaden är att häcken möjligen an bli något glesare i skugga. De plantor som säljs på Granngården är frilandsodlade/barrotade och bör därför planteras antingen på våren eller hösten. Tänk på att häckplantorna ska hållas fuktiga innan plantering. Vad gäller avstånd brukar ett planteringsdike runt 40-50 rekommenderas, med ca. 3-4 plantor per meter. Sätt inte plantorna för djupt, stammen behöver hållas ovanför markytan. Fyll med fördel på med planteringsjord i ditt planteringsdike då häcken behöver näringsrik jord att växa i. Ler- och sandjord behöver jordförbättras och då passar både planteringsjord, barkmull, gödsel eller kompost bra.

Så sköter du din ligusterhäck

Vattna, vattna och vattna. För att din häck ska växa och trivas behöver den vattnas både under plantering men också så fort jorden torkar, så var noga med att känna efter. Ju längre och långsammare du vattnar, desto mer vatten når roten. Tänk också på att:

 • Gödsla häcken på våren (dock inte första våren efter plantering) med till exempel hönsgödsel eller kogödsel
 • Se till att bekämpa ogräs som växer runt häcken
 • Beskär häcken två gånger per år

Beskära liguster

Ligusterhäcken ska beskäras två gånger om året och tål kraftig beskärning, så var inte rädd för att klippa smalt in på sidorna om du vill. För dig som vill formklippa är det bara att låda fantasin flöda, både rundade och kantiga former är tacksamma att klippa häcken i. Klipp gärna häcken på höjden under april, midsommar och/eller runt augusti-september. Sidorna klipps med fördel innan eller efter blomningen på våren, så runt midsommar brukar vara lagom.

Tänk på att klippa/beskära din nyplanterade ligusterhäck våren efter etablering i jorden, gärna under mars-april. Detta för att häcken ska bli stadig och tät ända från botten. Om du beskär både på sidorna och ungerfär 20 cm från markytan så får du en häck med många nya skott som lämpligen klipps runt midsommar, för att låta blomningen leva ut.

Hemleverans av ligusterhäck online på granngården.se

Hos oss på granngården.se kan du beställa Ligusterhäck med fraktfri hemleverans direkt till trädgården. Våra häckar levereras frilandsodlade/barrotade i flera höjder och antal per förpackning. Välkommen att köpa din häck online på granngården.se.

Kategorier

Kategori & Filter
  • Populära
23 produkter

Visar sida 1 av 1