Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Barrotad eller krukodlad planta? Vi går igenom allt du behöver veta när du köper växter online på granngården.se
Köpguide

Barrotade perenner och häckväxter

Dela

Bli inte rädd när det kommer hem kala och "eländiga" barrotade plantor, de ska faktiskt se ut så!

 • Barrotad häckväxt

  Vad är en barrotad planta?

  En barrotad planta har precis som det låter roten bar och är helt enkelt en uppgrävd planta.

  Fram tills du köper din barrotade planta eller växt befinner den sig i vinterdvala i ett kylrum, eller är precis nyväckt. Fördelen med barrotade plantor är det stora utbudet av sorter som finns. De är dessutom billigare häckväxter än till exempel krukodlade. När du t.ex. köper en barrotad häckplanta online levereras den vanligen i plastpåse eller i en kruka omlindad med torvull.

  Barrotade plantor vid leverans

  Ja, de ska faktiskt se så eländiga ut!

  Kyllagrade häckplantor kan se "eländiga" ut med nakna grenar eller vitt mögel. Du ska dock inte oroa dig för det, möglet sitter bara i fukten på häcken och försvinner när de kommer ut i sol och vind. Själva bladen på häckplantan kommer fram så fort häcken vaknar till liv, oftast inom fyra veckor.

  För plantor som ska planteras på hösten, innan naturlig bladfällning, så har bladen inte trillat av ännu. De gör dock det så fort leverantören tagit upp dem ur jorden. Det kan därför upplevas att plantorna (som skördas med maskin) är "tilltufsade" och mycket löv kan ligga i paketet de levereras i. Detta är helt normalt.

  Plantera barrotad häckplanta

  När du fått hem dina barrotade häckväxter behöver du ställa dem i vatten direkt. Låt de stå och dra vatten i ungeför ett dygn innan planteringen. Var noga med att alla rötter blir ordentligt fuktiga. Barrotade häckplantor ska planteras så snart du kan efter leverans, helst inom 2-3 dagar. Detta då de behöver etablera ett rotsystem innan de kan börja växa. 

 • Krukodlad planta (CO)

  Vad är en krukodlad planta?

  Krukodlade växter är precis som det låter planterade i kruka, där rötterna redan hunnit rota sig.

  Att plantan är "genomrotad" märker du när du lyfter ur den ur krukan och jorden håller ihop av synliga rötter. Köper du en krukodlad planta kan du läsa förkortningen "CO" på etiketten, vilket betyder att växten är "containerodlad" i kruka. Fördelen med krukodlade plantor är att de har snabbare etablering då rötterna redan är satta. De kan dessutom planteras hela säsongen ända långt in på sommaren.

  Vad är en inkrukad planta? 

  Inkrukade växter (INKR på etiketten) är planterade i kruka på samma sätt som krukodlade plantor. Skillnaden är att krukodlade (CO) är planterad i krukan och har stått där så länge att den blivit genomrotad. Den inkrukade plantan (INKR)är uppgrävs och satt i krukan dagarna innan den levereras. En annan skillnad är att inkrukade plantor är billigare är krukodlade. Inkrukade plantor är vanligast på våren bland till exempel rosor eller barrväxter. Vad gäller plantering av dessa plantor är det ingen stress. Väntar du med omplantering men vattnar den regelbundet kommer den till slut bli en krukodlat planta.

  Plantering av krukodlade häckplantor

  Den krukodlade häcken har ett intakt rotsystem och kan därför planteras under hela växtsäsongen. Allra bäst är det dock att plantera tidigt på våren under april, eller sent på hösten under oktober. Tänk också att planteringen bör ske så fort som möjligt efter leveransen, gärna inom två-tre dagar. Krukodlade plantor klarar sig dock någon vecka om du förvarar dem i skugga med jord över och vattnar regelbundet. 

  Tips! Har rötterna börjat växa kors och tvärs i cirklar inne i krukan? Dra några snitt med kniv tvärts över rötterna vid omplanteringen bildas det snart nya rötter.