Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Så skördar och förvarar du dina äpplen

Dela

Om hösten pryds trädgårdar med vackra äppelträd och frukt som får det att vattnas i munnen. Vi ger dig våra bästa tips på hur du skördar och förvarar dina äpplen!

Äppelskörden är verkligen en utav höstens höjdpunkter när äppelträden bjuder på stora skördar. Höst- och vinteräpplen är redo att skördas när de släpper lätt ifrån trädet och då du varsamt kan vrida äpplet från stjälken. Friska äpplen som mognat tidigt är bäst att äta, musta eller göra äppelmos av direkt, medan vinteräpplen lagras och förvaras. Bit inte i det sura äpplet - välj ut dina grannaste äpplen, förbered och förvara dem från vinter till vår. 

 • Plockningsmognad – då ska du skörda

  När det kommer till höst- och vinterfrukt varierar skördeperioden lite från år till år. De första frukterna som faller från äppelträdet i juli och augusti är ofta angripna av insikter och det är först när oskadade äpplen börjat falla som du ska skörda. I regel mognar höstäpplen under september - oktober och om du fått friska äpplen redan under sensommaren är det bättre att äta dessa direkt, göra must eller äppelmos. 

  Vinteräpplen mognar i regel från slutet på oktober och plockas innan frosten kommer; när äpplen börjat ljusna och då enstaka frukter börjat falla till marken. Vinteräpplen kan du lagra på en sval och frostfri plats. Dessa bör inte vara helt mogna när de plockas då de utvecklar sin fulla arom under lagringstiden. Vinteräpplen övergår från plockmognad till ätmognad från november till mars/arpil. 

  Äpplen klarar ett par köldgrader, men inte mer. Såvida det inte är mycket vind och blåst bör du låta din frukt hänga kvar så länge som möjligt på äppelträdet. Välj en dag då vädret är torrt och vrid av äpplet och skaftet från trädet. Du ska inte rycka bort äpplet från trädet - plocka varsamt. Handplocka fallfrukt eller använd dig utav en fruktsamlare för att effekttivt samla upp de äpplen som ligger på marken. Plocka även upp skadade äpplen och låt inte fallfrukten ligga kvar och ruttna då eventuell fruktmögel kan sprida sporer i din trädgård.

 • Ätmognad – då smakar äpplen som bäst

  Ätmognad innebär att frukten efter en tids lagring mognar ytterligare efter skörd, och att de då smakar som bäst. Vissa sorter är ätmogna ett par veckor efter plockningen, andra tar ett par, upp till tre månader. Bit inte i det sura äpplet, låt skördetiden ta sin tid. För att öka hållbarheten på dina äpplen ska du även tänka på att få med skaftet på äpplet när du plockar.

 • Sortera dina skördade äpplen

  Sortera de felfria äpplena som ska ätas och lagras, rensa bort de som visar tecken på skada. Det allra bästa är att linda in varje enskilt äpple i ett silkes- eller tidningspapper så att de inte skrumpnar. Använd en låda, fruktkorg eller kartong som du lägger två, tre lager äpplen i. Blanda inte mellan olika sorters äpplen och stapla de inte över varandra.

  Förvara dina äpplen utomhus på en balkong eller invid en husvägg med skydd. Täck med filtar tills att den värsta vinterkylan slår till för att sedan fortsätta lagringen på en sval plats. En kall vind, i garaget eller ett växthus med frostvakt installerad är ett optimalt utrymme att förvara dina äpplen på under vintern. Temperaturen ska ligga omrking 2 - 5 grader och dina äpplen ska förvaras mörkt och luftigt. Tänk också på att äpplen påverkas av vad som finns runtomkring - är de nära potatis eller andra rotfrukter kan de få en jordig smak. Äpplen kan också snabba på mognaden av andra frukter.