Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Äppelträd med äpplen mot blå himmel
Guide

Plantera äppelträd — så gör du

Dela

Drömmer du också om en trädgård full av vackra äppelträd? Vi har samlat allt du behöver veta när du ska plantera äppelträd!

Att ha egna äppelträd i trädgården är härligt på så många sätt. De ger fantastisk grönska, och mycket frukt som smakar så där gott som bara äpplen kan göra. Dessutom är fruktträd toppen för trädgårdens bin, humlor och fjärilar som gärna pollinerar träden.

När ska man plantera äppelträd?

Plantering av äppelträd ska göras på våren eller hösten.

Sätt äppelträd av olika sort

Har du plats på tomten kan du plantera fler än ett äppelträd. Varför inte ha ett sommaräppelträd, ett höstäppelträd och ett vinteräppelträd? Då kan du skörda äpplen året om! Tänk bara på att storleken på trädet ska passa på tomten. Det finns flera olika stamtyper som avgör hur stort trädet blir. 

Stamtyp A2
A2 är den vanligaste typen av stam. Den passar i hela landet och är tålig med ett utbrett rotsystem. Lever i 50-100 år. Träden blir stora och passar därför en större trädgård. Träd med stamtyp A2 ger mycket äpplen rätt kort tid efter plantering. Passar alltså den som inte vill vänta för länge!

Stamtyp B9
Ett svagväxande träd som blir cirka en tredjedel i storlek jämfört med stamtypen A2. Dessa träd lever i ungefär 25 år. Äpplena kommer 2-3 år efter plantering. B9-träd har ett mindre rotsystem och kommer därför alltid behöva stödjas upp. 

Stamtyp M26
Passar en mindre trädgård. M26 är är ett svagväxande träd med en kortare livslängd.

  • Äppelträd

    Placering av äppelträdet

    Placera trädet i ett soligt och vindskyddat läge, då blir det mindre fallfrukt. Det bästa är att sätta fruktträdet på jungfrulig mark, vilket är en plats där det tidigare inte har stått ett äppel- eller päronträd. Däremot är det inga problem om det har stått ett körsbärsträd eller plommonträd på platsen. Har det stått ett äppelträd där tidigare kan det uppstå jordtrötthet och då är inte växtkraften den optimala.

    Ska trädet stå där det tidigare stått ett äppel- eller päronträd?

    Då behöver du byta ut jorden först. Gräv 30 cm djupt och ta bort jord från en yta av 1 kvadratmeter. Lägg sedan på ny, mullrik och gärna torvströblandad planteringsjord.

    För att slippa byta jord kan du istället behandla den gamla jorden med formalin. Gräv upp på samma sätt som när jorden ska bytas, spadvänd och ta bort gamla rötter. Blanda ½ liter formalin med 10 liter vatten och strila den på jorden ner i gropen och på den uppkastade jorden. Behandlingen bör göras på hösten. Låt gropen stå öppen för att lufta jorden innan trädet planteras följande vår.

  • Äpplen i äppelträd

    Så planterar du äppelträd

    1. Gräv en grop för att plantera trädet. Gropen ska vara så stor att rötterna kan ligga raklånga. Du ska bara vattna i gropen om jorden är mycket torr, annars inte alls

    2. Före planteringen av trädet ska du sätta ner den påle som ska stödja trädet under uppväxtåren. Genom att göra det före du planterar så undviker du att skada rötterna

    3. När trädet ska sättas ner i gropen behöver ni vara två personer som hjälper varandra. En som håller i trädet och som skakar det lite lätt medan den andre fyller på med jord över rötterna

    4. När gropen nästan är fylld med jord, trampa till omkring trädet

    5. Vattna igenom jorden och fyll på med ytterligare jord som ska ligga som ett poröst täcke överst

    6. Bind fast växtstödet vid trädet så att stammen inte skadas. Såga av stödet om det är för högt, det ska sluta strax under de nedersta grenarna på trädet för att inte skava

    7. Till vintern bör du sätta ett växtskydd runt stammen så att djur inte kan äta på barken och skada trädet. Du kan exempelvis vira hönsnät runt stammen.
  • Äpplen i äppelträd

    Gödsel och jord till äppelträd

    Äppelträd vill ha djup, porös, väldränerad och ogräsfri jord med god mullhalt. Styva lerjordar och lätta, mullfattiga sandjordar fungerar ofta inte alls bra för plantering av äppelträd. De tycker inte heller om att stå med rötterna i vatten.

    Gödsla varje höst. Efter en säsong där skörden har varit rik krävs extra mycket gödsel

  • Äppelträd med blommor

    Befrukta äppelträdet

    När träden blommar är det dags för befruktningen. Arbetet med pollinering görs av insekter, oftast bin. Bor du i tätbebyggt område med olika äppelträd så brukar det där sköta sig självt. Om du däremot bor mer ensligt utan hus nära behöver du välja olika fruktträd som kan pollinera varandra. Därför är det viktigt att ta reda på vilka pollengivare som är lämpliga för varandra. Läs mer om pollinering i trädgården här >

  • Person som beskär äppelträd

    Beskära äppelträd

    Du bör klippa dina äppelträd (och andra fruktträd ) under JAS-månaderna. Det vill säga under juli, augusti och september. Läs allt du behöver veta om att beskära äppelträd här >

  • Äppel på äppelträd

    Håll gräsmattan borta från fruktträdet!

    När trädet är nyplanterat och ungt bör inte gräsmattan vara nära eftersom gräset konkurrerar med trädet om vatten och näringsämnen. När trädet har blivit 5-6 år kan gräset så smått smyga sig närmare planteringen.

  • Fruktsamlare från Gardena

    Samla enkelt upp äpplena

    När ditt träd bär frukt är det bra att investera i en smart äppelplockare. Att plocka allt för hand kan slita ordentligt på ryggen. Bor du ensam och får alldeles för mycket äpplen är ett tips att bjuda in vänner till en äppelplockarfest!