Gå till huvudinnehållet

Pallkrage - Odlingskrage & Odlingslåda

Att odla i pallkrage, odlingslåda eller odlingskrage är ett lätt och roligt sätt att starta trädgårdssäsongen på. Allt fler väljer att odla växter, blommor, bär och grönsaker i olika typer av odlingslådor i trädgården. Att det blivit en så populär odlingsmetod beror både på att det är ett så enkelt odlingssätt, men också att det ser så fint ut och är så lätt att komma igång.

Pallkragar från Granngården

En stor fördel med att odla i träpall är att de håller år efter år om du väljer att investera i kvalitet. Med det sagt har du kommit helt rätt till oss på Granngården! Våra odlingskragar håller högsta standard och vinner över de flesta andra modellerna på marknaden. De är både starka, tåliga och producerade med säkra tillverkningsmetoder. Du köper våra kvalitetssäkrade kragar online på granngården.se eller i butik!

Vi har omålade pallkragar som du kan använda som de är, eller varför inte måla dem med klassisk Falu rödfärg. För ett extra stiligt uttryck har vi även pallkragar i råjärn och svarta pallkragar.

Odlingslåda eller pallkrage?

Ja, vad skiljer egentligen de olika namnen åt? Svaret är inget alls. En pallkrage är egentligen inget annat än en låda att odla i. Likaså är planteringslåda, odlingslåda och krage helt enkelt ett avgränsad område där du samlar, sätter och sår din odling. Det som däremot kan skilja de olika begreppen åt är materialet och storleken. Oavsett om du väljer en liten eller stor pallkrage är de alltid tillverkade i trä och oftast rektangulära till formen. För dig som hellre är ute efter en liten odlingskrage, eller något mindre traditionellt, finns även runda odlingslådor i metall eller plast, och snygga odlingskragar i zink.

Eftersom en odlingslåda i trä består av helt organiskt material, så kommer träet brytas ner av jorden med tiden. Granngårdens pallkragar håller dock ett länge mot tidens tand och du kan återanvända kragarna flera säsonger om just tack vare den höga kvalitén. Vill du vara på säkra sidan och riktigt långsiktig kan du med fördel klippa upp en svart sopsäck och häfta fast mot insidan av lådan för att skydda, eller täcka upp lite högre med markduken du har i botten.

Det bästa med odlingskragar:

 • Odla var du vill oavsett underlag - alla typer av lådor att odla i saknar botten och är därför lättplacerade på de flesta underlag. Du väljer själv om du vill ha odlingslådan på balkongen, altanen eller i trädgården, bara tänk på att grunda ordentligt. Med markduk eller plast i botten säkrar du att ogräs inte tränger upp (om du odlar på bar mark) eller att vätska, planteringsjord och gödsel kommer ner till grannen (om du odlar på balkongen).
 • Odla tidigare på säsongen - eftersom planteringsjorden kommer upp ovanför markytan blir det snabbare en varm i temperatur i jorden, till skillnad från jorden i marken. Därför kan du starta denna typ av odling tidigare än i grönsakslandet på marknivå. Om du dessutom sätter ett växthus över kragen så kan odla växter som behöver ett varmare klimat både tidigare och längre in på hösten, och har enkelt skapat ett drivhus. Vi har särskilt anpassade växthus pallkrage som passar perfekt. Ett annat tips är att sätta en värmekabel i botten på kragen för att värma upp jorden snabbare, även då kommer odlingssäsongen igång tidigare.
 • Lätt att vattna och gödsla jorden - bra gödslad planteringsjord och regelbunden vattning är viktigt när du odlar i odlingskrage. Skönt då att det är så enkelt tack vare att kragen saknar botten och det på så sätt blir en naturlig dränering! Markduk i botten på din låda hjälper även den till att skapa ett behaglig dränering.
 • Billigt med pallkrage Ämnu en fördel; priset! Till skillnad från större krukor eller anläggning av en rabatt är det billigt att köpa en krage och snabbt sätta igång din odling. Tänk dock på att det är värt att investera i kvalitet. Pallkrages pris säger mycket om produkten och några kronor till innebär ofta att du får en mycket bättre produkt med längre hållbarhet, livslängd och schysstare tillverkningsmetoder.

Vilka mått har pallkragar?

Våra pallkragar följer standardmått för helpall 120x80cm respektive halvpall 80x60cm, det gör att de enkelt kan kombineras med varandra och smidigt bygga upp ett optimalt trädgårdsland.

Hur mycket jord i en pallkrage?

I en pallkrage till helpall går uppemot 200 liter jord och i en halvpallskrage ca 100 liter jord.

Kom igång med odling i pallkrage

Då var det dags att komma igång, äntligen! Här nedanför får du några snabba tips, men vill du lära dig allt om att odla i odlingslåda kan du läsa mer här i våra stora guide!

Bygga pallkrageodling - gör såhär:

 1. Hitta en solig plats i trädgården att placera din odlingslåda på. Detta så dina odlingar kan få de bästa förutsättningarna att växa med hjälp av solens strålar.
 2. Grunden är grunden! För dig som sätter din krage på gräsmattan är det extra viktigt att hålla odlingen skyddad mot ogräs underifrån. Använd fiberduk i botten av odlingen, alternativt markduk, marktäckväv, tidningspapper eller kartong, det skyddar både mot ogräs som en ogräsduk och släpper igenom vatten till marken. Det ger samtidigt ett skydd mot att jorden rinner ut från sidorna av kragen vid regn, så länge materialet är organiskt och släpper genom vatten.
 3. Vill du skydda din krage extra så kan du fästa lite plast mot insidan av kragen för att skydda träet.
 4. Fyll odlingskragen med gödslad jord (t.ex. planteringsjord blandat med kogödsel). Räkna med max runt 200 liter jord per krage (5 säckar med 40 liter i varje). Vattna därefter på jorden och fyll på med ytterligare jord om den sjunkit ner, och vattna sedan igen.
 5. Plantera dina växter, frön, grönsaker eller blommor. Hur du ska så står anvisar på fröpåsarna men tänk på att inte så för tätt, då blir gallringen desto mer omfattande. Ungefär 5 cm mellan brukar vara lagom.
 6. Vattna med strilad vattenkanna eller sprutmunstycke på vattenslangen. Du kan också använda droppslang eller annan typ av droppbevattning.
 7. Lägg en bit fiberduk eller en sätt en drivbänk eller ett lock över lådan vid behov, så odlingen behåller fuktigheten och gror ostört från fåglar och annan yttre påverkan. Du kan också komplettera med ett växthus till odlingslådan.Ett annat bra tips är sätta en snigelkant eller koppartejp på odlingskragen för att förhindra sniglar från att ta sig in i din odling.

Växthus till pallkragen

Skapa ett växthus av dina pallkragar! För dig som odlar grönsaker, växter och blommor som kräver ett mildare klimat är det bra att sätta ett växthus över odlingen och på så sätt skapa ett drivhus eller miniväxthus. I Granngårdens sortiment finns bland annat miniväxthus som passar upp till tre kragar. Vi har även drivhus med plastöverdrag och fibernät som enkelt sätts över din odlingslåda. Räcker det med ett skyddade lock till pallkragen? Vi har allt från drivhus till fiberduk som kan användas som lock.

Hos oss på Granngården hittar du helt enkelt alla tillbehör till pallkrage som du kan tänkas behöva. Vi har allt från drivhus till överdrag, lock, spaljé och båge att sätta över din odlingskrage. Självklart har vi även jordtermometer, jord, naturgödsel, fröer och bevattning.

Tips på vad du kan odla!

Odla potatis i pallkrage

Sugen på att odla sättpotatis i pallkrage? Inga problem! En förgrodd potatis tar ungefär åtta veckor på sig att gro innan du kan skörda den goda färskpotatisen. En potatis som sätts direkt i jorden ute tar något längre, mellan 10-12 veckor. Ett tips är faktiskt att satsa på att förgro, det är enkelt och går rätt snabbt. Du behöver bara lägga upp dina potatisar i ljus och värme, till exempel lägga dem på fönsterbänken, och låta de gro små gröna groddar i ungefär 4 veckor.

När det är dags att sätta ut potatisen i kragen behöver jorden hålla åtta-tio grader. Börja med att skapa två odlingsfåror och placera ut dina små knölar med ungefär 30 cm mellanrum, 10 cm djupt ner i jorden. Det är inte många potatisar som får plats, men dem du väl får skörda kommer smaka desto godare!

När du börjar se de första gröna bladen sträcka sig upp över jordytan kan du fylla på med lite mer jord runt plantorna (undvik bladen). Detta för att skydda potatisen mot ljus och få den att växa bättre. Tänk också på att vattna med jämna mellanrum och inte låta jorden torka ut. När du ser de första blommorna på plantan kan du känna efter så din potatis är tillräckligt stor, är den det är dags att skörda!

Odla lök i krage

Att odla lök kräver liten insats men stor belöning! Du kan både odla sommarlök, sättlök, gul lök, rödlök, Schalottenlök och purjolök i din krage. Det allra lättaste är att så sättlökar när jorden kommit upp i ungefär 10 grader. Därefter kan du fortsätta med de lökar du vill. Om du vill börja odla tidigare kan du värma upp jorden med en värmekabel och såklart placera ut din låda på trädgårdens soligaste läge.

Odla kryddor och grönsaker

En del grönsaker, till exempel sallad, växer inte så djupt. Då kan det räcka med en krage på höjden för att lyckas med ditt trädgårdsland i låda. Om du planerar att odla kryddor i krage räcker det oftast också med en enkel krage. Sätt gärna flera kryddor tillsammans och varför inte kombinera med blommor? Vill locka fjärilar och bin kan du med fördel låta några odlingar blomma upp, annars är regeln att skörda kryddor ofta för bästa resultat.

Odla morötter och rotfrukter

Om du planerar odla rotfrukter som rödbeta eller morötter i din odlingskrage kan du behöva sätta minst två kragar på höjden. Rotfrukter växer nämligen djupare och behöver mer jord att tillgå än sallat och grönsaker.

Jordgubbsodling

Är du sugen på att sätta din egen jordgubbsodling? Odlingskragar är ett utmärkt sätt att plantera jordgubbar på och vi rekommenderar att du sätter iallafall två kragar på höjden. Detta för att skapa lite höjd över jordgubbarna så att fåglar och smådjur inte kan ta sig ner till plantorna lika lätt. Du kan också sätta ett miniväxthus över som förutom att skydda dessutom främjar värme och sol, vilket jordgubbarna älskar!

Enkelt att köpa pallkrage online

Hitta några av marknadens bästa pallkragar, odlingskragar och odlingslådor online på granngården.se. Du beställer enkelt till din hemadress, butik eller ditt utlämningsställe. Vi erbjuder alltid fri frakt när du beställer till butik så du har möjlighet att ställa frågor direkt till vår kunniga personal. Självklart går det precis lika bra att köpa din odlingslåda i butik. Stort lycka till med odlingssäsongen!

Kategori & Filter
  • Populära
17 produkter

Visar sida 1 av 1

Kategorier