- Favorit

Genomsnitt kund recension
Att förkultivera, förså eller att förodla är alla namn på samma sak. Läs vår guide om förodling - miniväxthus - så väljer du rätt minidrivhus, lyckas med växter i 4 steg och odla chili. Att få ett frö till att bli en liten planta under tidig vårvinter innan utplantering. Det är härligt att komma igång och den mest spännande fasen inom odling och frösådd är ofta just förkultiveringen!
Eftersom sommaren är kort i Sverige är det en hel del växter som inte hunner växa till sig om de sätts ut för sent. Därför behöver vi hjälpa de på traven. Genom att förodla dem i drivbänkar, minidrivhus och småkrukor kommer de igång tidigare och hinner växa klart i vår korta sommarsäsong. Särskilt grönsaker och blommor är bra att så tidigt för att de ska hinna bli stora nog och ge god skörd framåt sommaren.
I Granngårdens sortiment har vi allt du kan tänkas behöva för att sätta igång och förkultivera. Välj och vraka bland minidrivhus, fröer och växtbelysning, fröer av alla dess sorter, vermiculite och perlite. Beställer du direkt online på granngården.se får du dessutom hemleverans ända fram till dörren!
Förkultivering innebär att så så sina frön i krukor, minidrivhus, drivbänkar eller andra typer av behållare för att ge de en chans att växa till sig innan de planteras om i pallkragar eller odlingslådor. Förodlingen börjar med att först lägga fröer i en fuktig såjord och ställa sådden varmt för att slutligen med spänning följa utvecklingen tills fröna spirar till plantor. När de är stora nog kan de planteras om på den plats de ska stå, till exempel utomhus i en pallkrage eller i ett grönskande växthus. En viktig del med förkultiveringen är just att kunna stänga odlingarna med ett lock eller med hjälp av plast, så de ska hålla en bra temperatur tills våren är varm nog för omplantering.
För att lyckas med förkultiveringen är bästa metoden att så fröer i minidrivhus och miniväxthus eller små krukor - t.ex. en pluggbox. Fröna ska hållas fuktiga medan de gror, därför är vattning viktigt samtidigt som plast eller glas är ett ypperligt alternativ för att täcka över fröodlingen med, om du sår i till exempel pappkrukor. Tänk på att det är bra att ordna små lufthål om du täcker över med plast för att säkerställa en lagom ventilation utan att fukten avdunstar helt.
Vill du ha det smidigt och effektivt med en gång är det bästa att förkultivera i växthus, drivhus och drivbänk. Detta då du enkelt kan öppna toppen för att lufta ut kondens eller helt ta av locket när fröerna gror till plantor.
Den speciella såjorden är optimal för att så frön mycket bättre, då den är mindre näringsrik och mer finfördelad än vanlig jord. Såjord är viktig då den ger sådden både luft och fukt för att kunna gro. Som alternativ till såjord kan du blanda sand i vanlig men siktad (dvs jord utan klumpar) planteringsjord för att ge en lucker och luftig jord. Ett bra tips kan vara att ha näringsrik planteringsjord i botten under såjorden så att plantans rötter har tillgång till näring när fröet har grott.
Håll rumstemperaturen mellan 20 till 24 grader för att få de flesta fröerna att gro. Detta kan variera mellan olika fröer dock. Belysning vid förkultivering, som växtbelysning, är väldigt viktigt för en lyckad odling och det kan behöva tillsättas extra ljus genom speciell växtbelysning. om du förkultiverar din fröodling under vinterhalvåret. När fröerna grott är det bäst att flytta plantorna till en ljus men lite svalare plats med jämn fuktighet.
Läs mer om växtbelysning i vår stora guide.
Många plantor trivs bäst i temperaturer en bit under vanlig rumstemperatur. De ska inte heller stå i direkt solljus och vattnas försiktigt med jämna mellanrum. Använd en sprayflaska, vattenkanna med stril eller ännu bättre om du vattnar fröer och plantor underifrån med en bevattningsmatta för att hålla en jämn fuktighet.
Köp minidrivhus, fröer, växtbelysning, växthus och krukor för att lyckas med att förkultivera online på granngården.se eller i butik!
Visar sida 1 av 3