Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Sättpotatis

Odla din egen potatis – säg hej till sättpotatis! Här botaniserar du bland ett smakrikt sortiment av svensk sättpotatis, för alla säsonger. Förgro och odla certifierad sättpotatis, möjligheterna är många. Granngårdens guidar dig rätt. Här hittar du olika sorters sättpotatis av högsta kvalitet!

Köp Sättpotatis hos Granngården.se

Sällan smakar potatis så bra som när man själv har odlat och skördat den! Dessutom är det är enkelt att lyckas och näringsvärdet är ofta högre än i grönsaker köpta i butik. Att köpa sättpotatis och odla själv i sin trädgård har blivit allt mer populärt på senare år. Idag går det att odla i allt från odlingskragar och pallkragar, balkonglåda och hink till större trädgårdsland.

Vår sättpotatis – certifierat utsäde

Allt vårt utsäde är certifierat av Jordbruksverket, som fungerar som kontrollmyndighet och utfärdar certifikaten för utsädet. Detta görs för att förhindra inblandning av smittor och för att minimera risken för smittspridning. Det är därför av största vikt att använda certifierat utsäde, vilket garanterar en noggrann och regelbunden kontroll av kvaliteten.

Vill du lära dig mer om potatis så kan du läsa vår kunskapssida och guide för att välja rätt sättpotatis. Samt vår stora guide kring hur du odlar din potatis för bäst resultat.

Sätta potatis – tänk på detta:

När du väl köpt din sättpotatis och det är dags att börja odla finns det ett par saker att tänka på:

1. Välj potatissort
Ett tips är att välja både tidig och sen potatis så kan du skörda ända in på hösten. I Granngårdens sortiment finns ett stort urval av olika sorters sättpotatis, från ekologisk sättpotatis till sparrispotatis. Välj sort efter skördesäsong, skalfärg, knöl- och kokegenskaper.

2. Planera avståndet
För att så potatis behöver du först bestämma rätt avstånd mellan potatisarna när du planterar dem. Potatis sätts i rader med 50–70 cm radavstånd, cirka fem till åtta cm under jordytan och med 20 cm avstånd i raden om knölarna är små, 25–35 cm om de är stora.

3. Förgro potatisen
För att att snabbstarta din odling är det bra att först förgro och förodla potatisen ungefär fyra veckor innan du ska plantera dem. Det gör du bäst genom att sätta din potatis i äggkartonger eller lådor i ljust läge, och temperaturen bör ligga på mellan 12-18 grader. Det brukar ta runt 3-6 veckor att grodda potatisen och ju kyligare temperatur, desto långsammare process.

4. Sätt igång med din potatisodling
När ska man sätta potatis? Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Det är inte att rekommendera att plantera potatis på hösten. Visserligen kan dessa gro men det brukar inte bli en riklig skörd. Däremot finns det gott om potatis (vi kallar dem höstpotatis) som kan skördas i september.

När det är dags att sätta och plantera din potatis är det viktigt att du gör rent och rensar odlingsytan. Eftersom potatis är så tacksam att odla kan du använda dig av både ett stort trädgårdsland och en liten hink hemma på balkongen. Tänk bara på att hinken måste vara mörk och gärna stå i skugga. Så ja – du kan odla potatis i hink till midsommar! Eller så odlar du i pallkrage.

5. Jord för potatisodling
Använder du dig av ett trädgårdsland är det viktigt att jordförbättra så du får en lucker jord. För dig med lerig jord kan du till exempel jordförbättra med barkmull, kompost eller sand. Du kan också blanda ut med ekologisk planteringsjord som också kan användas för odling i hink. Tänk också på att grundgödsla jorden med till exempel grönsaksgödsel för att få de allra bästa odlingsförutsättningarna. Att gödsla potatis – alltså, att investera i en bra jord – gör stor skillnad för skörden.

5. Sätt potatis i jorden – groddarna uppåt!
Jorden behöver vara ordentligt lucker och bearbetat ända ner till 20 cm innan du sätter ner den i jorden. Se också till att det inte är för varmt eller kallt, 8-10 grader är lagom temperatur att börja odla i. När du ska sätta din potatis är ett radavstånd på ungefär 50-70 cm och ett sättavstånd på 20-35 cm lagom, men det beror såklart på potatisens storlek. Potatisen bör sättas 5-8 cm ner i jorden innan knölen täcks och tänk på att potatisens groddar ska ligga uppåt! Vattna direkt efter att du satt ner dina sättpotatisar i jorden.

Glöm inte: Kupa potatisen. När plantorna är 15-20 cm höga är det dags att kupa dem. Det innebär att man lägger jord runt den nedre delen av plantan för att säkerställa att inga potatisar exponeras ovanför jordytan och utsätts för ljus. Detta förhindrar bildandet av det giftiga ämnet solanin. Vattna direkt efter att du satt ner dina sättpotatisar i jorden.

6. Ta hand om din potatisodling
När din potatisplanta är ungefär 10-15 cm högluckra upp jorden och täcka knölarna igen (bladen kan vara ovanför jord). Behöver man vattna potatis? Ja! Potatisplantor tycker inte om att torka ut, så se till att plantorna får minst 30 mm vatten i veckan. Om du inte täcker dina knölar så kommer de bli gröna till följd av för mycket ljus. En potatisodling får inte torka ut för mycket så se till att vattna när det är torrt ute.

7. Skörda potatis
När ska du ta upp potatisen? När är potatisen klar att skörda? Har du satt förgrodd färskpotatis så kan du skörda efter ungefär 8 veckor. Direktsatt sommarpotatis tar däremot runt 10-12 veckor på sig. Läs på förpackningen. Där står det när potatisen är klar att skörda.

Olika sorters sättpotatis

Granngårdens sättpotatis är din trygga kompis. Välj sort, och se tydligt under vilka perioder och under hur lång tid just din potatissort ska omhändertas. Lycka till!

Tidig sättpotatis

Förgro tidig potatis för midsommarskörd. Ät under säsong då de har begränsad hållbarhet.

Förgro: Mars/April (3-6 veckor) Plantering: April/Maj/Juni Skördetid: Maj/Juni/Juli (8-12 veckor)

🥔 Rocket: En av de tidigaste potatissorterna med runda, välformade, gula knölar. Rocket är en välsmakande och mild färskpotatis, resistent mot de flesta potatissjukdomarna.

🥔 Maris Bard: Mycket god, vit och fast potatis. Fungerar bra att lagra och är resistent mot många potatissjukdomar.

🥔 Maria: En svensk potatis introducerad på 1970-talet. Höga skördar vid tidig skörd, håller sig bra till jul. Känslig för vanliga potatissjukdomar men immun mot potatiskräfta.

🥔 Swift: En tidig goding! Trivs i lätta jordar och temperatur på 8 grader vid sättning. Vattna jorden innan denna utpräglade potatis sätts och håll en jämn fuktbalans i jorden.

🥔 Timo: Omtyckt färskpotatis, inte bara för sin utsökta smak utan även för att vara Finlands mest odlade. Timo kan planteras i något kallare jord (från +2 grader) utan att ta skada.

🥔 Solist: En mångsidig färskpotatis med perfekt balans mellan mjölighet och fasthet. Perfekt för kokning, rostning, stekning och i sallader.


Sommarpotatis

Efter färskpotatis kommer sommarpotatis. Något fastare och bör användas snart efter skörd.

Förgro: Mars/April (3-6 veckor) Plantering: April/Maj/Juni Skördetid: Juni/Juli/Aug (8-14 veckor)

🥔 Princess: en god potatis som ger en bra skörd med välformade knölar. Valdes 2015 till "Årets potatissort".

🥔 Inova: jämn storlek på knölarna och behåller sin fasthet efter att den kokats. God smak och ordentlig skörd. Detta är en lättlagrad potatis som gror snabbt.

🥔 Gourmandine: En medeltidig potatissort av delikatesskvalitet, kännetecknad av sitt tilltalande utseende och sin smak. Trivs bäst på tyngre jordar, särskilt de med inslag av lera.

🥔 Lily Rose: En spännande sommarpotatis, utmärkt med sitt slående röda skal och kött! Prova att göra egna pommes eller varför inte knapriga chips med denna delikatess?

🥔 Miss Blush: En spännande sommarsort med rött och ljusgult skal. Små, runda knölar som är något mjöliga. Perfekta för kokning, potatissallad eller ugnsrostning med skalet på.

🥔 Gala: Fastkokande potatis med utmärkta allround-egenskaper. Dess ljusgula skal och gula kött ger den en tilltalande karaktär. En sommarpotatis som ropar kvalitet!

Höstpotatis

Efter sommarpotatis kommer höstpotatis. Lite fastare och mer lämpad för långtidslagring.

Förgro: Mars/April (3-6 veckor) Plantering: April/Maj/Juni Skördetid: Aug/Sept (10-16 veckor)

🥔 Asterix: Populär restaurangpotatis med gult fast kött som lämpar sig väl som klyftpotatis och till råstekning. Motståndskraftig mot flera potatissjukdomar och passar därför bra till ekologiska odlingar.

🥔 King Edvard: Passar perfekt för bakpotatis eller mos. Ursprungligen från Storbritannien och en av Sveriges vanligaste potatissorter. Känslig för sjukdomar, undvik smittoområden.

🥔 Blå Kongo: Mjölig och medelsen potatis som passar utmärkt till som mos, pressad potatis och bakpotatis. Kokas med fördel i mikro eller ångkokare, då håller sig färgen i köttet bättre.

🥔 Sparrispotatis: En utsökt delikatesspotatis med ursprung från Danmark. Den har fast kött och ett tunt skal. Knölformen är avlång och något böjd. En smakfull potatisupplevelse, alltså!

🥔 Carulos Eko: En medeltidig, mjölig vinterpotatissort med gult skal och röda fläckar. Utmärkt resistens mot bladmögel och brunröta, passande för både ekologisk och konventionell odling.

🥔 Bintje: En mångsidig och medeltidig matpotatissort med svagt mjölig konsistens, lämplig för odling över hela landet. Den har ett brett användningsområde.

🥔 Mandel: En sen och mjölig matpotatis, framförallt odlad i norra Sverige men även populär i söder.

Ekologisk sättpotatis

Naturlig potatisprakt! Ekologisk sättpotatis odlas utan syntetiska kemikalier eller konstgödsel.

🥔 Twister Eko: En tidig sommarpotatis med utmärkta odlingsegenskaper. Dess goda smak och generösa skörd gör den till en favorit. Twister har förmågan att hålla sig länge vid lagring.

🥔 Alouette Eko: En tidig höstsort med vackert rött skal och gult kött. Jämn knölform och medelhög avkastning.

🥔 Carulos Eko: En medeltidig, mjölig vinterpotatissort med gult skal och röda fläckar. Utmärkt resistens mot bladmögel och brunröta, passande för både ekologisk och konventionell odling.

I filmerna nedanför berättar potatisexperterna Jessica och Rony om olika sorters potatis och hur du odlar dem bäst. Välkommen att köpa sättpotatis i någon av Granngårdens butiker!

Köp sättpotatis online hos Granngården

Hitta ett brett utbud av sättpotatis, av bästa kvalitet, hos Granngården. Handla online på granngården.se eller i någon av våra 100+ butiker – välkommen!

Vanliga frågor:

Vad innebär begreppet sättpotatis?

Sättpotatis refererar till den potatis som planteras i marken för att generera årets skörd. För att maximera skörden bör sättpotatisen exponeras för ljus för att groddar ska utvecklas innan planteringen. Utan ljus kan groddarna bli långa och sköra, medan ljusexponering leder till kortare, robusta groddar som är mindre känsliga för avbrott.

Skillnaden mellan sättpotatis och vanlig potatis

Den vanliga potatisen från affären kan förvandlas till sättpotatis, men på grund av risk för sjukdomar rekommenderas certifierat utsäde – godkända sättpotatisar tillgängliga i trädgårdshandeln. Efter att du har köpt sättpotatisen bör den genomgå förgroprocessen, där små gröna skott börjar utvecklas.

Användning av köpt potatis som sättpotatis?

Många funderar över möjligheten att använda butiksköpt potatis för plantering, och det är möjligt. Dock avråder experter från detta, eftersom det ofta medför risken att införa sjukdomar till nya potatisodlingar. Det är bäst att investera i potatisar med certifierat utsäde-märkning.

När är det bästa tidpunkten att skörda sättpotatisen?

Vanligtvis når knölarna ätbar storlek i samband med blomningen eller strax efter. För att säkerställa rätt tidpunkt, stick ner ett finger i jorden och känn efter. Om potatisen är för liten, vänta en vecka eller två och testa igen.

Kategorier

Kategori & Filter
    • Populära
45 produkter

Visar sida 1 av 2