
Sättpotatis
Sällan smakar potatis så bra som när man själv har odlat och skördat den! Dessutom är det är enkelt att lyckas och näringsvärdet är ofta högre än i grönsaker köpta i butik. Att köpa sättpotatis och odla själv i sin trädgård har blivit allt mer populärt på senare år. Idag går det att odla i allt från odlingskragar och pallkragar, balkonglåda och hink till större trädgårdsland.
I Granngårdens sortiment finns ett stort urval av potatissorter som alla är godkända av Statens Utsädeskontroll - en garantistämpel för friska och rika skördar. Detta är prioriterat då potatis är känslig för sjukdomar och det därför är viktigt att köpa kontrollerade sorter.
Vill du lära dig mer om potatis så kan du läsa vår kunskapssida och guide för att välja rätt sättpotatis. Samt vår stora guide kring hur du odlar din potatis för bäst resultat.
Sätta potatis - tänk på detta
När du väl köpt din sättpotatis och det är dags att börja odla finns det ett par saker att tänka på:
1. Välj potatissort
Ett tips är att välja både tidig och sen potatis så kan du skörda ända in på hösten. I Granngårdens sortiment finns ett stort urval av olika sorters sättpotatis, från ekologisk sättpotatis till sparrispotatis. Välj sort efter skördesäsong, skalfärg, knöl- och kokegenskaper.
2. Förgro potatisen
För att att snabbstarta din odling är det bra att först förgro potatisen ungefär fyra veckor innan du ska plantera dem. Det gör du bäst genom att sätta din potatis i äggkartonger eller lådor i ljust läge, temperaturen bör ligga på mellan 12-18 grader. Det brukar ta runt 3-6 veckor för potatisen att gro till sig och ju kyligare temperatur, desto långsammare process.
3. Sätt igång med din potatisodling
När det är dags att plantera din potatis är det viktigt att du gör rent och rensar odlingsytan. Eftersom potatis är så tacksam att odla kan du använda dig av både ett stort trädgårdsland och en liten hink hemma på balkongen. Tänk bara på att hinken måste vara mörk och gärna stå i skugga.
4. Jord för potatisodling
Använder du dig av ett trädgårdsland är det viktigt att jordförbättra så du får en lucker jord. För dig med lerig jord kan du till exempel jordförbättra med barkmull, kompost eller sand. Du kan också blanda ut med ekologisk planteringsjord som också kan användas för odling i hink. Tänk också på att grundgödsla jorden med till exempel grönsaksgödsel för att få de allra bästa odlingsförutsättningarna. Att investera i en bra jord gör stor skillnad för skörden.
5. Sätt potatis i jorden - groddarna uppåt!
Jorden behöver vara ordentligt lucker och bearbetat ända ner till 20 cm innan du sätter ner den i jorden. Se också till att det inte är för varmt eller kallt, 8 grader är lagom temperatur att börja odla i. När du ska sätta din potatis är ett radavstånd på ungefär 50-70 cm och ett sättavstånd på 20-35 cm lagom, men det beror såklart på potatisens storlek. Potatisen bör sättas 5-8 cm ner i jorden innan knölen täcks och tänk på att potatisens groddar ska ligga uppåt! Vattna direkt efter att du satt ner dina sättpotatisar i jorden.
6. Ta hand om din potatisodling När din potatisplanta är ungefär 10-15 cm högluckra upp jorden och täcka knölarna igen (bladen kan vara ovanför jord). Om du inte täcker dina knölar så kommer de bli gröna till följd av för mycket ljus. En potatisodling får inte torka ut för mycket så se till att vattna när det är torrt ute.
7. Skörda potatis
Har du satt förgrodd färskpotatis så kan du skörda efter ungefär 8 veckor. Direktsatt sommarpotatis tar däremot runt 10-12 veckor på sig.
Olika sorters sättpotatis
Tidig sättpotatis
Den tidiga potatisen bör förgros om skörden ska vara klar till midsommar. Dessa sorter bör också ätas upp under säsongen då de inte håller särskilt länge. Tidiga potatisorter är:
- Swift: den allra tidigaste sorten. Trivs i lätta jordar och temperatur på 8 grader vid sättning. Vattna jorden innan denna utpräglade potatis sätts och håll en jämn fuktbalans i jorden.
- Arrow: populär och välsmakande färskpotatis som snabbt ger stora knölar. Bör användas under sommar och höst och sätts med fördel med stort plantantal, för att få en riklig skörd.
- Putitan: färskpotatis som är populär till följd av sin goda smak och mjöliga konsistens. Kan odlas i hela landet och bör inte lagras för länge.
- Magda: en av de tidigaste, tidiga sorterna. ger riklig skörd och har en fin smak. Bör skördas under sommaren.
Sommarpotatis
Efter färskpotatis kommer sommarpotatis, något fastare och bör användas snart efter skörd. Några sorters sommarpotatis är:
- Princess: en god potatis som ger en bra skörd med välformade knölar. Valdes 2015 till "Årets potatissort".
- Inova: jämn storlek på knölarna och behåller sin fasthet efter att den kokats. God smak och ordentlig skörd. Detta är en lättlagrad potatis som gror snabbt.
- Perlo: denna sommarpotatis fungerar också som tidigt höst-potatis. Ska sättas i varm jord och lagras utan problem iv temperaturer på 4-5 grader.
Höstpotatis och vinterpotatis
Efter färskpotatis kommer sommarpotatis, något fastare och bör användas snart efter skörd. Några sorters höst- och vinterpotatis är:
- Rocket: en av de allra tidigaste potatissorterna. Ger runda, välformade, gula knölar. Rocket är en välsmakande och mild färskpotatis som är resistent mot de flesta potatissjukdomarna.
- Maris Bard: Mycket god, vit och fast potatis. Fungerar bra att lagra och är resistent mot många potatissjukdomar.
- Asterix: en mycket populär restaurangpotatis med gult fast kött som lämpar sig väl som klyftpotatis och till råstekning. Motståndskraftig mot brunröta, rostringar och övriga potatissjukdomar och passar därför mycket bra till ekologiska odlingar.
- King Edvard: utmärkt att använda som bakpotatis, till potatismos och olika ugnsrätter då den har en något mjölig konsistens. Det är en gammal sort som ursprungligen kommer från Storbritannien. Är en av de vanligaste potatissorterna i Sverige. Känslig för potatissjukdomar och potatiskräfta, bör därför ej odlas där dessa sjukdomar förekommer.
- Maria: en svensk potatis som introducerades i början av 1970-talet. Hög avkastning vid tidig skörd och går bra att spara fram till jul. Tyvärr känslig för de vanligaste potatissjukdomarna, dock immun mot potatiskräfta.
- Destiny: medeltidig potatis som är god att ugnsrosta eller använda till pommes frites, då den tål värme bra.
- Sparrispotatis: en god delikatesspotatis från Danmark med fast kött och tung skal. Lagras enkelt.
- Blå Kongo: en mjölig och medelsen potatis som passar utmärkt till potatismos, pressad potatis, bakpotatis och ugnsrostade rätter. Kokas med fördel i mikro eller ångkokare, då håller sig färgen i köttet bättre.
I filmerna nedanför berättar potatisexperterna Jessica och Rony om olika sorters potatis och hur du odlar dem bäst. Välkommen att köpa sättpotatis i någon av Granngårdens butiker!
-
- Populära
Sättpotatis LPM Gourmandine Sommar 2kg
Sättpotatis LPM Carolus Eko 3kg
Sättpotatis LPM Rocket Vår 3kg
Sättpotatis LPM Maria 3kg
Sättpotatis LPM Bintje Höst 3kg
Sättpotatis LPM Mandel Höst 3kg
Sättpotatis LPM Princess Sommar 3kg
Sättpotatis LPM Swift Vår 3kg
Sättpotatis LPM Maris Bard Vård 3kg
Sättpotatis LPM Mandel Höst 500g
Sättpotatis LPM Solist Vår 3kg
Sättpotatis LPM King Edward Höst 3kg
Sättpotatis LPM Asterix Höst 3kg
Sättpotatis LPM Inova Sommar 3kg
Sättpotatis LPM Arielle Vår 3kg
Sättpotatis LPM Timo Vår 2kg
Sättpotatis LPM Sparris 500g
- Favorit
Sommarlåda LPM 3 sorter 4,5kg
Sättpotatis LPM Lily Rose Sommar 1kg
Sättpotatis LPM Swift Vår 15kg
Sättpotatis LPM Alouette Eko Höst 500g
Sättpotatis LPM Rocket Vår 15kg
Sättpotatis LPM Asterix Höst 15kg
Sättpotatis LPM Twister Eko 3kg
Sättpotatis LPM Miss Blush Sommar 1kg
Sättpotatis LPM Odla Hemma Trädgård 2,5kg
Sättpotatis LPM Carolus Eko 500g
Sättpotatis LPM King Edward Höst 15kg
Sättpotatis LPM Sommar Gala 3kg
Visar sida 1 av 2