Gå till huvudinnehållet

Odlingspluggar & Torvbriketter

Vad använder man odlingspluggar och torvbriketter till? Torvpluggar används istället för såjord för att driva upp frön till plantor. Torvbriketter underlättar omplanteringen när plantan har växt till sig genom att hela pluggen med plantan planteras om i en större kruka, ut i trädgårdslandet, rabatten eller pallkragarna.

Odlingspluggarna brukar bestå av torv eller torv kombinerat med kokosfiber. Flera varianter är med gödslad torv för att ge växterna en liten gödningstillsats. De är helt komposterbara och naturliga.

  1. Du vattnar försiktigt mitt i briketten med ljummet vatten och efter ungefär 15 minuter har den expanderat till sin fulla storlek.
  2. Då sår du 1-3 frö i varje brikett, beroende på sort och fröstorlek. Att titta på påsen och läsa om förets grobarhet är också ett bra tips. Fröer som har lägre grobarhet kan du sätta något extra av, för att vara säker på att det gror i varje brikett.
  3. När fröna börjar gro plockar du bort de svagaste groddarna så den starkare plantan som har bäst förutsättningar att utveckla sig får gott om plats. Du kan också plantera små sticklingar i torvbriketterna.
  4. För att plantorna ska få bäst förutsättningar till god och stabil tillväxt håll briketterna fuktiga med en sprayflaska eller genom att vattna underifrån. Torven suger upp vatten mycket bra. Genom att vattna underifrån lockar du även rötterna neråt i pluggen och får ett fint välutvecklat rotsystem.
  5. Använd gärna ett minidrivhus som ger ett fint microklimat för de späda plantorna. Vi vill skydda dem och bibehålla fukten men ändå ge en god ventilation.
  6. Vill du ytterligare hjälpa dina små växter att ta sig ordentligt rekommenderar vi en värmematta som ger rötterna en optimal temperatur.
  7. Glöm inte en bra växtbelysning. Belysningen hjälper till att ge växterna mer ljus eftersom när vår förodlingssäsong sätter igång är det fortfarande senvinter och alldeles för lite naturligt ljus för växternas tillväxt. Dina små plantor ska stå så ljust som möjligt men inte i direkt skarp sol, något som lätt torkar ut odlingssubstratet för snabbt, gör det väldigt hett inuti miniväxthuset och kan även bränna bladen på de späda plantorna.
  8. När det är dags för omplantering kan du enkelt peta upp pluggen ur brättet underifrån om du satt dem i pluggbrätten.

Vi förodlar eller förkultiverar våra frön för att en del växter behöver få en tidigare start för att hinna utvecklas och växta tillräckligt i storlek, sätta frukt eller blomma under vår korta säsong.

När de vuxit till sig och det är dags att plantera om dem så sätter du hela briketten med plantan i planteringsjord, i en större kruka eller ut i trädgårdsodlingarna direkt på växtplatsen.

För dig som odlar i en lite mindre skala och inte behöver stora jordsäckar är det perfekt att använda torvbriketter. Torven släpper igenom vatten väl samtidigt som en lagom fuktnivå bibehålls, det gör att rötterna hålls lagom fuktiga enklare. Små rötter vill inte bli alldeles för blöta och inte heller torkas ut.

Vi har allt du behöver för att lyckas med att förkultivera online på granngåden.se eller i butik!

4 produkter

Visar sida 1 av 1