Gå till huvudinnehållet

Falu Rödfärg

Falu rödfärg är mer än en husfärg, det är svensk kulturhistoria.  Falu Rödfärg lever tillsammans med sitt underlag och låter träet röra sig, andas och förändras i sol, regn, värme och kyla över årets säsonger. 

Svensk kulturhistoria på burk

Falu rödfärg är mer än en husfärg, det är verkligen svensk kulturhistoria.

Historien bakom traditionell rödfärg, så kallad slamfärg, kan spåras ända tillbaka till 1500-talet.

Falu Rödfärg lever tillsammans med sitt underlag och låter träet röra sig, andas och förändras i sol, regn, värme och kyla över årets säsonger.

Färgen används med fördel på obehandlat virke av furu eller gran och såklart ommålning av fasader som även tidigare är målade med slamfärg. Innehållet är enkelt och klassiskt. Vatten, linolja, mjöl, lite såpa och det mineralrika pigmentet som alltid kommer från Falu koppargruva.

Originalet är vid oberoende tester av testinstitutet SP utnämnt till bäst i test av 15 olika slamfärger.

Idag är företaget ett fristående dotterbolag inom Stora Enso. Som varumärke är Falu Rödfärg ett av landets äldsta och har tillverkat färg sedan 1764. Så vi kan med övertygelse säga att det är Sveriges mest beprövade husfärg.

Siffror från 2012 imponerar med hela 500 ton pigment som i sin tur blivit till 1.900.000 liter Falu Rödfärg.

Slamfärg är en diffusionsöppen färg, vilket betyder att den låter träet andas. Pigmentet i färgen är väldigt ljusstabilt, det finns exempel på hus som målades för hundra år sedan och fortfarande är röda och fina.

Historian bakom Falu rödfärg

Den börjar redan på 1500-talet när kunden Johan III under sina besök i Europa imponerades av vackra koppartak, men insåg att kostnaden skulle bli alltför hög och lösningen blev att måla taket med rödfärg från Falu gruva. Den röda färgen och lystern påminde om koppar och blev snabbt ett populärt alternativ i de högre samhällsklasserna.

In på 1700-talet var rödfärgen exklusiv för de rikaste, en statussymbol och många herrgårdar målades röda. Det blev till och med ett fenomen att endast måla husets framsida röd, den sida som syntes mot vägarna.

1764 påbörjades industriell tillverkning av rödfärg vid Falu gruva så färgen blev tillgänglig även för “vanligt folk”.

På slutet av 1800-talet var nationalromantiken tidens ideal och Carl Larsson, Anders Zorn var förebilder som förstärkte drömmen om den faluröda stugan. Sedan dess har den röda stugan blivit en stark symbol för Sverige.

Frågor och svar

Hur kan en naturprodukt påverka slutresultatet?

Eftersom pigmenten är helt naturliga är små förändringar av nyanserna mellan olika tillverkningsbatcher helt normalt. Därför bör du alltid köpa all färg till ditt ommålningsprojekt från samma batch.

Vilket förarbete behöver jag göra innan jag målar med Falu rödfärg?

Förarbetet avgör definitivt ditt slutresultat, så var noggrann. Underlaget ska vara torrt och rent. Om ytan är målad med slamfärg sedan tidigare, borsta bort lös färg och smuts med en stålborste.

  • Måla inte vid strålande solsken
  • Måla inte vid risk för regn
  • Tvätta fasaden med alg och mögeltvätt vid behov, låt torka ordentligt.
  • Rör om färgen noggrant
  • Måla i tunna lager, färgen ska bearbetas in i träet för att inte skapa ett tjockt lager som riskerar att flagna.

Hur beräknar man åtgången på Falu rödfärg?

Det är svårt för åtgången varierar från hus till hus beroende på hur sugande underlaget är.

Vilka färger kan man få Falu rödfärg i?

Slamfärgen tillverkas i ljusrött (den traditionella faluröda som använts i flera hundra år) rött, grått och svart.

Hur länge håller en fasad målad med Falu Rödfärg?

Normalt 10-12 år, ett nybyggt hus som fått sin första målning kan behöva någon extra strykning efter ett par år eftersom träet åldras annorlunda när det är helt nytt.

Det är viktigt att inte måla om alldeles för ofta, det är dags när det gamla pigmentet sitter löst på fasaden och kan borstas bort. Annars kan det bli för många tjocka lager färg så det börjar flagna.

Färgen flagnar, vad kan ha hänt?

Att din färg skulle flagna på fasaden beror det nästan alltid beroende på bristfälligt underarbete eller klimatet vid målningen. Primära skäl;

  • Dåligt underarbete, gammal färg och/eller smuts har inte borstats bort ordentligt.
  • Mycket lösa, döda fibrer på ytan som inte har borstats bort noggrant.
  • Att målningen har skett när fasaden var kraftigt uppvärmd eller i starkt solsken så färgen torkar felaktigt.
  • Att färgen strukits på i för tjocka lager.
  • Att färgen strukits på fuktigt virke.

Vad gör jag då om färgen har flagnat på min nymålade fasad?

Det är tråkigt att en del av arbetet behöver göra om, men lyckligtvis är problemet enkelt att åtgärda. Borsta och skrapa bort flagorna noga med stålborste och skrapa. Måla sedan ett nytt sista lager med tunt utspädd färg.

Färgen verkar ha separerat och skurit sig, vad kan ha hänt?

Falu rödfärg tål inte att frysa, då kommer vattnet separera från pigmenten och färgen inte gå att använda. Men innan du ger upp prova att röra den kraftigt. Om färgen går samman till en homogen lösning kan du måla med den, förblir den kornig eller delad är den tyvärr förstörd.

Jag vill måla mina pallkkragar i trädgården, så de matchar huset fint, hur gör jag?

Det går bra att måla dina pallkragar på utsidan. Eftersom det ofta är en hyvlad och väldigt slät yta kan du späda färgen med 15% vattn och 1% diskmedel som gör att färgen fastnar bättre på den hala ytan. 1% innebär 0,5dl diskmedel till 5liter Falu rödfärg.

Börja med att stryka ett tunt lager med den utspädda färgen, låt det torka ett dygn innan nästa strykning med vanlig outspädd färg. Ibland kan det även krävas ett tredje lager för full täckning.

Vi hjälper dig gärna!

Klicka på produkterna för att läsa mer om deras specifika egenskaper och innehåll. Om du har några frågor, glöm inte att du alltid kan kontakta vår kunniga kundtjänst för hjälp och råd! Vi finns för dig på chat, mail och telefon.

13 produkter

Visar sida 1 av 1