Gå till huvudinnehållet
Pallkrage – plantera i odlingslådor
Guide Tips

Pallkrage – plantera i odlingslådor

Dela

Det är enkelt att odla i pallkrage men som med mycket annat kan man behöva lite vägledning för att komma igång! Så. Vad kan man odla i pallkrage? Hur odlar man i pallkrage? Och vad ska man tänka på när man odlar i pallkrage? Pallkragar gör det minst sagt enkelt för alla att njuta av jordgubbar och bär, rotfrukter, grönsaker, kryddväxter och vackra blommor!

Börja odla i pallkrage, odlingskrage eller odlingslåda – de är alla just det: en låda att odla i. Välj en odlingslåda eller ett par pallkragar efter material, storlek och personlig smak.

Hitta din pallkrage

 
  • Så placerar du din pallkrage i trädgården. Läs mer i guiden på granngården.se

    Placering pallkragar

    Det finns många fördelar med att odla i pallkrage. Det är ett väldigt bra komplement till dig som odlar direkt på friland då de kan ställas direkt på gräsmattan. Sådden kan dras igång tidigare då det blir varmare i pallkragen än i grönsakslandet, och du kan på ett smidigt sätt sköta om dina odlingar i en behaglig arbetshöjd.

    Pallkrage i trädgården


    Pallkragar är enkla att montera och roliga att underhålla och dekorera. Placera pallkragarna på en solig plats i trädgården och lägg en markduk eller annat markmaterial under och upp mot kanterna på din pallkrage för att skydda dina odlingar mot ogräs underifrån. Dekorera sedan med lavendelhäckar, stenar eller ett litet staket som skapar avgränsning. En vacker spaljé kan även anvädas på alla sidor av en pallkrage 

    Pallkrage på balkong


    Ytan blir lite mer begränsad men visst ska du odla med pallkrage på balkongen om du har möjlighet! Söderläge är bäst för dig som vill odla frukt och bär, tomater och gurka. Väst och öst är annars idealiskt med halva dagen sol och halva skugga, medan norr kan tåla en och annan kålväxt och grönsaker även om det är en större utmaning. Täck botten med grovplast för att förhindra jord och vatten från att rinna ut och låt det gå en bra bit på insidan av kragen som du häftar fast. Täck botten med ett par säckar lecakulor för ett bra dräneringslager och fyll på med jord ovanpå.

  • Väl rätt jord och gödsel i pallkragen. Läs mer i guiden på granngården.se

    Hur mycket jord i en pallkrage?

    För att ge dina odlingar bästa möjliga förutsättningar ska du satsa på en lucker och näringsrik jord till dina pallkragar. Räkna med cirka 200 liter jord per pallkrage. En enskild pallkrage räcker till växter med grunda rötter såsom sallat, örter eller jordgubbar. Dubbla pallkragar rymmer 400 liter jord och är bättre för dig som vill odla potatis eller morötter i din pallkrage. Satsa på naturgödslad planteringsjord eller odlingsjord som du blandar med kogödsel. För extra bra struktur kan du även tillsätta din egen kompost, barkmull eller biokol.

    För en pallkrage kan du exempelvis använda 2,5 säckar med planteringsjord, 1 säck med kogödsel och en halv säck biokol. Använder du din egen kompost kan du byta ut planteringsjorden mot 2,5 delar kompost.

  • Vad kan man odla i pallkrage?

    Odla grönsaker i pallkrage


    I en pallkrage kan du odla i princip vad som helst, men om du vill så direkt i din pallkrage är det viktigt att välja de sorter som gror snabbt och som tål lite kyla, såsom morötter, rädisor, rotfrukter eller sallat. Det går också alldeles utmärkt att plantera färdiga plantor i din pallkrage. Många förknippar odlingslådor med att odla grönsaker och bladgrönsaker, med du kan likväl komma igång med ditt äppelträd, dina sommarblommor eller bärbuskar i din pallkrage. Sådden ska aldrig vara torr eller övervattnad – en fuktig sådd är alltid bäst.

    Odla jordgubbar i pallkrage


    Jordgubbar är fantastiskt gott – även för småfåglar och rådjur. Sätt ner 6–8 jordgubbsplantor i en pallkrage med grönsaksjord (20-40 cm mellanrum och med ett radavstånd på cirka 50-60 cm). Skydda dina jordgubbar eller andra bär genom att lägga ett nät ovanpå.

    Odla potatis i pallkrage


    Odla färskpotatis, sommarpotatis och sena potatissorter i pallkrage – det är väldigt populärt. Färskpotatis kan du skörda ungefär 8 veckor efter att du planterat, om du förgrott din potatis innan. För sommarpotatis kan du skörda 10–12 veckor efter och för senare potatissorter – något längre. En pallkrage rymmer cirka 8 potatisar. Plantera potatisarna med ett mellanrum på cirka 25–30 cm mellan varje knöl, 10 cm djupt.

    Odla kryddor i pallkrage


    Odla mängder av kryddor i din pallkrage för en matglad odling! Salvia, timjan, persilja, gräslök och dill – allt du kan tänka dig efter tycke och smak! Kryddväxterna växer extra bra i pallkragar där jorden är fuktig men inte dyngsur.

  • Odla i pallkrage på höjden

    Du kan använda en enskild pallkrage eller stapla en eller flera pallkragar ovanpå varandra. Om du odlar grönsaker och växter med grunda rötter räcker det exempelvis med en pallkrage, medan du för sorter med djupare rötter kan behöva stapla flera lådor ovanpå varandra. Genom att stapla pallkragar ovanpå varandra kan du odla grödor som växer såväl högt som lågt. Vill du odla tomater i pallkrage, gurka och härliga bönor och ärtor ska du satsa på ett par pallkragar eftersom de växter sig högt.

    Hitta fröer som är särskilt framtagna för att passa vårt nordiska klimat, och som kan odlas såväl i pallkrage, minidrivhus och miniväxthus som krukor.

    Fröer

Odla i pallkrage - nybörjare?

  • RENSA & SKÖRDA OFTA

    För att hålla dina odlingar friska och välmående är det viktigt att du kontinuerligt rensar bort ogräs och gallrar bland växtraderna. Lika viktigt är det att komma ihåg att skörda dina snabbväxande odlingar, till exempel kryddor och sallat som snabbt kikar upp ur jorden. Då lämnar du plats för det andra odlingarna att växa upp, samtidigt som du kan fylla på med nya fröer och nya sorter där det lämnas tomt. 

  • BÄTTRE SKÖRD MED BIN & FJÄRILAR

    Önskar du pollinering och biologisk mångfald i trädgården? Om du lyckas locka pollinerande insekter kan du räkna med en betydligt bättre skörd! Du vill såklart inte ha skadedjur i din odling, däremot kan du med fördel släppa fram bin, humlor och fjärliar. 

  • UNDVIK SKADEDJUR - LOCKA SMÅFÅGLAR

    Småfåglar äter skadeinsektier och håller de på så sätt borta från dina odlinga när väl fiberduken åkt av. Därför är det en bra idé att försöka locka småfåglarna till trädgården genom att sätta upp fågelmatare eller plantera bärbuskar av olika slag. Dessutom är ju fåglarna ett trevligt inslag i trädgården och hjälper till att öka den biologiska mångfalden i din trädgård.

  • NY SÄSONG - NY ODLING

    För att ge jorden och din pallkrageodling de bästa förutsättningarna bör du inte odla samma sak i samma jord varje år. Gör du det så försvinner successivt näringen i jorden och bakterier, svampar och skadedjur har lättare att frodas. Se därför till att antingen variera vad du odlar i odlingskragarna eller ha som rutin att byta ut jorden från säsong till säsong.

  • EKOLOGISK ODLING I PALLKRAGE

    Om du vill odla ekologisk i pallkrage ska du använda en obehandlad pallkrage tillsammans med ekologisk planteringsjord och ekologisk gödsel.

Pallkrageodling på hösten

Utnyttja din krage även under hösten! Flera sorters grönsaker och växter klarar sig bra under hösten och tål att odlas innan vintern faller på.

  • Tidig höst

    • Under sensommar, tidig höst, kan du odla vissa typer av kål och sallat, kryddor och spenat. Dessa växer snabbt men bör skördas i lagom tid innan vintern, eller skyddas med en värmande fiberduk. 

    • När det börjar närma sig oktober är det dags att så lök som vitlök och salladslök för att de ska växa sig fina lagom till vår och sommar. Just vitlök bör odlas när det är ungefär 7-8 grader i marken då den behöver en kall odlingsperiod för att bilda nya klyftor.  
  • Sen höst

    • Under senhösten är det dags att så grönsaker som ska skördas under våren. Nu kan du sätta både palsternacka, spenat och morötter i pallkragen. Rädisor, dill, persilja och vintersallad kan också planteras i odlingskragen nu innan frosten börjat komma.

    • Vissa fröer av perenner och blommor mår bra av övervintring och behöver en kall period för att gro till våren. Dessa blommor sträckar sig naturligt upp mot ljuset när våren närmar sig. 

Pallkragen under vintern

Vad ska du egentligen göra med kragen på vintern? Vi har två smarta tips!

  • Bygg en kompost av din pallkrage

    För att undvika att ogräs tar över ska du inte låta kragen stå med jord utan odling under vintern. Istället kan du bygga en kompost av din krage genom att täcka den med löv, kvistar, vissnade odlingar och ny jord. Under vintern förmultnar din tillfälliga kompost och du är redo för ny pallkrageodling till våren. 

  • Rensa ur och ställ in kragen

    Ska du inte odla under hösten? För att spara på slitage och ge din pallkrage lång livslängd är det bra att helt rensa ur den inför vintern och ställa den torrt under tak. 

Läs också