Gå till huvudinnehållet

Gladioluslökar

Gladioluslökar - höstplantering med färg från Granngården. Vill du ha färgsprakande blommor i trädgården under hösten? Då är gladioluslökar ett utmärkt val! Hos Granngården kan du köpa högkvalitativa gladioluslökar för höstplantering både online och i butik. Gladiolus är en lökväxt som vanligen planteras på hösten som en höstlök. Häng med så kikar vi på lite tips för plantering och hur du lyckas med att odla gladioluslökar 👇

Gladiolus historia

Gladiolus härstammar från Afrika, Turkiet och medelhavsområdet och namnet Gladiolus eller Gladiol som de också kallas kommer från det latinska gladius, som betyder svärd. Pga det har den i Sverige även kallats Sabellilja, ett namn som kommer av de styva, svärdsliknande bladen.

Förkultivera Gladiolus

Att förgro knälarna ger en längre blomningstid. Förgro dem och plantera ut när risken för nattfrost är över. Plantera dem grunt i stora krukor med till exempel lite torv i botten några veckor innan utplantering. Vattna sparsamt tills du ser att skotten börjar växa. Då placerar du krukan ljust och svalt.

När och hur ska man plantera gladioluslökar?

Gladioluslökar planteras vanligtvis under våren eller sommaren, men höstplantering är också möjligt. Plantera dem cirka 10-15 cm djupt och 10-15 cm isär i en solig och väldränerad plats när risken för nattfrost är över. De är frostkänsliga och behöver vänjas på våren om de sätts ut från att ha förgrotts inomhus. Sätt ut knölarna en stund under varma dagar för att steg för steg vänja dem.

Hur sköter man om Gladiolus?

Gladiolus trivs bäst i kraftig, gödslad jord med god dränering. Knölarna vill inte stå i vatten och mycket gödning krävs för optimal blomning. Tillför gärna lite extra gödsel vid planteringen.

Hur ska man vattna gladioluslökar?

Gladioluslökar behöver regelbunden vattning under växtsäsongen, men undvik att övervattna dem. Ge dem en ordentlig vattning vid plantering och sedan ungefär vatten en gång i veckan därefter.

Ohyra på Gladiolus?

Har du fått fläckar på bladen? Det finns flera anledningar, om det är trips kan du oftast se dem krypa omkring på bladens undersida, de kan behandlas med ett ohyrepreparat. Bakterier och gråmögel kan ge fläckar på de nedre delen av bladen - om det drabbar dig bör du gräva upp och kasta hela knölen så det inte sprider sig. En övervattnad gladiol kan också få liknande utseende vid bladroten, men det identifieras snabbt och kan räddas i en väldränerad jord och mindre vatten, skär bort de skadade bladen som håller på att ruttna.

Hur förökar jag gladiolus?

Under växtsäsongen får knölarna mindre sidoknölar, gräv upp och dela av dem för plantering under följande år. Värt att veta är att de inte blommar på första året så även om det går utmärkt att föröka dem så krävs det tålamod innan blomsterprakten kommer!

Hur ska jag förvara gladiolus på vintern?

Ett fåtal varianter räknas som vinterhärdig men det säkraste är alltid att gräva upp dem och förvara knölarna frostfritt, mörkt och svalt över vintern. Gräv upp plantan, skaka av jorden och häng upp dem så de torkar luftigt och inte riskerar att börja ruttna. När bladen har vissnat ner kan du klippa av dem ca 10cm långa.

Passar Gladiolus som snittblommor?

Vill du ta in dina gladioler som snittblommor så bör du ta dem redan när den första blomman på stjälken börjar visa färg, den behöver inte vara helt utslagen. Genom att ta in dem tidigt utvecklas den blomma för blomma och ger på så sätt lång blomning även inomhus. Plocka bort överblommade blommor och korta av stjälkarna efterhand så håller sig buketten fräsch en längre tid

Slutligen - Hos Granngården hittar du högkvalitativa gladioluslökar som kommer att sätta färg på din trädgård under hösten. Besök oss online eller i butik för att köpa dina lökar och börja plantera idag!

Kategorier

Kategori & Filter
    • Populära
12 produkter

Visar sida 1 av 1