Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Vermikulit & Perlite

Vermikulit och Perlite – din dynamiska duo för att balansera fukt, göra jorden porös och syrerik. Alltså, tillsammans skapar dessa jordförbättrare en optimal grogrund och jordmiljö för dina odlingar. Grönt blir det!

Vermikulit (även kallat Vermiculite) och Perlite (även kallat Perlit) är ljusa, lätta korn med liknande utseende men med olika egenskaper. Båda är mineraliska, sterila och påverkar inte jordens mikroorganismer. Vermiculite, som är lerskiffer som hettats upp, fungerar som en svamp – medan perlit, vulkaniskt material, lagrar vatten i sin porösa struktur.

Vermikulit för att optimera fukthalten

Vermikulit är ett miljövänligt, naturligt jordförbättringsmaterial som både absorberar och avger fukt. Materialet i sig består av lerskiffer som hettats upp kraftigt för att skapa just dessa egenskaper. Vermoiculiten blandas med fördel ner i jorden för att hålla en bra fuktbalans. Den kan också täckas över dina sådder i till exempel mindrivhus för att hålla jorden fuktig.

Gör så här:

När du ska förkultivera i drivhus eller kruka, eller förodla ljusgroende frön, bör du fyll planteringskrukan med jord och därefter så fröna och täcka över med Vermiculite. Om du sår i pluggbox är det bästa att helt enkelt täcka odlingen med jordförbättringen.

Perlite för att få en luftigare jord

Bestående av vulkaniskt material är Perlite helt naturligt och miljövänligt. Liksom Vermiculite har materialet hettats upp vilket gjort det vitt och poröst likt söndersmulad frigolit. Perlit blandas ner i planteringsjord eller annan jord för att göra den porös och luftig, vilket ger odlingars rötter mer syre. Detta hjälper odlingarna att ta sig snabbare och unga rötter att gro och rota sig bättre.

Gör så här:

Som jordförbättring bör Perlite användas tillsammans med Vermiculite. Blanda då två delar jord med varsin del Perlit och Vermiculite. Vid förodling är det bästa att fylla krukan med jord och därefter strö ett tunt lager Perlite. Så sedan fröna och avsluta med ett nytt lager Perlite för att hålla fukten. Använder du pluggplantor kan du istället blanda ner materialet i jorden.

Vanliga frågor:

Vermikulit eller Perlite?

Det är som förklarat inte ett antingen eller, deras unika egenskaper kompletterar varandra mycket väl. Vermiculite är hettad lerskiffer med svampig struktur, medan perlit är vulkaniskt material med porös, vit struktur.

Hur påverkar Vermikulit och Perlite jorden?

Båda materialen håller kvar vatten i jorden; vermiculite absorberar vatten som en svamp, medan perlite lagrar vatten i sin porösa struktur.

Varför är både Vermikulit och Perlite fördelaktiga för odling?

Både vermiculite och perlitt är mineraliska, sterila material som varken bryts ner av mikroorganismer i jorden eller för med sig sjukdomar eller skadedjur till odlingen.

Handla hos Granngården

Hos Granngården hittar du Vermikulit och Perlite som förbättrar och berikar din jord i samband med förkultivering och odling. ****Köp online på granngården.se eller i någon av Granngårdens 100+ butiker.

Kategorier

Kategori & Filter
    • Populära
2 produkter

Visar sida 1 av 1