Gå till huvudinnehållet

Vermiculite & Perlite

Som jordförbättringsmaterial används Vermiculite och Perlite för att hålla en jämn fuktbalans och göra jorden porös och mer syrerrik.

Därför används dessa två materialet med fördel tillsammans för att skapa en optimal jordmiljö för dina odlingar.

Vermiculite för fukt

Vermiculite är ett miljövänligt, naturligt jordförbättringsmaterial som både absorberar och avger fukt. Materialet i sig består av lerskiffer som hettats upp kraftigt för att skapa just dessa egenskaper. Vermoiculiten blandas med fördel ner i jorden för att hålla en bra fuktbalans. Den kan också täckas över dina sådder i till exempel mindrivhus för att hålla jorden fuktig.

Gör såhär:

När du ska förkultivera i drivhus eller kruka, eller förodla ljusgroende frön, bör du fyll planteringskrukan med jord och därefter så fröna och täcka över med Vermiculite. Om du sår i pluggbox är det bästa att helt enkelt täcka odlingen med jordförbättringen.

Perlite för luft

Bestående av vulkaniskt material är Perlite helt naturligt och miljövänligt. Liksom Vermiculite har materialet hettats upp vilket gjort det vitt och poröst likt söndersmulad frigolit. Perlite blandas ner i planteringsjord eller annan jord för att göra den porös och luftig, vilket ger odlingars rötter mer syre. Detta hjälper odlingarna att ta sig snabbare och unga rötter att gro och rota sig bättre.

Gör såhär:

Som jordförbättring bör Perlite användas tillsammans med Vermiculite. Blanda då två delar jord med varsin del Perlite och Vermiculite. Vid förodling är det bästa att fylla krukan med jord och därefter strö ett tunt lager Perlite. Så sedan fröna och avsluta med ett nytt lager Perlite för att hålla fukten. Använder du. Pluggplantor kan du istället blanda ner materialet i jorden.

Köp Vermiculite och Perlite online på granngården.se eller i butik!

2 produkter

Visar sida 1 av 1