Gå till huvudinnehållet

Pluggbrätte & Pluggbox

Handla pluggbrätten och pluggbox till odlingen hos oss. Låt varje enskild planta få växa till sig ostört utan risken att trassla in sina späda rötter i andra plantor. Så att dina små växter och sticklingar får den allra bästa starten och tillväxten.

Hitta bra pluggbrätten och pluggboxar som också kan fungera som ett minidrivhus för frösådd och odling av pluggplantor på en liten kompakt yta. Rootrainer eller Rootmaster är lite högre och har öppningsbara pluggar, de passar för frön som behöver stimuleras till längre rötter. Genom att pluggarna kan öppnas upp undviker man helt att dra i den späda växten vilket är ytterligare skonsamt i hanteringen inför omplantering.

Vad bör man tänka på när du ska köpa pluggbrätte?

Kvaliteten! ett bra pluggbrätte är rejält och stabilt, det går att tvätta till och med i diskmaskinen och håller för många års plantering. Det blir betydligt billigare på sikt för både plånboken och miljön än en svagare produkt som behöver bytas ut ofta.

Nelson garden är en stor och välkänd leverantör av högkvalitativa förodlingsprodukter. Prova en pluggbox Nelson garden!

Vad är ett pluggbrätte?

Det är en plastkonstruktion som består av ett stort antal celler, en för varje planta. Det gör att den enskilda plantan får växa till sig ostört utan risken att trassla in sina späda rötter i andra plantor. De kombineras med fördel med en odlingsbricka eller odlingsbrätte så de små plantorna lätt kan ta upp vatten nerifrån när du vattnar i odlingstråget, vilket stimulerar rottillväxten.

Ett pluggbrätte är skonsamt för rötterna och oerhört användbart vid frösådden. Du får plats med en stor mängd plantor på en liten yta och de blir enkla att hantera vid utplanteringen.

Vad är en Root master?

Det är ett kompakt minidrivhus som har en mängd smarta funktioner. Självbevattningsfunktionen för att odlingarna hålla lagom fuktiga över tid. De öppningsbara cellerna underlättar vid omplantering och minimerar risken för att den känsliga plantan ska skadas. De fungerar så snillrikt att de första rötterna leds neråt med hjälp av invändiga spår i varje cell. Rötterna når fram till pluggens ventilationshål och då torkar rotändarna upp, det stimulerar bildandet av nya rötter högre upp. På så sätt produceras ett rikt och kraftigt rotsystem med minimal risk för rotsnurr. Rootmastern tillverkas i Sverige av 100 % återvinningsbart material.

Så vad var då skillnaden mellan ett plugbrätte vs rootmaster?

I pluggboxen växer plantorna till i varsin cell, de puttas vid omplanteringen ut nerifrån. i Rootmastern kan cellen öppnas för att plocka ut pluggplantan ännu mer skonsamt.

Hur odlar jag i ett pluggbrätte eller en Rootmaster?

  1. Fyll pluggcellerna med en kvalitativ såjord. Jorden ska inte packas ihop alltför hårt, lagom är bäst.
  2. Ställ pluggbrättet i ett odlingstråg med vatten så att jorden i cellerna får suga upp vatten och bli genomfuktig.
  3. 1-3 frön i varje plugg är lagom, det beror på grobarheten och sortens växt du planerar att odla. Vad sortens grobarhet är står på påsen. Om växten har låg grobarhet kompensera med något extra frö så du garanterar att det gror i alla cellerna. Täck fröna försiktigt med ytterligare jord (tänk på att en del frösorter är så kallade ljusgroende fröer och de ska inte täckas, anvisningar om detta står på varje fröpåse)
  4. Spraya jorden med en sprayflaska ovanpå fröna så den hålls fuktig till dess fröna har grott, därefter är det bra att börja vattna underifrån. Små plantor tycker inte om att bli dränkta i vatten och det stimulerar dessutom rottillväxten.
  5. Ditt pluggbrätte med sådden ska stå så ljust som möjligt men inte i direkt solljus.
  6. Använd gärna en modell med lock så du får en bra miljö med hög fuktighet men god ventilation. Locket behövs inte längre när växterna har vuxit till sig.
  7. Om flera frön bildar grodd i samma cell, rensa bort de svagaste så att den starkaste individen får optimala förutsättningar för tillväxt.
  8. Peta enkelt ut växten nerifrån, eller öppna Rootmasterns cell för en perfekt pluggplanta redo att omplanteras. Det brukar vara lagom att gå från pluggbox till en planteringskruka på 10-12cm i diameter. Är det senare på säsongen kan också pluggarna planteras rakt ut i trädgårdslandet, ut på balkongen eller i dina pallkragar. Perfekt när man vill fylla på med en andra skörd.

Ett annat bra tips är att du behöver såklart inte plantera samma sorts frö i hela pluggbrättet, men försök kombinera de som utvecklas ungefär lika snabbt och vill ha liknande skötsel, så blir odlingen enklare.

Vi har allt du behöver för att lyckas med att förkultivera online på granngåden.se eller i butik!

5 produkter

Visar sida 1 av 1