Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Förodling av plantor i odlingstråg. Produkterna finns hos Granngården
Guide

Lyckas med att förodla växter – 4 steg

Dela

Att förodla växter till balkong och trädgård sätter fart på vårkänslorna och nu börjar det äntligen bli dags att planera sommarens grönska och växelbruk.

Att förbereda för blomster på balkong och i trädgård är en glädje för både öga och fingrar. Att lyckas med förodling av växter behöver dessutom inte vara krångligt!

Se alla produkter till förkultivering & förodling 🌱

Så här gör du:

 • Förodla växter med rätt jord

  Börja att förodla genom att ta fram små krukor och fylla dem till två tredjedelar med såjord. Plastkrukor är enklast, eftersom de håller jorden fuktig. Använd en bra grund, det vill säga en finkorning, näringssnål och luftig såjord, gärna Krav-märkt. Vill du ha den ännu luftigare än när du köper den, så prova att blanda ner lite perlite. Ett annat uppskattat tips är att grunda med planteringsjord och sedan toppa med ett par centimeter såjord. Då får fröet chans att  utvecklas i takt med att rotsystemet utvecklas.

 • Lagom med vatten

  När du fyllt småkrukorna och planterat fröer (på påsen hittar du hur djupt fröet ska ner i jorden) behöver du vattna igenom och sedan hålla en jämn fuktighet. Använd gärna ett odlingstråg att ställa odlingsbehållarna i. Vattna så att jorden suger upp vattnet underifrån och undvik att jord och frön plattas till.

 • Förodla i ljus och värme

  Om du sår tidigt kan det vara en god idé att ställa krukorna i ett minidrivhus innan du placerar dem ute där det är ljust och varmt. När de väl grott kan de stå svalare, men börjar du med att förodla innan mars behövs det ofta särskild växtbelysning. Kom ihåg att växter behöver 6–8 timmar solljus per dag för att växa och må bra – ljuset är växtens huvudsakliga föda.

 • Omskola

  När plantan växt till sig och fått 2–4 bladpar, vilket brukar ta cirka 4-6 veckor, kan du plantera om dem i sina egna krukor. Vänd försiktigt plantan för att se till att den har fått ett fint rotsystem. Sedan är det dags att flytta över den i en kruka som är åtminstone dubbelt så stor. Fyll på med gödslad planteringsjord och vattna ordentligt.

  Sedan är det bara att njuta av din grönska – lycka till! Här kan du läsa mer om att förodla växter med Farbror Grön

Se även