Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Köp miniväxthus och drivhus på Granngården
Guide Kunskap

Guide – så väljer du Minidrivhus & Miniväxthus

Dela

Minidrivhus gör det möjligt att förodla mycket på liten yta. Men vilket drivhus ska man välja och vilka tillbehör krävs för att lyckas? Ta del av allt du behöver veta för att ge dina fröer en god start!

Miniväxthus kallas även för minidrivhus och syftar till att förkultivera eller förodla kryddväxter, grönsaker och sticklingar. Miniväxthus har en enkel konstruktion med en botten och ett lock, men det finns också miniväxthus med odlingstråg och minipluggbrätten som du enkelt fyller med odlingspluggar eller såjord

Miniväxthus är ett bra alternativ för dig som vill påbörja odlingssäsongen tidigt – såväl som för dig som inte äger något större växthus eller en trädgård där du kan odla. Du får plats med en större mängd kryddor som grönsaker på liten yta och kan senare välja om du vill placera miniväxthuset på terrassen eller låta den stå kvar på fönsterbrädan året runt. Med ett miniväxthus förenklar du din förodling såväl som omplantering, men gör det också enklare att ventilera i vilket är viktigt för att undvika tråkigheter såsom mögel och skadedjur. 

Genom att förodla ger du dina odlingar ett försprång – och som ett extra plus blir dina plantor och grönsaker extra starka och tåliga. Ett minidrivhus erbjuder nämligen en varm och fuktig miljö där dina frön utvecklas innan du planterar om i en kruka, rabatt eller i ett större växthus.

Köp Miniväxthus & minidrivhus

  • Minidrivhus Pluggbrätte

    Pluggbrätte

    Odlingstråg med lock och små minipluggbrätten fyller du enkelt med odlingspluggar eller såjord. Minipluggbrätten kallas också för pluggar eller celler och är de små "odlingshål" du sätter ner dina odlingspluggar i. När det blivit dags för omplantering lyfter du upp pluggplantan där den lilla jordklumpen eller odlingspluggen följer med, sammanvävd av rötter. 

    Du kan använda en enkel odlingstråg med såkrukor, men med ett pluggbrätte får dina odlingar växa i sina egna pluggar eller celler och du behöver inte komplettera med krukor. Med ett pluggbrätte utvecklar odlingarna sina egna rötter utan att konkurrera eller slingra ihop sig med andra plantor och du slipper allt stök som kan komma med jord. 

    Om du vill komma igång snabbt och förodla på mindre yta eller fylla på med små plantor ute passar ett pluggbrätte perfekt för dig. Odla kål, sallat, tomat och chili med ditt pluggbrätte!

    Odla i pluggbrätte

    • Börja med att fylla ditt pluggbrätte med odlingspluggar eller såjord

    • Placera pluggbrättet på en odlingstråg med vatten. Odlingspluggarna eller jorden ska bli genomfuktig

    • Placera ett par frön i varje plugg

    • Undvik direkt solljus men placera i ett fönster där det är varmt och ljus.
      Använd med fördel ett genomskinligt lock med hål för att bibehålla en god fuktnivå ventilation

    • Vattna underifrån genom att fylla på odlingstrågen med vatten. På så sätt lockar du rötterna till att söka sig neråt

    • När det blivit dags för omplantering petar du ut pluggen underifrån och kan glädjas av en perfekt liten pluggplanta att plantera
  • Odla i pluggbox

    Minidrivhus Pluggbox

    En pluggbox är ett kompakt minidrivhus som är fördelaktigt för dig som vill få plats med många små plantor på liten yta. Pluggboxen liknar ett pluggbrätte med pluggar som du fyller med odlingspluggar eller jord, men har något djupare pluggar som gör det möjligt att odla många små plantor med längre och mer djupgående rötter. Pluggboxen passar dig som vill börja förodla tidigt, men som gärna planterar om dina plantor i flera steg. Pluggarna i en pluggbox har mindre jordvolym, kräver mer vatten och behöver därför omplanteras snabbare. 

    Med en pluggbox får du bäst resultat om du sår frön av samma växtslag eller utvecklingstid, såsom pelargon, chili, rotselleri och purlolök.

    Odla i pluggbox

    • Börja med att fylla pluggboxens celler med såjord eller odlingspluggar 

    • Om du använder såjord - tryck till jorden lite lätt

    • Placera ett par fröer i vardera plugg och täck med 0,5-1 cm såjord (om du använder såjord)

    • Ge sådden fukt genom att spraya jordytan med lite vatten
      Börja vattna i bottentråget först när dina frön börjat gro och utvecklat rötter

    • Täck pluggboxen med det tillhörande locket
      Ta bort locket när dina frön börjat gro

    • Placera pluggboxen på fönsterbrädan eller använd växtbelysning

    • För bästa förutsättningar - låt rummet ha en temperatur på 20 grader

    • När du odlat fram dina vackra pluggplantor kan du plantera ut dessa i trädgårdslandet, rabatten eller i större krukor
  • Miniväxthus Odlingstråg

    En odlingstråg är en bricka med kanter, även kallat odlingsbricka. Och om du kombinerar din odlingstråg med ett lock har du ett behändigt miniväxthus! I huvudsak används en odlingstråg till krukor med hål i botten, men du kan också bredså fröer och odla upp små grönsaksplantor för inomhus och/eller utomhusbruk. När du bredsår strör du frön över jorden med ett lämpligt avstånd, men inte nödvändigtvis i rader eller med ett fast avstånd. Ett större odlingstråg är fördelaktigt då du kan ha fler krukor på ett och samma tråg i vilket ger plats för mycket vatten. Att ha ett par odlingsbrickor i olika storlekar kommer att underlätta ditt odlarliv en hel del och du kan placera ditt pluggbrätte eller din pluggbox på odlingstråget. 

  • Minidrivhus

    Ett enklare minidrivhus av plast ingår ofta med små krukinsatser med x antal celler. I botten finns fördjupningar för torvbriketter som du kan använda istället för såjord. När du använder torvbriketter vattnar du mittendelen med ljummet vatten, och efter ett par minuter expanderar den till sin fulla storlek. Så ett par frön i varje brikett och använd gärna ett lock med ventilation för att hålla din odling fuktig. När ditt frö blivit till planta planterar du om briketten i en kruka fylld med jord. 

  • Drivhus – Placeras på pallkrage

    Söker du någonting större en ett minidrivhus finns det också  större drivhus (80 x 120 x 30 x 72 cm) som passar särskilt bra för den mindre köksträdgården på balkongen, terrassen eller i trädgården. Odla kryddor och grönsaker i en pallkrage och placera drivhuset ovanpå. 

    En drivbänk är en låda utan botten och ett lock av genomskinligt glas som reflekterar solenergi. Drivbänken skyddar dina odlingar mot kyliga dagar och nätter, regn och starka vindar, och när dina odlingar inte längre får plats på höjden kan du hålla locket öppet. Precis som med drivhuset kan du placera din drivbänk på en pallkrage. 

    Ett drivhus eller en drivbänk kan vara en lösning för dig som inte har lust eller möjlighet till ett större växthus. Det är också bra att börja med ett litet växthus om du som nybörjare vill börja med växthusodling. Testa dig fram och uppgradera eftersom om det ger dig mersmak!

  • Drivhus med PE-plastöverdrag

    När du odlar i pallkrage kan du också använda dig utav en ställning i metall, som du täcker med ett drivhus av PE-plast.

    Drivhus Driva Växthus Växa

  • Odlingspluggar

    Odlingspluggar är helt nedbrytbara och består av kokosfiber, torv och en liten dos näring. De passar sig särskild bra att placera i ditt pluggbrätte när du vill odla fröer tidigt på året och är till skillnad från vanlig såjord, bättre på att hålla en jämn fuktnivå. Om du är sugen på hydroponisk odling är odlingspluggar utmärkta att använda!

    Om du inte vill använda odlingspluggar är såjord det bästa alternativet. Såjord är en svagt gödslad jord som lämpar sig för växter med späda rötter eller ett tunt rotsystem, såsom frösådd eller förökning av sticklingar. 

  • Planteringskrukor

    Planteringskrukor lämpar sig på en odlingstråg eller i ditt minidrivhus och finns nedbrytbara i bioplast eller på återvunnet papper. Om du vill plantera ut en fiberkruka direkt i jord går det utmärkt eftersom krukan förmultnar då.

  • Odla med värmematta

    Värmematta

    En värmematta placeras under ditt miniväxthus, din odlingstråg eller dina krukor i syfte att hjälpa dina frön och sticklingar att gro och rota sig snabbare. Om du placerar ditt minidrivhus ovanpå värmemattan värmer den upp jorden till en temperatur på 25 grader i vilket bidrar till en ökad kondens. På grund av kondensen är det också viktigt att du använder ett lock med andningshål över ditt miniväxthus. 

    När de små plantorna blivit cirka 2-3 centimerer behöver du inte längre din värmematta och den mest gynnsamma rumstemperaturen ligger på 16-18 C°. 

  • Växtbelysning

    Växtbelysning är A och O när du vill övervintra eller odla inomhus under årets mörka månader. Det går bra att odla inomhus den största delen av året, med eller utan extra belysning, men växtbelysning kommer alltid att göra stor skillnad på dina inomhusodlingar. Under mörka månader behöver växtbelysningen vara tänd 14-16 timmar per dygn.

    Det finns ett stort utbud växtlampor för inomhusbruk, men vad är egentligen skillnaden på LED-ramp, odlingslampor och växtlampor i form av lysrör och armaturer? Hur ska man tänka?

    • Välj vitt ljus

    Belysningens ljus och färg spelar roll vid val av växtlampa - rött, blått och gulgrönt är bäst och det är därför fördelaktigt att välja ett vitt ljus till dina växter då det innehåller samtliga våglängder. Generellt kan man säga att det blå och vita ljuset påverkar tillväxten, medan det röda ljuset främjar blommande växter. Om ljuset är kallvitt eller varmvitt spelar mindre roll.

    • Fördelaktigt med LED

    Ledbelysning förbrukar minst energi och avger mindre värme än lysrörsbelysning och kan placeras närmre dina plantor utan att ge värmeskador. Du kan också använda helt vanliga lysrör, ledlysrör, ledlampor, lysrörslampor och kompaktlysrör som växtbelysning, men det förbrukar mer energi. 

    • Placering av växtbelysning

    Växtbelysningen bör placeras så nära dina odlingar som möjligt, men utan att det ger värmeskador. LED-lampor funkar är fördelaktigt som växtbelysning då de producerar det ljus som är lämpligt utan att ge ifrån sig för mycket värme. 

     

  • Vermiculite & Perlite

    Vermiculite och Perlite är ett miljövänligt jordförbättringsmaterial som bidrar till att bibehålla en jämn fuktbalans. I kombination bidrar de även till att göra jorden porös och mer syrerrik, då vermiculite ger fukt och perlite ger luft.

    Perlite blandas ut för att förbättra jorden och göra den mer luftig och porös. Perlite ger syre åt växternas rötter och bidrar till rötter rotar sig så att dina fröer gror snabbare.

    Perlite används med fördel i kombination med Vermiculite som verkar fuktighetsbevarande. Vermiculite kan också användas som täckning av frösådd för att förhindra gröna beläggningar och bevara fuktighet i jorden. 


    Använd Vermiculite och Perlite såhär

    • Blanda två delar jord med en del Perlite och en del Vermiculite. 
    • Vid förodling fyller du din planteringskruka med jord och strör ett tunt lager med perlite och Cermiculite innan du sår dina frön. Täck ytterligare med såväl perlite som vermiculite och håll det fuktigt. 
    • Vid pluggplantor kan du blanda i perlite och vermiculite för att göra jorden mer porös och luftig för rotsystemet att utvecklas lättare. 

Vidare läsning