Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Guide

Odla inomhus – året runt

Dela

Förläng odlingssäsongen inomhus – det går alldeles utmärkt att odla under hela året med hjälp av växtbelysning, jord och näring!

Har du köpt hem en kruka färskt basilika från mataffären någon gång? Kanske var det extrapris på färska örter sist du handlade? Alla har vi köpt hem de där fina plantorna i hopp om att de ska stå sig ett tag, men efter ett par dagar tycks de ha ledsnat. Detta beror på att den koriander, persilja och basilika som du köpt i matbutiken stått i växthus och pumpats med ljus och näring innan plantorna levererats till butik. Bristen på detta leder alltså till att plantorna snabbt vissnar hemma i köket. Men! Med växtbelysning eller hydroponisk odling ger du kryddorna samma ljus och näring hela tiden – och du kan glädjas åt färska örtor och kryddväxter under årets alla säsonger!

  • Börja odla inomhus

    Nybörjare – för dig som vill börja odla inomhus

    Bara för att det blir höst och vinter behöver du inte pausa den stora glädjen i att odla dina egna smaksaker. Med enkla medel kan du nämligen odla inomhus och njuta av örter, kryddor och grönsaker hela året.

    För att komma igång med inomhusodlingen behöver du egentigen bara 3 saker: En odlingslåda eller odlingstråd med dräneringshål, blomjord och fröer efter dina önskemål. För att lyckas med dina odlingar under årets mörkaste månader behöver du dock investera i växtbelysning eftersom ljuset är absolut nödvändigt (mer om det alldeles snart). Första steget är såklart att komma igång med självaste odlingen: 

    • Fyll på odlingstrågen med jord (cirka 1 centimeter upp från kanten)
    • Vattna tills dess att jorden är ordentligt genomfuktad
    • Fördela dina fröer jämt över ytan
    • Tryck till så att dina fröer får ordentlig kontakt med jorden
    • Täck med ett tunt lager jord

    Spraya dina odlingingar med vatten varannan dag för att försiktigt fördela en jämn vattenmängd över ytan. När skotten blivit cirka 2-3 centimeter höga tar du bort eventuellt lock och sprayar skotten ytterligare i några dagar, för att sedan vattna dina odlingar med vattenkanna. 

  • Börja odla med växrbelysning

    Odla inomhus året runt - med växtbelysning

    Naturligt ljus är A och O. Men som du vet är vi inte bortskämda med naturligt ljus under vinterhalvåret i Sverige. Och tyvärr är det ljuset som ofta avgör huruvida vi lyckas med inomhusodlingen då mörker och kyla signalerar att det är tid för vinterliva. I första hand ska du placera din odling i ett fönster med tillgång till naturligt ljus, men för att vara helt säker på skörd är det allra bäst att investera i en energisnål växtlampa

    Under årets mörka månader behöver dina växter det extra ljus och den värme de inte får naturligt. Speciellt anpassade växtlampor ger ljus med exakt rätt våglängd för att snabbare och mer trivsamt driva upp din odling eller förkultivering.

    Växtbelysning är din bästa vän i köket och du behöver inte tänka så mycket på var du placerar dina odlingar. Bordet, fönsterbrädan eller köksbänken funkar alldeles utmärkt som ytor där du kan placera en energisnål växtlampa ovanför.

  • Vanliga misstag med inomhusodling

    Inomhusodling - vanliga fallgropar

    Som vi konstaterat behöver våra odlingar naturligt ljus för att få önskat resultat. Men det finns också andra saker som kan försvåra tillväxten. Verkar det liksom bli fel hur du än gör? Vi har alla varit där.

    Mindre behållare har mindre jordvolym i vilket gör det lite svårare att hålla fuktnivån på en jämn nivå. En vanlig fallgrop är att dina odlingar torkar ut eller att de helt enkelt får för mycket vatten. För mycket vatten blockerar syre följt av att rötterna ruttnar och bladen gulnar, men gula blad kan också vara ett tecken på att dina odlingar fått för lite vatten. 

    Känn på jorden och notera om den är torr innan du vattnar, vattnar och vattnar lite till. Ofta faller vi för myten om att ledsna odlingar törstar efter mer vatten, men det är inte alltid fallet. Det är viktigt att det finns tillgång till ordentlig dränering och att du täcker odlingstrågen med ett plastlock med lufthål som håller kvar en del av fukten, samtidigt som den släpper in syre. Locket kan du sedan ta bort när odlingarna börjar växa till sig. Allteftersom rotsystemet börjar växa är det också viktigt att du planterar om dina odlingar i större krukor. Ge sedan regelbunden näring i samband med att du vattnar.

  • Odla kryddor, örter och grönsaker

    Odla örter, kryddor och grönsaker

    Det finns mycket du kan odla inomhus för att sätta smak på livet. Du kan exempelvis odla chili för hetta, basilika för italienska sensationer eller mynta som virke till fredagsdrinken! I vintermörkret förgyller det där gröna livet lite extra och vi kan vara så säkra på att mackan med egenodlad gurka och tomat kommer att ge en bra start på dagen. Krasse sätter pricken över i:et och sommaren känns inte lika långt bort med örter som viskar om midsommar på köksbänken.   

    Med hjälp av växtbelysning, jord och rätt växtnäring får dina odlingar allt som krävs för att växa, frodas och må bra. Vill du odla din egen potatis, ananas eller ingefära? Nästan ingenting alls är omöjligt. Den enda begränsningen för hur mycket du kan odla är ytan som inte blir något problem om du har den!

    Det är roligt att odla och plocka örter direkt från köksbänken ner i grytan, men tänk också på att du kan förodla i syfte att senare plantera ut i trädgården. Grönsaker som paprika, aubergine och kronärtskocka har exempelvis en längre utvecklingstid och planteras med fördel under vintertid för att senare hinna skörda ute i trädgården på sommaren.

Odla med växtlampa

Växter som övervintrar inomhus är beroende av rätt ljus för gro och växa. Med en växtlampa i LED växer dina odlingar och blir både fina inomhus, medan det råder vintertid utomhus. När du ska köpa odlingslampor är det bra att tänka på hur många Watt som krävs för just din odling, vilken ljustemperatur som avges och om du till exempel behöver armatur med höjdjustering.

Växtbelysning som håller mellan 23 och 25 grader är bäst för majoriteten av fröer, och med rätt belysning ser du dessutom till att din odling gror även under natten. En växtbelysningsarmatur gör växterna kraftigare och tåligare och gör att du slipper gängliga och sköra sticklingar. Ett annat bra tips är också att ha en värmematta under odlingslådan som hjälper dig hålla en perfekt temperatur från det att du sår fröna tills att de första bladen börjar gro.

Vidare läsning