Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Guide

Perenner – allt du behöver veta

Dela

Vad vore väl en trädgård utan sina perenner? Stäppsalvia, löjtnantshjärta, plymspiera, backsippa lavendel. Ja listan kan göras lång. Ta reda på allt du behöver veta om perenner!

Perenner, eller fleråriga växter, är ett samlingsnamn för växter som kommer tillbaka efter vinterns vila, år efter år. Varje år spirar de på nytt med sitt vackra bladverk och blommor i alla möjliga färger. Med lite planering kan du njuta av en rabatt som blommar från tidig vår och senhöst för att sedan, när säsongen är över, vissna och vila fram till våren då de kommer tillbaka på nytt igen. 

Av tradition räknas fleråriga, härdiga och örtartade prydnadsväxter som perenner även om såväl träd som buskar tillhör perenner. Ofta används de som grundläggande byggstenar då perenner är pålitliga, tåliga och långlivade växter som utgör en fantastiskt fin bas av färg, form och doft i trädgården. 

Det bästa med just perenner är att det finns en sort för alla. Det finns perenner som trivs i en kruka på balkongen, bakom huset i norrläge eller i trädgården där det är som allra soligast. Många perenner klarar av kyla och är härdiga även i Sveriges nordligaste delar. Låt vissna blad och stjälkar ligga kvar för att skydda rötterna mot vinterns fukt och kyla.

Plantera perenner

Om du inte vill fröså dina perenner kan du plantera plantor under hela växtsäsongen. Däremot bör du inte plantera dina perenner för sent inpå hösten då de behöver etablera sig innan kylan kommer. När det är högsommar, sol och värme krävs lite större omsorg och det är viktigt att vattna plantorna ofta. Högre penséer kräver spaljéer eller växtstöd vilket är bra att bygga upp redan vid planteringstillfället. På hösten minskar behovet av vatten och det är först när plantorna utvecklat ett rotsystem som de inte kräver bevattning i lika stor utsträckning.

När du ska plantera dina plantor ska du börja med att sänka ner rötterna i en hink med vatten. Låt rötterna stå där och dra en stund medan du gräver upp en lagom stor planteringsgrop på en yta fri från ogräs. Plantera sedan plantan så att den ligger lika djupt som i sin kruka och fyll på med ny jord. Tryck till jorden lätt runt växten och vattna rikligt. 

För att växterna ska må bra är ljuset A och O. Men det betyder inte att alla vill ha för mycket sol. Behovet varierar; satsa på en ljus och skyddad plats eller plantera ett prydnadsträd runtom blomsterbädden för att skapa en lätt och rörlig skugga under dagen. Ta också för vana att utgå från respektive växt och dess skötselråd när du väljer jord. För många perenner lämpar sig vanlig planteringsjord, medan andra trivs bäst i en jord med lägre pH-värde. 

Tips!

Satsa på en något upphöjd avgränsning mellan bädden och gräsmattan, cirka 20-30 centimeter över marken. En bädd med lite höjd värmer upp jorden tidigt på våren, samtidigt som rötterna håller en jämnare fuktnivå. Sprid ut ett lager av täckbark eller furubark för att bibehålla fukt, förhindra uppkomsten av ogräs, samt skydda växterna mot vinterkylan som kommer senare.

Fröså perenner inomhus

Till skillnad från sommarblommor kan du fröså perenner under en lång period. Perenner kan du generellt så från februari till september, förutsatt att du använder växtbelysning under de mörka månaderna.

När du frösår perenner inomhus kan du använda små krukor eller ett minidrivhus som du fyller med såjord. Sprid ut dina perennfröer jämnt över ytan och sålla jord försiktigt över krukorna (ljusgroende fröer täcks inte med någon jord alls). Låt krukorna stå i ljummet vatten tills dess att jordytan är helt genomfuktad och placera sedan i rumstemperatur, gärna täckt med plast om du inte använder dig utav ett drivhus med lock. Vattna vid behov då jordytan inte får torka ut helt. När groddarna börjar visa sig ställer du krukan så ljust som möjligt, gärna lite svalare.

Du kan fröså de flesta perenner inomhus hela året – det viktigaste är att de får tillräckligt med ljus. Sen vår och sommartid kan sådderna stå i ett ljust fönster, men resten av året är det viktigt att du använder växtbelysning för att sådderna ska trivas och klara sig bra. Det som sedan skiljer sig åt när du sår inomhus är att luften är betydligt torrare än den du får utomhus, och det är därför bra att placera sådden i ett miniväxthus för att hålla fuktigheten i jorden på en jämn nivå. 

När det blivit dags att plantera ut dina små perennplantor bör de, som med de flesta andra växter som odlas inomhus, tid att vänja sig vid klimatet utomhus. Begreppet avhärdning, eller att avhärda växter, innebär helt enkelt att plantorna successivt vänjer sig vid utelivet. Börja med att flytta ut dina plantor när frostnätterna är över och temperaturen ligger på plusgrader. Välj en vindstilla dag och placera plantorna på en skyddad, gärna skuggad plats de första dagarna. 

Perennfröer

Fröså perenner utomhus

Att fröså perenner utomhus är en trevlig trädgårdssyssla som du kan ägna dig åt hela året om du så vill. Kylan är sällan ett problem då de flesta perenner är köldtåliga och du kan så utomhus såväl höst som vintertid. Många perenner som kommer från Sveriges kallare klimat gror faktiskt bättre om de får ha sin naturliga livscykel kvar med en "vinter" emellan och man kan då kylbehandla. Stratifiering står för kylbehandling av frön, men innebär inte att du ska lägga dina frön i frysen. Det brukar stå på fröpåsarna om en perenn behöver kylbehandlas och då görs det bäst utomhus eller i kylskåpet, i en temperatur mellan  0-4 plusgrader. Med det sagt behöver det inte vara kallt för att fröså perenner utomhus och du kan så perennfröer även under vår och sommar. Fröer som kommer från varmare klimat behöver sällan kylbehandlas. 

Så dina perennfröer i planteringskrukor som du fyller med ⅔ planteringsjord och ⅓ såjord blandat med perlite. För att minska risken för uttorkning av det översta jordlagret kan du även hälla ett tunt lager vermiculite ovanpå. Om dina perennfröer behöver ljus för att gro ska du istället lägga ett tunt lager vermiculite på jorden, strö över dina fröer och trycka ner de försiktigt mot jorden för att få fäste. Låt stå ljust men undvik söderläge där sol och värme kan torka ut sådderna.

Omplantera perenner

När dina sådder växt till sig och blivit små fröplantor ska du plantera om i egna krukor med planteringsjord. Detta kan du göra när plantorna fått 3-4 karaktärsblad, oavsett om du sått inomhus eller utomhus. Låt de alltid växa till sig i krukor under en period, även om du tänkt plantera ut dina perenner i rabatten senare. Låt stå på en skyddad och ljus plats i några veckor och plantera sedan ut dina perenner på sin permanenta växtplats.

Perenner Härdighet

Härdiga perenner

Huruvida en perenn är härdig eller inte handlar om rötternas förmåga att överleva vintern i vårt klimat. Därför fördelas perennerna i fyra olika grupper; A, B, C och D för att ge dig som odlare vägledning och goda möjligheter att välja rätt sorter efter förutsättningarna i just din trädgård.

Perenner som är fullt härdiga i hela landet hör till grupp A och övervintrar pålitligt. Om din perenn är markerad A* övervintrar den pålitligt men i ett väldränerat läge. Detsamma gäller B och C som har en asterisk * för att påtala om sorten behöver ett väldränerat läge vintertid. Grupp B hänvisar till perenner som är härdiga i skyddade och väldränerade platser i hela landet (B* om de vanligtvis övervintrar i väldränerat läge) medan grupp C hänvisar till perenner som är härdiga i skyddade och väldränerade platser i stora delar av landet (C* om de ibland övervintrar i väldränerat läge) . Grupp D hänvisar till perenner som är härdiga i landets gynnsammaste delar, men dessa övervintrar inte och har inte någon asterisk *.

Anledningen till att det finns perenner som behöver ett väldränerat läge för bästa tillväxt och övervintring beror på att stående fukt är dess värsta fiende. Om du planterar perenner som är värmekrävande och känsliga ska du använda en väldränerad jord för att lyckas med övervintringen. Att använda väldränerad jord är också en fördel eftersom jorden ofta är fuktig och kall under höst och tidig vår. Fukt och kyla ökar risken att rötterna ruttnar och förfryser då de är aktiva. Under vintervilan är rötterna däremot inaktiva i vilket gör att de klarar av rejäl kyla utan större problem.

Genom att välja några få sorter och inte för många olika kommer de perenner du väljer att framhävas bättre. Det är fördelaktigt att välja perenner som trivs i liknande förutsättningar vad gäller sol och jord. Välj en form och sedan en färg som du tycker om och plantera cirka 3-5 plantor av varje sort. Du ska inte plantera plantorna för tätt då de kommer att växa sig större. Tänk på dina perenner som en trappa där du planterar de högsta växterna längst bak i blickfånget.

 • Stäppsalvia (Salvia nemorosa)
  Stäppsalvia är en vacker perenn med mängder av små blommor i nyanser av vitt, rosa, blått och lila. Bladen är gröna, lätt duniga och lansettformade.

Perenner Stäppsalvia-min.png

 • Löjtnantshjärta (Lamprocapnos spectabilis)
  Löjtnantshjärta är en vacker, klassisk och lättodlad perenn med hjärtformade blommor i rosa och vitt på böjda stjälkar.

Perenner Löjtnantshjärta.png

 • Backsippa (Pulsatilla vulgaris)
  Baksippa är en klassisk vårblomma och perenn med klockformade blommor och ulligt bladverk.

Perenner Backsippa.png

 • Plymspirea (Aruncus dioicus)
  Plymspiera har ett kompakt växtsätt och blommar med stora vita plymer, som får en särskilt vacker höstfärg. Honungsdoftande plymer.

Perenner Plymspirea-min.png

 • Höstsilverax (Actaea simplex)
  Höstsilverax blommar med ljuvt doftade vita ax på hösten och har ett vackert, fliktigt, mörkgrönt bladverk.

Perenner Höstsilverax.png

 • Lammöron (Stachys byzantina)
  Vill du ha en vacker perenn som trivs i ett torrt och soligt läge i trädgården? då är Lammöron perennen för dig. Den silvergrå i färgen lyfter andra gröna växter såväl som rödbladiga växter. Alunrot blir en fin kontrast i närheten av lammöron.

Perenner Lammöron-min.png

 • Alunrot (Heuchera)
  2003 blev Alunrot utsedd till årets perenn i Sverige. Det är en härdig och vacker växt, en sällsamt ljuvlig skapelse som skapar något av de mest förföriska mönstren man kan hitta i en trädgård. Alunrot går alldeles utmärkt att plantera i kruka.

Perenner Alenrot-min.png

 • Lavendel (Lavendula angustifolia)
  Lavendel är en perenn som doftar fantastiskt med sina vackra blålila blommor på ax. Lavendel trivs i karga lägen och lämpar sig på en solig, torr och mager plats i trädgården. Trivs bäst i zonerna 1-3 men kan också klara sig upp till zon 5.

blobid1.png