Gå till huvudinnehållet
Odla potatis!
Tips

Odla potatis – sätt igång tidigt för att lyckas

Dela

Få saker är så goda som att njuta av sin egenodlade potatis. Att odla potatis genom att förgro innan du sätter potatisen i jorden är ett enkelt sätt att lyckas. Här får du tips på hur du kommer igång.

Alla kan odla potatis.  Att odla sin egen skörd gör stor skillnad på smaken och du behöver inte ha tillgång till ditt eget trädgårdsland för att lyckas. Du kan i princip lägga ut sättpotatis på jord och lägga över halm för att få potatis inom åtta veckor, men det återstår ytterligare saker att tänka på om du önskar en tidigare och bättre skörd.

Förgro potatis i äggkartong

När du förgror sättpotatis 4 -5 veckor innan utplantering, kan du räkna med en större och tidigare skörd eftersom förgroningen ger potatisen en möjlighet att utveckla groddar om 1 - 1,5 cm. Låt din sättpotatis förgro i äggkartonger som du placerar i ett ljust rum runt 8 - 15 grader.

Förgro potatis med jord

Önskar du bättre resultat ska du förgro med jord då sättpotatisen även utvecklar rötter. Fyll botten av en äggkartong eller låda med jord som du sedan lägger sättpotatisen ovanpå. Håll jorden lätt fuktad och hantera sedan potatisen varsamt när groddarna anlänt.

Plantera ut potatisen

När din sättpotatis fått groddar och rötter är det dags att plantera. Jorden bör vara omkring 7 - 8 grader och potatis kan du odla i en pallkrage, hink eller kruka om du inte har ett trädgårdsland. I södra Sverige är mitten av april en lämplig tid att plantera ut potatis, i norra Sverige kan du räkna med mitten på maj. Skydda med fiberväv:  mot nattfrost om du önskar sätta potatisen tidigare. Sättpotatisen placerar du cirka 10 cm djupt, i soligt läge och med väldränerad jord. Om det inte regnar ska du vattna regelbundet. 

 • Potatis efter tycke och smak

  Alla kan odla potatis. Att skörda egenodlat som du hämtar direkt från jord till gryta gör stor skillnad på smakupplevelsen; ett bra första steg är att välja potatissort utifrån tycke och smak - Önskar du koka, ugnsrosta eller steka din potatis, eller vill du göra potatismos? 

   

   

 • Odla i pallkrage

  Odla potatis i pallkrage

  Du behöver inte ett trädgårdsland eller en stor yta för att odla potatis. Odla potatis i pallkrage genom att placera en eller flera pallkragar på en bakgård mitt i stan, direkt på gräsmattan eller annan yta. Täck botten med fuktat tidningspapper eller markduk och fyll på med 10 cm planteringsjord. Plantera sättpotatis med 25 cm mellanrum och täck med 6 - 8 cm jord för att senare fylla på ytterligare vartefter blasten tittar upp för att undvika att potatisen utsätts för ljus.

 • Plocka odlad potatis

  Odla potatis i hinkdd

  dsafdgdfreg

Potatis - året om

Det finns olika sorters potatis att sätta. Sätter du olika potatissorter har du potatis till såväl midsommar som långt inpå hösten.

Se även