Gå till huvudinnehållet
Tips

Odla potatis – sätt igång tidigt för att lyckas

Dela

Få saker är så goda som att njuta av sin egenodlade potatis. Att odla potatis genom att förgro innan du sätter potatisen i jorden är ett enkelt sätt att lyckas. Här får du tips på hur du kommer igång.

Det är enkelt att odla potatis även om du inte har tillgång till ett eget trädgårdsland. Potatis kan växa lika bra i en pallkrage som i en balja. Om du väljer att odla potatis i en balja se bara till att den är mörk eftersom potatis inte mår bra av ljus. Vad du sedan väljer att odla i spelar ingen roll. Använd din fantasi och se till att plantorna får plats, så kommer det gå bra.

Odla potatis –  förgro i äggkartong

Det enklaste sättet att odla potatis är att förgro i äggkartonger. Om du förvarar dem i 12–18 grader tar groningen normalt mellan 3–6 veckor. Ju svalare potatisen ligger desto långsammare går groningen.

Förgro med jord

Vill du ha en färdig planta att sätta är kan du använda en låg låda. Fyll lådan med såjord på botten och lägg sättpotatis som ska gro på jorden. Håll jorden lätt fuktad och hantera potatisen varsamt när groddarna anlänt.

Sätt potatisen 1 decimeter djupt

När frostnätterna är över och jorden kan hållas på en temperatur runt 8 grader är det dags att plantera ut i hinken eller i din pallkrage. I pallkragen får ca 4-6 potatisar plats. Du behöver bara vattna en gång när du sätter den, (om inte vädret blir ovanligt torrt).

Sprid över säsongen

Om du sätter flera olika sorters potatisar ser du till att sprida skörden under säsongen. Det roliga med att odla potatis är att det finns många goda sorter att välja och vraka mellan.

 

Se även