
Alla kan odla potatis. Att odla sin egen skörd gör stor skillnad på smaken och du behöver inte ha tillgång till ditt eget trädgårdsland för att lyckas. Du kan i princip lägga ut sättpotatis på jord och lägga över halm för att få potatis inom åtta veckor, men det återstår ytterligare saker att tänka på om du önskar en tidigare och bättre skörd.
Förgro potatis i äggkartong
När du förgror sättpotatis 4 -5 veckor innan utplantering, kan du räkna med en större och tidigare skörd eftersom förgroningen ger potatisen en möjlighet att utveckla groddar om 1 - 1,5 cm. Låt din sättpotatis förgro i äggkartonger som du placerar i ett ljust rum runt 8 - 15 grader. Att förgro potatisen är särskilt viktigt för tidiga sorter som t.ex. ska skördas redan till midsommarsillen! Sena sorter som har betydligt längre tid på sig i jorden kan också gro ute i landet.
Förgro potatis med jord
Önskar du bättre resultat ska du förgro med jord då sättpotatisen även utvecklar rötter. Fyll botten av en äggkartong eller låda med jord som du sedan lägger sättpotatisen ovanpå. Håll jorden lätt fuktad och hantera sedan potatisen varsamt när groddarna anlänt. En förgrodd potatis har helt enkelt bättre förutsättningar att snabbt börja växa ute i potatislandet.
Plantera ut potatisen
När din sättpotatis fått groddar och rötter är det dags att plantera. Jorden bör vara omkring 7 - 8 grader. Potatis kan du odlas i en pallkrage, kruka eller hinkar om du inte har ett trädgårdsland. I södra Sverige är mitten av april en lämplig tid att plantera ut potatis, i norra Sverige kan du räkna med mitten på maj. Skydda med fiberväv mot nattfrost om du önskar sätta potatisen tidigare. Sättpotatisen placerar du cirka 10 cm djupt, i soligt läge och med väldränerad, lucker och mullrik jord. Att ha gott om kogödsel nermyllad i potatislandet är en utmärkt idé! Lagom avstånd mellan varje potatis är 20-30cm. Tidiga sorter kan sättas något tätare än sena sorter. Om det inte regnar ska du vattna regelbundet.
Om du odlar potatis i hink finns det till och med särskilt avsedda potatishinkar som låter dig skörda i flera omgångar på samma planta. Om du planterar i en vanlig hink bör den rymma minst 8-10liter jord. Börja med att fylla ungefär halva krukan med jord så att du sparar utrymme för att under tillväxten kunna kupa potatisen dvs. fylla på mer jord efterhand som plantan växer, så inte några potatisar växer för grunt i jorden och får ljus på sig, då blir de gröna och går inte att äta.
Odla potatis i pallkrage
Planterar du i pallkragar, vilket är ett utmärkt sätt att få en stor skörd på en liten yta, bör du ha minst två pallkragar på höjden, lite beroende på växtsättet hos dina valda potatissorter. Genom att kupa potatisen, dvs fyll på med mer jord vid potatisplantans bas när de växer, skyddar du potatisarna från att bli gröna och oätliga. Detta är särskilt behövligt för de arter som sätter an potatisarna väldigt ytligt i rotsystemet. De dubbla pallkragarna ger tillräckligt stor jordvolym så att rotsystemet kan breda ut sig och bilda rejält med potatisar. Potatis kräver mycket gödning så gödsla och förbättra jorden ordentligt för en god skörd.
Kupa och sköta potatisen
När din potatis växer till sig ska den kupas dvs. att du drar upp jord mot plantan för att undvika att några potatisar växer till alldeles för grunt i jorden och får solljus på sig. Då blir de gröna av det giftiga ämnet solanin och kan inte ätas.
Dina potatisplantor älskar att stå i ett soligt läge för att utvecklas väl och få en riklig skörd. Men de vill inte torka ut när knölarna ska växa till så är det sparsamt med regn glöm inte att vattna ordentligt. Tänk på att vattnet ska nå ner ordentligt i jorden. Som exempel ger 30 liter vatten på en kvadratmeter lagom med vatten till ungefär 30cm djup.
Skörda potatisen
Nu kommer det bästa av allt! Att få skörda sina egna potatisar. Man brukar säga att det är dags att skörda när potatisen har blommar och blasten börjar sloka. Men för tidiga sorter kan man skörda löpande när man tycker knölarna är tillräckligt stora. Om du försiktigt lyfter upp plantan och för hand plockar ut potatisarna i rätt storlek så kan en och samma planta fortsätta producera potatisar till er under hela säsongen.
Är det sena sorter som ska lagras så får potatisen ett tjockare skal om den ligger längre i jorden, och kan då lagras bättre. Den kan vara kvar i jorden flera veckor efter det att blasten har vissnat ner men då bör den gamla blasten klippas av och tas bort. Är det väldigt blött och regnigt ute klarar de färdiga potatisarna kortare tid i marken innan de behöver plockas upp och lagras.
Lagra potatisen
Vi är nog inte ensamma om att märka att även ett fåtal potatisplantor kan bli väldigt mycket potatis! Hur ska vi då kunna ta hand om den på bästa sätt?
Potatis vill förvaras mörkt och kallt, optimalt är 4-7 grader. Är det ännu kallare omvandlas stärkelsen till socker i potatisen och dina potatisar kommer att smaka väldigt sött. För att inte potatisen ska torka ut bör den relativa fuktigheten ligga på 95-90%. Kort och gott leta efter den mörkaste och svalaste platsen i hemmet. En kartong eller påse som inte släpper igenom ljus är bäst, inte plast som tvingar kvar fukten så potatisen kan börja mögla. Fukt är bra men lagom är bäst! Ett kallt garage (som inte används till bilar) en oisolerad källare eller i en jordkällare för de som har lyxen att inneha en sådan -där trivs potatisen bra!
Glöm inte att vi har flera skadedjur som också kan tycka potatis är perfekt vinterbuffé. Säkra upp så inte möss och råttor kan komma åt dina värdefulla hemodlade knölar!