Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Guide Tips

Så väljer du rätt sättpotatis

Dela

Odla din egen potatis - det finns ingenting som är så gott som färskpotatis lagom till midsommar. Vi guidar dig till att välja bästa sättpotatisen efter skördesäsong, skalfärg, knöl- och kokegenskaper.

Potatisen har länge varit en viktig del av den svenska matkulturen. Potatis smakar ju allt som oftast som potatis ska smaka, men visst vill man ha en viss karaktär, potatis som smakar gott och som inte spricker när man kokar den? Vi på Granngården tycker att den bästa sättpotatisen är den man odlar efter säsong – det slår allt! 

Tidig sättpotatis

Om du vill ha en tidig skörd lagom till midsommar bör du förgro potatis. Innan du planterar ut din potatis kan du exempelvis förgrodda potatis i jord eller äggkartong. Förgro potatis i äggkartong, ljust och svalt i cirka 4-5 veckor innan du planterar ut dem, eller skynda på odlingstiden genom att förgro potatis i jord. När knölarna förodlas i jord utvecklas såväl groddar som rötter innan du planterar ut dem.  

Tänk på att de tidiga potatissorterna bör konsumeras under säsongen eftersom de inte tål att lagras under en längre tid.

Swift

Swift är den tidigaste av färskpotatissorterna. Swift ska sättas i varm jord som håller minst 8 grader. Den trivs bäst på lättare jordar. Vattna jorden innan potatisen sätts. Håll en jämn fuktighet. En utpräglad färskpotatis, bör ej lagras.

Arrow

Arrow är en tidig välsmakande färskpotatis. Den producerar jämnstora knölar som växter sig stora snabbt. Håll en jämn fuktighet fram till blastdöden. Sätt den med ett stort plantantal för att uppnå en hög skörd med rätt knölstorlek. Arrow bör användas under sommar och höst.

Puritan

Early Puritan, allmänt kallade Puritan är tidigt färskpotatis som på grund av sin smaklighet och mjöliga konsistens är populär i hemträdgårdar. Den kan odlas i hela landet. Blasten utvecklas snabbt och blir medelhög. Tycker om lätt jord och en jämn bevattning. Bör som de flesta tidiga sorterna ej lagras någon längre tid.

Magda

Magda är en mycket tidig färskpotatis. Den ger en hög avkastning och har en bra smak. Magda trivs bra på de flesta jordar. Den ska i första hand skördas för konsumtion under sommarsäsongen.

Sommarpotatis

Efter färskpotatis kommer sommarpotatis. Skalet har nästintill mognat och den är i regel fastare än färskpotatisen, men den bör konsumeras snart efter skörd. Däremot tål sommarpotatisen normalhantering och lagring. 

Princess

Princess är en tidig sommarpotatis som ger en god skörd med många och välformade knölar. Princess blev vald till årets potatissort 2015  med motiveringen ” en riktig pärla för fritidsodlaren. Goda odlingsegenskaper i kombination med utmärkt smak och konsistens. Princess i trädgårdslandet är en dröm för alla med fäbless för välsmakande potatis”.

Inova

Inova är en sommarpotatis med en jämn knölstorlek. Det är en potatis som behåller sin fasthet efter kokning med god smak och stabilitet. Inova producerar ett högt antal knölar. Den gror snabbt och bör sättas i varm jord minst 8 grader. Den är lättlagrade och håller sig fin även efter en längre tids lagring.

Perlo

Perlo är en sommar alternativt tidig höstpotatis som producerar många och jämnstora knölar. Den ska sättas i varm jord. Den har goda lagringsegenskaper och bör lagras vid en stabil temperatur fyra till fem grader med god ventilation.

Höst- och vinterpotatis

Höst- och vinterpotatis skördas efter att blasten har vissnat. Skalet är grövre och potatisen tål att lagras. Lagra potatisen mörkt och svalt om cirka 4–7 grader med bra ventilation. Se till att potatisen inte är blöt när den läggs upp för lagring. Hållbarhet runt 6 månader om potatisen lagras optimalt.

Destiny

Destiny är en medeltidig höst-och vinterpotatis som passar utmärkt till att ugnsrosta eller till att göra egen pommes frites med eftersom den har en bra tålighet mot värme. Underhåll en jämn fuktighet fram till blastdöden.

Sparrispotatis

Sparrispotatis är en mycket god delikatesspotatis som kommer från Danmark. Den har ett fast kött, tunt skal och knölformen är avlång. Lämpliga jordtyper är sand och lättlera. Sparrispotatisen har goda lagringsegenskaper.

King Edward

King Edward är en sen mjölig potatissort. Särskilt lämplig till mos, pressad potatis, bakpotatis och ugnsrätter. Den är en gammal sort ursprungligen från Storbritannien. Är en av de mest använda matpotatissorterna i Sverige med mycket god smak.

Blå Kongo

Blå Kongo är en medelsen mjölig potatissort med en speciell blåviolett färg. Den trivs bra på de flesta jordarter. Den håller färgen på köttet bättre om den kokas i ångkokare eller mikrovågsugn. Kokar man den i vatten så blir köttet blekare.