Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Elverk & Inverterelverk

Elverk är en pålitlig källa till ström vid både strömavbrott och drift av maskiner. Hos Granngården finner du ett prisbelönt sortiment av populära elverk för lantbruk, skogsarbete och hemmet. Portabla och tystgående inverterelverk som producerar elektricitet från bland annat bränsle som bensin och gasol.

3 starttips – så väljer du rätt rätt elverk!

Funderar du på att köpa ett elverk? Här är några viktiga överväganden att ta hänsyn till:

Räkna ut ditt effektbehov: Titta på dina apparater och notera deras watt-angivelser. Var särskilt uppmärksam på produkter som använder mycket el när de startar; exempelvis kylskåp, AC och andra apparater med motorer. De kan dra dubbelt så mycket kraft i starten.

Kontrollera elverkets kapacitet: Se efter elverkets startström och kontinuerliga effekt. Elverket måste klara av att starta och driva dina produkter. En god tumregel är att ha minst 10% mer kapacitet än vad dina apparater behöver.

Kombinera effekterna: Om du vill driva flera apparater samtidigt, summera deras effekter och välj en elverksmodell som klarar den totala belastningen.

Ett inverterelverk är din bästa vän i en mängd olika situationer. Smidiga reservkraftverk som underlättar drift av eldrivna maskiner och verktyg, och är en perfekt kompanjon till ditt husvagnsäventyr, din campingsemester och böljande båtliv. Eller som backup-ström i samband med strömavbrott i hemmet.

Ett inverterelverk erbjuder en smidigare och tystare drift samtidigt som det är mer anpassat för känslig elektronik. För användare som behöver driftsäkerhet och tyst prestanda är detta ett utmärkt val.

Tystgående inverterelverk hos Granngården

Granngårdens elverk är pålitliga kraftkällor som passar för många olika ändamål. Fördelarna med inverterelverk är flera:

  • Ren sinusström: Ger en stabil och säker strömförsörjning, liknande den från vägguttaget i ditt hem.
  • Lägre bullernivå: De är tystare i drift jämfört med vanliga elverk.
  • Bränsleeffektivitet: Använder bränslet mer effektivt, vilket sparar pengar och minskar utsläppen.
  • Säkerhet för känslig elektronik: Lämpliga för att driva elektroniska enheter som telefoner och datorer utan risk för skador.
  • Portabilitet: Lätta och enkla att transportera.

Inverterelverk vs klassiskt elverk

  • Välj ett inverter elverk om du är osäker på om den enhet du vill koppla in kan gå sönder om den inte får rätt typ av ström; som exempelvis känslig elektronik. Inverterelverk är oftast mindre, lättare och tystare än klassiska elverk - men är också dyrare.
  • Välj ett klassiskt elverk om du ska driva utrustning som du vet att inte kräver ren sinus, exempelvis verktyg och utrustning som traditionellt används i garage och verkstad. Klassiska elverk har ofta ett lägre pris - men låter mer, och kan inte användas för att driva alla typer av utrustning.

elverk hos granngården.se
Champion The Mighty Atom är världens lättaste inverterelverk. Här kan du läsa mer om det bäst i test-vinnande champion elverket.

Effektförbrukning & elverksdimensionering

Plocka fram miniräknaren. Vi guidar dig hur du räknar ut din effektförbrukning och väljer rätt storlek på ditt reservelverk.

Räkna ut din watt-förbrukning

Titta på märkningen på dina elektroniska produkter. Om det står i Ampere (A), multiplicera det med spänningen (V) för att få watt (W). Om du använder flera elektroniska produkter samtidigt, addera deras watt-förbrukning för att veta hur mycket effekt ditt elverk behöver. För att göra om Ampere till Watt tar du talet vid Ampere och multiplicerar det med 230 eftersom vi har 230V i uttagen. Ett exempel: 2 Amp/Ampere/A * 230 = 460 Watt (W).

Välj storlek på ditt elverk

Utrustning som kräver lite startström, exempelvis lampor, värmeugn, strykjärn m.m. används faktor 1,1. Exempel: En 500W lampa och 1000W värmeugn = effekt 1500W. Aggregatet måste ge 1500W x 1,1 (faktor) = 1650 VA. På samma sätt beräknar du när utrustning kräver lagom med startström, använd faktor 1,5 och utrustning som kräver mycket, använd faktor 4,0.

Är du osäker på vilken storlek som du behöver – kontakta Granngårdens trevliga kundservice!

Elverk – en mångsidig kraftkälla

Upptäck möjligheterna för inverterelverk inom lantbruk, skogsarbete, fritid, båtliv och i nödsituationer. Här är några exempel:

Inom lantbruk

Elstängsel: Invertelverk används för att omvandla ström från batterier eller solpaneler till växelström för att driva elstängsel och hålla djur säkra på betesmarker.

Växtbelysning: I växthus och odlingar kan invertelverk användas för att omvandla likström från solcellsanläggningar till växelström för att förse växtbelysning och andra elektriska enheter.

Vattenpumpar: Invertelverk kan användas för att driva elektriska vattenpumpar från batterier eller solpaneler för bevattning och vattenförsörjning till boskap.

Inom skogsarbete

Bärbara sågar: Invertelverk kan omvandla batteriström från bärbara sågar till växelström, vilket gör det möjligt att använda sågar i avlägsna skogsområden utan tillgång till elnätet.

Skogsmaskiner: Invertelverk kan installeras i skogsmaskiner för att driva elektriska enheter, såsom vinschar eller datorer, och göra arbetsprocessen mer effektiv.

I hemmet

Backupströmförsörjning: I hemmet används invertelverk som en del av backup-system för att hålla kylskåp, frysar och andra viktiga apparater igång vid strömavbrott.

Solcellsanläggningar: För de som har solcellspaneler på sina hem används ofta invertelverk för att konvertera den likström som genereras av solpaneler till växelström för hemmabruk och nätmatning.

Friluftsliv

Bärbara enheter: Invertelverk är användbara för att ladda bärbara enheter som mobiltelefoner, datorer och kameror när du är på camping eller i naturen.

Belysning: Om du behöver använda elektrisk utrustning som belysning eller en eldstad i ditt tält eller på din campingplats, kan ett invertelverk vara en praktisk lösning.

Inom båtliv

Båtelektronik: Invertelverk kan användas på båtar för att driva elektronik och apparater, såsom kylskåp, navigationssystem och laddning av batterier.

Fiskeutrustning: För fiskare kan invertelverk vara användbara för att driva elektriska fiskedrag eller annan fiskeutrustning.

Nödsituationer

Nödströmförsörjning: Invertelverk kan vara avgörande under nödsituationer och katastrofer för att hålla livsviktig utrustning som medicinska apparater, radiosändare och kommunikationsenheter igång när elen är borta.

1-fas och 3-fas elverk: En snabb översikt

Vad är egentligen skillnaden mellan 1-fas och 3-fas? Låt oss reda ut begreppen.

1-fas-elverk: Oftast lämpliga för hushåll och mindre verkstäder. De ger en enkel strömföring på vanligtvis 230 V och används för belysning, mindre verktyg och apparater.

3-fas-elverk: Används oftast i industri och byggsektor för att driva tyngre utrustning. Oftast dieselelverk eller hybridelverk som kan drivas av flera olika bränslen t.ex. elverk diesel eller elverk gasol. De ger tre faser av elektrisk ström vid vanligtvis 400 V.

Köp elverk hos Granngården

Hos Granngården hittar du ett brett urval av pålitliga elverk för olika ändamål. Oavsett om det är för lantbruk, skogsarbete eller hemmabruk, har vi lösningen för dig. Utforska vårt sortiment och säkra en pålitlig källa till ström när du behöver det som mest.

Vanliga Frågor:

Vad är skillnaden mellan ett vanligt elverk och ett inverterelverk?

Ett inverterelverk är tystare och ger renare el, och är även bra för känslig elektronik. Inverterelverk är alltså mycket mångsidiga och kan vara till nytta i många olika situationer inom lantbruk, trädgård, hemmet samt camping- och båtliv.

Ett vanligt elverk kan vara billigare, men ger inte lika ren el och väsnas oftast mer. Passar inte för känslig utrustning eller hemelektronik, men fungerar oftast bra för större maskiner i verkstaden eller garaget.

Vilket elverk du väljer beror på vad du behöver. I Champion-släktträdet på Granngården finns hybridelverk (drivs av gasol och bensin), bensinelverk (drivs av bensin) och gasolelverk (drivs av – just precis – gasol).

Vad är skillnaden mellan starteffekt och kontinuerlig effekt?

Vissa apparater drar mycket ström när de startar, särskilt de med mycket järn eller metall, som exempelvis kylskåp eller svetsmaskiner. Det är viktigt att ta hänsyn till detta eftersom starteffekten kan vara 3-5 gånger högre än den kontinuerliga effekten. För att undvika problem med att starta vissa apparater är det viktigt att ditt elverk har specifikationer för både starteffekt och kontinuerlig drift.

Vad menas med “ren sinus”?

Ren sinus är en typ av växelström (AC) med en jämn och kontinuerlig vågform som liknar en perfekt sinusvåg. Denna form av elektricitet är idealisk och följer teoretiskt sett en perfekt sinusvåg. Ren sinus är viktig eftersom den är kompatibel med de flesta elektriska apparater och används för att skydda och driva känslig utrustning som datorer och medicinska apparater.

Kan jag använda ett elverk för min dator och annan känslig elektronik?

För att vara säker på att din känsliga elektronik inte skadas bör du exempelvis använda ett elverk med inverterteknologi, ett så kallat inverterelverk. Dessa elverk ger stabil och säker ström, liknande den i ditt vägguttag. Undvik att använda vanliga elverk för känslig utrustning eftersom de kan orsaka skador om spänningen varierar.

Regler angående elverk för lantbruk

Visste du att det vid elavbrott ska det finnas en godtagbar plan för hur djurskyddet ska upprätthållas. Vissa lantbruksförsäkringar kräver att reservelverk finns vid strömavbrott.

Källa: Djurskyddsmyndigheten. Djurskyddslagen (L1, 1988:534) och Djurskyddsförordningen (L2, 1988:539) innehåller de grundläggande bestämmelserna om hur djur ska hållas och skötas.

Känn dig säker i ditt val och köp ett elverk från Granngården. Låt ett högkvalitativt elverk bli din trygga kompanjon i alla situationer.

Kategorier

Kategori & Filter
    • Populära
10 produkter

Visar sida 1 av 1