Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Vedklyv & Vedkap

Pålitlig och bäst i test-utrustning för din vedhantering. Här hittar du vedmaskiner, både eldrivna och manuella, såsom vedklyv och vedkap. Perfekta för både hobbybruk och professionellt arbete.

Vedklyv – för proffs & hobbybruk

Robust vedklyv i gjutjärn eller elhydraulisk vedklyv med hjul. Kanske en svensktillverkad sågbock, fyrklyvskniv eller vedtransportör. Du väljer.

På Granngården finns något för alla, oavsett ambition och expertis. Faxes och AL-KO tillhör marknadens bästa varumärken för maskiner inom vedkapning. Eller Espegard som, med sin Kindling Cracker, enkelt splintar ved med en säker vedklyv i gjutjärn.

Trots att vedklyvar delar samma grundläggande syfte, finns det en mängd variationer att välja mellan. Utöver beslutet om att använda en vertikal eller horisontell vedklyv, påverkas valet av faktorer som kraft, driftsätt, maxstorlek på stockar den kan hantera och resultatets dimensioner på det klyvda veden.

Psst! Bara så du vet. Vi har också bra komplement till din framtida succé som vedkapare; som exempelvis tändved, vedkorgar och vedsäckar.

Faxes vedklyv

Faxes, som tillverkar sina maskiner i Sverige, är kända för sin höga säkerhetsstandard och användarvänlighet. På Granngården hittar du: Elhydraliska vedklyvar och en CE-märkt vedkapssåg.

🥇 Bäst i test-vinnare, dessutom: PriceAdvisor 2023 låter såväl Faxes 500 som AL-KO LSH 520/5 att kliva upp på guldpall.

AL-KO vedklyv

Maskiner från AL-KO från AL-KO innebär trygghet, bekvämlighet och ökad livskvalitet. Populära AL-KO KHS 5200 är en lättarbetad och Stålmannen-stark vedkap för hobbybruk. Tack vare rejäla hjul är den dessutom lätt att förflytta på både ojämn och plan mark. Motorn i denna vedmaskin är utrustad med överbelastningsskydd och självklart levereras maskinen komplett med benstativ.

Guide: Välj rätt vedklyv för ditt behov!

Här är fyra grundläggande tips för att välja rätt vedklyv. Klara. färdiga, läs!

 • Klyvkraft: Se till att vedklyven kan hantera den typ av ved du normalt använder. Kontrollera om den klarar av att klyva de längder och dimensioner av ved du har.
 • Driftsätt: Fundera över om du vill ha en vedkap som drivs av el, eller om du föredrar en manuell klyv som kräver fysisk ansträngning. Med eller utan styrketräning, alltså.
 • Anpassning: Kolla om vedklyven har justerbara inställningar som kan anpassas för olika typer av trä och vedstycken. Lätt att glömma bort ibland, mitt i köpyran!
 • Mobilitet: Om du planerar att flytta din vedkap ofta – tänk till! Vägen mellan förråd och klyvplats kan kännas lång. Välj då en vedklyv med inbyggda hjul för smidig förflyttning.

5 tips: Så underhåller du din vedklyv!

Håll din klyvkompis i form, år efter år. Här är fem snabba råd:

👉 Förvara din vedkap i ett torrt utrymme när den inte används för att förhindra rost och korrosion.

👉 Rengör luftfiltret regelbundet för att säkerställa optimal lufttillförsel till motorn.

👉 Om du märker avvikelser i sågens prestanda, som ökat slitage eller oväntade ljud, kolla och underhåll den omedelbart.

👉 Smörj eventuell kedja och andra rörliga delar enligt tillverkarens rekommendationer.

👉 Bär alltid skyddsutrustning och följ säkerhetsinstruktionerna vid underhållsarbete.

7 råd: Din säkerhet vid vedklyvning

⛑️ Säker vedklyvning i fokus – följ våra råd för en trygg hantering:

 • Håll alltid arbetsområdet rent och fritt från hinder för att undvika snubbelrisk.
 • Arbetskläder och arbetsskydd är nödvändigt. Använd bland annat skyddsglasögon, hörselskydd, skyddshandskar och långärmade kläder.
 • Ha alltid ett första hjälpen-kit nära nära till hands.
 • Följ alltid tillverkarens rekommendationer för regelbundet underhåll. På så sätt förlänger du vedkapens livslängd.
 • Använd endast färskt trä för att undvika farliga sprickor och flisor vid klyvningen.
 • Var extra försiktig när du kapar större eller ojämna vedstycken. Dessa rackare är ju oftast mer svårhanterliga.
 • Om du är osäker på hur du utför en specifik uppgift med din vedklyv, läs instruktionsmanualen noga eller sök professionell rådgivning.


Köp din vedklyv och vedkap online på granngården.se med smidig hemleverans. Perfekt! Gäller ju att spara på krafterna inför kommande vedkapning.

Kategorier

Kategori & Filter
  • Populära
6 produkter

Visar sida 1 av 1