Gå till huvudinnehållet
Citrusträd hos Granngården

Lyckas med medelhavsväxter året om – 4 skötselråd

Dela

Som namnet antyder trivs medelhavsväxterna naturligt i varmare klimat. Men hur får vi dem att må bra hos oss på nordligare breddgrader? Här kommer fyra skötseltips på hur du lyckas med medelhavsväxter året om.

 • Citrusplanta och citrusjord

  Välj rätt jord för att lyckas med medelhavsväxter

  Medelhavsväxter trivs bäst om de planteras i rätt sorts jord. Medelhavs- eller citrusjord är särskilt framtaget för den här typen av växter då det har en något grövre struktur än en vanlig blomjord. För att ditt citronträd ska ha bästa möjliga förutsättningar bör du plantera om ditt citrusträd på våren, ungefär vartannat eller vart tredje år. Lägg ett lager lecakulor i botten på krukan, på ungefär 10-15 centimeter.

 • Uteplats med odlingar

  Använd rätt gödning

  För att lyckas med medelhavsväxterna året om behöver de också få lite extra gott ibland. Detta är extra viktigt under vår och sommar, då det är då som växterna är som mest ”vakna”. Tillsätt växtnäring i vattnet varannan vecka från april till september; citrusnäring kan du tillsätta året om, men då i mindre dos under vintern. 

 • Katt och vattenkanna i trädgård

  Vattna medelhavsväxterna efter säsong

  Under vinterhalvåret behöver medelhavsväxterna sparsamt med vatten för att inte riskera att rötterna ruttnar. Vår- och sommartid behöver de däremot regelbunden och riklig bevattning, gärna 3-4 gånger i veckan om vädret är soligt och varmt.

 • Fikonträd på Granngården

  Övervintra svalt

  För att lyckas med dina medelhavsväxter under vinterhalvåret är det viktigt att du övervintrar växterna i svalare utrymmen på 0-10 grader. Om du inte har du inte tillgång till ett sådant utrymme fungerar även rumstemperatur, men tänk då på att inte ställa växten för nära ett element samt att duscha den med vatten med jämna mellanrum. Slår du in krukan i isolerande material såsom säckväv eller bubbelplast kan du också låta den stå ute på ett skyddat och vindstilla ställe som balkongen.

  De växter som fäller sina löv, såsom fikon, behöver inte stå ljust under den här perioden. Olivträd och andra medelhavsväxter som behåller sina bladverk måste däremot ha tillgång till ljus även under vintern. Som regel kan du tänka att ju varmare de står, desto mer ljus behöver de.

  Mot våren när vädret börjar bli mildare är det bra att vänja dina medelhavsväxter vid att stå ute. Det gör du genom att låta dem stå utomhus under dagen men ta in dem igen nattetid.

  Om sommaren står medelhavsväxterna gärna utomhus och gottar sig i solen. Kanske kan de pryda din terrass, balkong eller uterum med sina grönskande bladverk? I butik hittar du ännu fler fina medelhavsväxter, såsom apelsinträd, calamondin och kumquat.