Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Ved - Björkved & Tändved & Brasved

Maximera värmen och mysfaktorn i ditt hem. Vedeldning i braskamin och öppen spis ger dig ihållande stunder av lycka. Hos Granngården hittar du högkvalitativ björkved, tändved och brasved. Du kan även hitta vedsäckar hos oss.

Ved hos Granngården

Vedeldning i en braskamin eller öppen spis skapar en inbjudande och mysig atmosfär samtidigt som den ger behaglig värme och sprakande lågor som dansar i elden. Ljudet av knaster och en subtil doft av rök och trä.

Komfort och mysig atmosfär i all ära. Värmen som genereras av vedeldning kan användas som en primär eller sekundär värmekälla. En praktisk värmekälla under kalla vinterkvällar, helt enkelt. Veden är torkad så du kan börja elda direkt.

Svensk björkved

Svensk och torkad björkved av bästa kvalitet. Björkveden är förpackad i 40-liters nätsäckar med ett års UV-beständighet. Björkved lämpar sig utmärkt som brasved och ger 12 procent mer energi än till exempel tallträd. Priset varierar beroende på om du köper björkved i storvolym på pall eller mindre volym i säck styckvis.

▸ Maxfuktighet: 20 procent ▸ Vedlängd: cirka 28 cm

Bästa kunder! Tack för er feedback kring förra säsongens björkved. På grund av tidigare utmaningar på marknaden, inklusive kriget i Ukraina och höga elpriser, har vi nu gjort förbättringar och säkrat tillräckliga volymer av högkvalitativ björkved inför årets säsong. Tack för ert fortsatta förtroende.

Tändved

För dig som söker efter mindre säckar ved erbjuder vi tändved i säck på 4 kg. Tändveden är mycket torr och enkel att tända. När du använder tändved kan du med fördel använda det "nya" sättet att tända en brasa, vilket är uppifrån och ner. Poängen med att tända uppifrån istället för underifrån är att få upp temperaturen snabbt och därför slippa giftiga rökgaser och onödigt sotande.

Köpa ved – i säck och på pall

Handla ved i den volym som passar just ditt behov. Vi kan leverera veden med smidig hemleverans på pall med en volym på 1680 liter, innehållandes 42 stycken vedsäckar á 40 liter styck. För dig som hellre köper mindre åt gången finns vedsäckar på 40 liter att köpa styckvis i Granngårdens butiker.

Hemkörning direkt hem till dig med en hel pall ved, smidigt förpackad i hanterbara vedsäckar är perfekt för dig som inte vill hålla på och stapla, jaga och försöka hitta torr ved av god kvalitet lokalt.

Guide: Så tar du hand om din ved på bästa sätt!

Torr och användbar ved. Gärna så! Här är din guide för vedvård året runt:

  1. Täck vedhögen: För att skydda din brasved från regn och snö är det viktigt att täcka högen med ett tätt och väderbeständigt överdrag. En presenning eller ett vedskjul fungerar utmärkt och hjälper till att hålla veden torr.
  2. Luftcirkulation: Se till att det finns tillräcklig luftcirkulation runt din vedhög. Detta hjälper till att förhindra att fukt samlas och minskar risken för mögelbildning. Du kan använda vedkilar eller plankor för att hålla veden ovan marken och möjliggöra ett bra luftflöde.
  3. Torka veden: Låt din brasved torka ordentligt innan du staplar den. Veden du köper hos Granngården är såklart redan torkad. Torr ved brinner bättre och ger mer värme. En bra torkningsperiod är åtminstone ett år. Glöm inte: Stapla veden så att den gamla veden används först.
  4. Skadedjurskontroll: För att förhindra skadedjur är det viktigt att regelbundet inspektera din vedlagring och se till att den inte blir en fristad för möss och råttor. Om du märker några tecken på skadedjur – hitta din inre Rambo och bekämpa skadedjuren.
  5. Håll veden borta från huset: Om möjligt, placera din vedhög på lite avstånd från ditt hem för att minska risken för att skadedjur tar sig in i huset.

7 tips: Så eldar du effektivt & säkert!

Här är sex tips som förenar mysfaktor och säkerhet framför din braskamin eller öppna spis. Det är du värd.

Förberedelser: Innan du påbörjar din vedeldning är det viktigt att ha allt du behöver nära till hands. Se till att du har tillgång till tillräckligt med ved och tändpåsar. Glöm inte: Det är klokt att ha en brandfilt eller en brandsläckare i närheten för extra säkerhet.

Välj rätt brasved: Beroende på vilken typ av ved du använder kan brasan variera i effektivitet och värme. Björkved är ett utmärkt val eftersom den är torr och ger en jämn och hög värme. Se till att veden är torr och har en låg fuktighet för bästa resultat.

Rätt tändmetod: Det finns flera sätt att tända en brasa, men en vanlig metod är att använda tidningar eller tändpåsar tillsammans med tändved. Det moderna och "nya" sättet att tända en brasa är genom att börja uppifrån och arbeta nedåt. Använd en lång tändsticka för att tända materialet.

Skapa bra lufttillförsel: För att brasan ska brinna effektivt är det viktigt att säkerställa tillräcklig lufttillförsel. Öppna spjället eller ventilen på din kamin eller spis för att ge syre till elden. En god luftcirkulation hjälper till att optimera förbränningen.

Underhåll elden: När elden brinner jämnt, kan du lägga till mer ved efterhand för att bibehålla värmen. Var försiktig när du öppnar eldstaden för att inte släppa ut för mycket rök eller värme.

Säkerheten först: Släck brasan helt när du inte längre behöver den. Se till att ingen glödande kol finns kvar innan du lämnar eldstaden obevakad.

Rengöring: Ta bort askan och rengör glaset regelbundet. Inspektera och rengör skorstenen. Håll området runt kaminen eller spisen rent för att minska brandrisken.

Vedredskap

För en smidigare vedhantering har vi ett brett utbud av vedhanteringsverktyg som vedklyvar och vedkap. Verktyg som underlättar transport, klyvning och förvaring av din ved.

Miljövänliga uppvärmningsalternativ

Förutom ved erbjuder Granngården också andra miljövänliga uppvärmningsalternativ, inklusive värmeloggs och pellets. Upptäck hur dessa alternativ kan vara energieffektiva och skonsamma mot miljön.

Vanliga frågor:

Hur många kubik ved går åt en vinter?

Det är helt beroende på dina eldvanor, den brasved du använder och din eldstadstyp. Om du har en kamin som en extra värmekälla för kyligare årstider och behöver tända några brasor om dagen, kan du förvänta dig att använda cirka 4-5 kubikmeter under en säsong.

Vilken ved ska man elda med?

Du kan elda med olika vedsorter som ek, björk, tall och gran, men björkved är särskilt populär eftersom den brinner jämnt och ger god värme.

Vilken ved ska man inte elda med?

Undvik att elda med målad, tryckimpregnerad eller fuktig ved, eftersom det kan vara skadligt och ineffektivt.

Kategori & Filter
    • Populära
3 produkter

Visar sida 1 av 1