Så får du den grönaste gräsmattan i kvarteret! Läs mer på granngården.se

Grönaste gräsmattan i kvarteret

När våren och sommaren är på ingång är jakten på den grönaste gräsmattan åter igång! För att hjälpa dig på traven med din gräsmatta har vi sammanställt matnyttig info och flera tips på hur du sköter din gräsmatta. Här finns allt för hur du gör din gräsmatta till den grönaste gräsmattan i kvarteret med 8 enkla steg!

Läs om de olika momenten i turordning för hur du får den perfekta gräsmattan. Allt från att räfsa och städa en våryr gräsmatta till hur du vertikalskär, toppdressar, sår gräsfrön, gödslar och kalkar gräsmattan, motverkar mossa och ogräs, gräsklippning och avslutningsvis vattnar gräsmattan. Allt för att sköta gräsmattan optimal!

Vår

1. Räfsa igång den våryra gräsmattan

Efter hösten och vintern har gräset varit vilande ett längre tag i svenska trädgårdar. Ett mycket klokt första steg (tidig vår) är därför att städa gräsmattan genom att räfsa bort oönskat material som kvistar, sten, kottar, dött gräs och mossa. Notera att löv och annat organiskt material i lagom mängd är en slags naturlig gödning för gräsmattan. En rejäl räfsning och utrensning medför då ett behov av näringstillskott på annan väg.

Krattor och räfsor >

Vår

2. Vertikalskära och lufta gräsmattan

Är gräsmattan i behov av att luftas i marken är det bra att vertikalskära den. Att vertikalskära innebär att göra små lufthål ett par centimeter (1-2 cm) ner i jorden och sära på eller skära lite i gräsrötterna. Syftet med vertikalskärning är att syresätta gräsmattan och förbättra dräneringen. Bättre dränering innebär att vatten och näring tränger ner till rötterna lättare. Samtidigt stimuleras gräsrötterna när de delas till att producera sidoskott. Resultatet blir en tätare gräsmatta när grästillväxten börjar ta sig.

Hur vet jag om det finns behov av att vertikalskära och lufta gräsmattan?

Klipper du din gräsmatta med uppsamlare brukar det behövas vertikalskäras en gång per säsong. Ett annat bra tips är att syna gräsmattan. Är du i din mening nöjd med gräsmattan kan du låta bli att lufta.

När ska jag vertikalskära gräsmattan?
Tidpunkten för att lufta gräsmattan genom vertikalskärning är beroende på gräsmattan i fråga och väder eller årstid. Vänta tills du behöver klippa gräset ett par gånger. Helst ska alltså gräset ha börjat vakna till liv och börjat växa lite för att inte ogräs ska få möjlighet att etablera sig till följd av vertikalskärningen. Tidig vår runt mars-april kan vara ett bra riktmärke om väderlek och din lokala årstid tillåter. Optimalt sett är det bra att vertikalskära innan du stödsår och toppdressar din gräsmatta.

Hur många gånger per säsong?
Ser man till antalet gånger, behöver många svenska gräsmattor inte luftas mer än en gång per år. Sprid ut luftningarna jämnt över sommarhalvåret om du behöver vertikalskära oftare.

Hur vertikalskär jag gräsmattan?
Enklaste och överlägset bästa metoden att genomföra vertikalskärning är att lufta gräsmattan med en maskin – en vertikalskärare. Då får du ett jämnt och bra resultat över hela gräsmattan. Du kan köpa vertikalskärare i Granngårdens butiker och direkt online på granngården.se. Alternativt kan man lufta gräsmattan manuellt med en kratta.

 • Vertikalskär och lufta gräsmattan under tidig vår (mars-april)
   
 • Gräset ska ha börjat vakna till liv och gärna behöva ett par klippningar innan du luftar
   
 • Bra att göra efter krattning men före toppdress och stödsådd
   
Vår
Höst

3. Toppdressa gräsmattan

Din befintliga gräsmatta är nu städad, luftad och rensad från onödigt innehåll! Det är dags att se över utsatta områden med näringsrikjord genom toppdress. Att toppdressa innebär att tillföra dressjord för att jordförbättra din gräsmatta eller reparera håligheter, ojämnheter och andra utsatta områden. Genom att toppdressa ger du din gräsmatta en riktig spakur. Toppdressa är bra för att din gräsmatta ska behålla och suga åt sig fukt, näring och gödsel eller kalk - men också bli en stödbädd för nya gräsfrön som du sår.

När och hur mycket ska jag toppdressa gräsmattan?
Lämpligast utför du en toppdressning under våren eller hösten. Helst när gräsmattan är städad, klippt och luftad genom vertikalskärning. Sprid ut jämnt med toppdressjord över hela gräsmattan eller där det finns extra behov. 1-2 cm toppdress kan vara en lagom mängd att ta sikte på.

Hur ofta behöver jag toppdressa?
Toppdress behöver inte göras varje år, utan syna din gräsmatta och gör en bedömning över hur nöjd du är med gräset. Applicera därefter dressjord som du finner lämpligt.

Vilken jord toppdressar jag med?
När du toppdressar är det en bra idé att använda jord avsedd för toppdress. En riktigt bra dressjord tillför kalk, mullämnen och sand (bra för dränering) till gräsmattan. Det medför bra förhållanden för gräset och minskar risken att mossa och ogräs ska trivas. I vår jordguide  hittar du massvis med information och tips om de flesta jordsorterna..

 • Toppdressa gräsmattan under våren eller hösten
   
 • Utsatta gräsmattor eller områden kan efter behov toppdressas flera gånger per säsong
   
 • Sprid ut 4-5 liter per m2 eller 1-2 cm högt lager (räkna en påse med 40 liter för 8-10 m2)
   
 • Fördela ut toppdressen med en borste, räfsa eller kratta
   
 • Låt gräset växa upp innan du toppdressar samma område igen
   
 • Toppdress ger snabbare etablering av stödsådda gräsfrön
   
 • Resulterar i jämnare yta och förbättrar klippmöjligheterna
   
 • Ökar tillväxten av gräset
   
Dressjord >
Höst
Vår
Sommar

4. Så gräsmattan

Med en renkrattad, luftad och toppdressad gräsmatta ligger en bra grund för din grönaste gräsmatta någonsin! Nu är ett ypperligt tillfälle att så, stödså eller efterså din gräsmatta. Kärt barn har många namn. Stödsådd eller eftersådd innebär att du strör ut och sår nya gräsfrön på din redan befintliga gräsmatta för att stimulera nytt gräs och en tätare gräsmatta. Att så din gräsmatta med en gräsfröblandning helt enkelt. Gräsfröförpackningar är ofta en blandning av olika gräsfrön.

När bör jag så gräsmattan med gräsfrö?
Optimal tidpunkt för att så gräsfrö är under hösten, men det går bra att göra när som under växtsäsongen. På hösten är temperaturen varmare i marken än på våren, och därav går det lättare och snabbare för gräsfröna att etablera sig. Det är fortfarande varmt, men också fuktigt nog i både luften och marken (dagg) för en bra etablering. Dessutom har de nya gräsfröna mindre konkurrens av ogräs på hösten.

Går det att så gräsfrön på sommaren?
Sommaren har starkare sol och är ofta torrare och det blir därför svårare att få fart på etableringen. Om du sår gräsfrön på sommaren, kan det behövas mer och ekonomiskt kostsammare manuell bevattning (om vi tänker bort den vanligtvis kalla och regniga svenska sommaren).

När kan jag så gräsfrön på våren?
Sår du på våren är det bra om temperaturen når 10+ grader och att den nysådda, eftersådda eller stödsådda gräsmattan får behålla fuktigheten. Därför är både vertikalskärning och toppdress en stor fördel och bra förberedelse när det kommer till att behålla fukt. Överbevattna inte gräsmattan så att gräsfröna flyter iväg och klumpar sig, utan håll gräsmattan lagom fuktig om det skulle uppstå vätskebehov i din gräsmatta. 

Vilken gräsfröblandning och hur sår jag gräsmattan?
Välj en gräsfröblandning som har de egenskaper som du eftersöker och strö ut ett jämnt lager över hela gräsmattan. Sprider du ut för hand, börja på längden och sedan på tvären. Det absolut bästa är dock att sprida ut gräsfrön med en spridarvagn eller stroller. Då blir fördelningen jämn och du kan enkelt täcka hela gräsmattan eller området med spridaren. Har du områden som är kala luckor eller i behov av mer gräs, kan du komplettera genom att sprida ut för hand.

Ett riktigt kvalitativt och prisvärt gräsfrö är Granngårdens Slottspark. Då får du en långsamtväxande, slittålig och tät gräsmatta. Granngården Slottspark är en exklusiv blandning av gräsfrön som är bäst i test och passar dig som vill ha den grönaste gräsmattan! Här hittar du alla våra prisvärda gräsfrön.

 • Optimalt sår du gräsfrön på hösten, men det går även bra under vår och hyfsat under sommar
   
 • Välj en gräsfröblandning med bra kvalité och de egenskaper du vill se i gräsmattan
   
 • Temperaturen bör vara över 10 grader för många gräsfrön (en del klarar ner till 5 grader)
   
 • Använd en spridarvagn eller stroller för jämn fördelning över hela gräsmattan
   
 • Övervattna inte men håll gräsmattan fuktig
   
 • Tips: använd Granngården Slottspark gräsfrö

Gräsfrö >
Vår
Sommar
Höst

5. Gödsla och kalka gräsmattan

Precis som att kosten är viktigt i livet och för hälsan är det samma princip som gäller för din gräsmatta. För att få en riktigt grön gräsmatta måste också näring och gödsel tillföras i lagom mängd. Tidpunkt för att gödsla och kalka gräsmattan är tidig vår, försommar och höst inför vintern. Tips är att använda en spridarvagn eller stroller för att fördela ut gödsel och kalk jämnt över hela gräsmattan.

Hur ofta ska jag gödla gräsmattan?
Vi rekommenderar att gödsla 2-3 gånger under säsong. Vänta 4-6 veckor mellan tillfällena vid snabbverkande gräsmattegödsel och 6-8 veckor vid långtidsverkande. Syna gräsmattan och se när tillväxten eller näringen börjar klinga av. När lystern tryter är det lagom att tillföra en ny kur och gödsla gräsmattan.

Gräsmattegödsel under våren?
Under våren ska gräsmattan ha torkat upp och gräset bör ha kommit igång med första tillväxten innan du tillför gräsmattegödsel. Välj ett långtidsverkande gödselmedel med mycket kväve som hjälper gräset att läka och återhämta sig efter vintersäsongen. Ett långtidsverkande gräsmattegödsel är lite dyrare men räcker längre. Algomin gräsgödsel är ett miljövänligt och bra val för långtidsverkande gräsmattegödsel med kväve och kalium.

Bra gräsmattegödsel under försommaren?
Ge en extra dos gräsmattegödsel under försommaren då gräsets tillväxt är som störst. Då behöver gräsmattan lite skjuts på vägen för att behålla sin gröna färg och fortsätta tillväxten och konkurrera ut ogräs. Det är viktigt att gödsel och kalk sköljs ner av vatten för att inte solen ska bränna i gräset. Granngårdens gräsmattegödsel Grön Effekt är ett snabbverkande och lättlösligt gödsel som täcker gräsmattans näringsbehov inför sommaren och inte bränner på gräset om du vattnar direkt i anslutning efter utspridning. Köp Granngårdens gräsmattegödsel i butik eller direkt online.

Mindre kväve i gödsel för gräsmattan på hösten?
Under hösten är det optimalt att använda gödsel med liten mängd kväve och mycket fosfor och kalium som blir en god dos näring till rötterna och stärker cellväggarna inför vintern. Prova Granngårdens höstgödsel för gräsmattan med NPK 4-1-14. Då preppar du för den grönaste gräsmattan i kvarteret även nästa säsong!

 • Vår och försommar: använd långtidsverkande gödsel med mycket kväve
   
 • På hösten: Använd gödsel med lite kväve och mycket fosfor och kalium
   
 • Använd en spridarvagn eller stroller när du sprider ut gräsmattegödsel
   
 • Se till att vattna efter du gödslat eller beställ regn så att inte solen bränner gödslet i gräset

Gödsel och kalk >
Vår
Sommar
Höst

6. Motverka ogräs och mossa i gräsmattan

Den grönaste gräsmattan kommer tyvärr inte helt utan ansträngning. En jämn och grön gräsmatta är egentligen ett onaturligt ekologiskt system. Det krävs kontinuerlig passning och underhåll för att premiera gräset över mossa, ogräs och andra inkräktare i gräsmattan.

När trivs mossan i gräsmattan?
Mossan finns naturligt i gräsmarker och dess sporer kommer alltid finnas. Mossan trivs bäst när det är kallt och fuktigt, varför den växer som bäst och gärna tar över när gräset slutar växa framåt hösten när temperaturen når under 10 grader.

Hur blir jag av med mossan snabbt?
Har du mycket mossa i gräsmattan beror det till stor del på grund av näringsbrist. Ett snabb-knep är att använda mossmedel som motverkar mossan. Exempelvis mossbekämpning med hög järnhalt eller järnsulfat motverkar mossa. Detta är tillfälligt effektiva medel som är kortsiktigt dugligt. Mossan kommer komma tillbaka och dessutom blir gräset svagt i skuggiga lägen av mossmedel. Om du använder mossmedel, välj en kombination utav mossmotverkande medel blandat med näring som stimulerar gräsets tillväxt.

Vilket medel mot mossa ska jag välja?
En bra produkt som också har organiskt baserat och långtidsverkande gräsgödsel med järnsulfat är Granngårdens Gräsgödsel Mossa. Då får du ett kvalitativt gräsmattegödsel som ger gräsmattan den näring den behöver och motverkar mossa på samma gång. Järnsulfatet gör gräset grönare vid upptag. Kan med fördel användas på våren för att ge gräsmattan en bra start och hjälpa konkurrera ut mossan.

Hur håller jag mossan borta från gräsmattan hela året?
Den långsiktiga lösningen för en mossfri och grön gräsmatta stavas väldränerad jord i gräsmattan, gödsel och att klippa ofta. Den väldränerade gräsmattan medför att den torkar upp snabbare efter nederbörd och gör att mossan inte trivs. Se till att tillföra gräsmattegödsel som har nödvändig näring och premierar gräsets tillväxt (läs mer i steg 5 om gödsel och kalk ovan).

Klippa gräsmattan för att motverka mossa och ogräs?
Använder du en vanlig gräsklippare gör uppsamlaren att du besparar gräsmattan från tjocka fukthållande lager av gräsklipp som mossan trivs med. För att motverka mossa och ogräs behöver du klippa ofta. Helst en eller två gånger i veckan under säsong. En självgående robotgräsklippare klipper lite och ofta - optimalt mot mossa.

Hur blir jag av med ogräs i gräsmattan?
Ogräs sprids via fröer och kan finnas i jorden i gräsmattan en längre tid. Att vertikalskära gräsmattan sent på våren eller sensommar när ogräsfröerna är som vanligast kan gynna ogräset – undvik det. Det finns medel att motverka ogräs, men det är precis som med mossmedel en kortsiktigt effektiv lösning. Underhåll, näring och klippning som främjar gräset till att konkurrera ut ogräs och mossa är den långsiktigt hållbara vägen till den grönaste gräsmattan i kvarteret.

 • En gräsmatta fri från mossa och ogräs skapas genom väldränerad jord, lagom näring och regelbunden gräsklippning 
   
 • Mossmedel med hög järnhalt och ogräsmedel är en kortsiktigt effektiv lösning
   
 • Om du använder mossmedel eller ogräsmedel – välj ett som också har näring för gräset
   
 • Underhåll gräsmattan och hjälp gräset konkurrera ut mossa och ogräs

 • Många har problem med klöver i gräsmattan. Det enda sättet att bli av med klöver är att använda sig av ogräsmedel.
   
Ogräs- och mossmedel >
Vår
Sommar
Höst

7. Klippa gräsmattan

En av de viktigaste delarna i jakten på den grönaste gräsmattan är såklart skötseln. När grunden är lagd med rensning, luftning, toppdress, sådda gräsfrön och gödsel och kalkning är gjord - återstår att klippa och vattna. Klippningen kan vara den del som lyfter din gräsmatta från grön till grönast. Gardenas populära Smart System sköter både bevattning och gräsklippning åt dig. Styr både gräsklippare och vattenspridare via mobilen!

Hur ofta ska jag klippa gräsmattan?
Gräset vill växa högt för att kunna sprida sina frön. När du klipper det kontinuerligt stimuleras sidoskott i gräsplantorna och gräsmattan blir både jämnare och tätare. Gräset gillar faktiskt att bli klippt, men det är viktigt att klippa lite och ofta - speciellt under säsong. Klipp gärna en gång i veckan under säsong. Detta motverkar samtidigt mossa och ogräs från att få fäste i din gräsmatta.

Hur mycket eller högt/lågt ska jag klippa gräset?
Nysådd, stödsådd och eftersådd med gräsfrön som vuxit upp ska helst inte klippas förrän gräset blivit 6-8 cm högt. Klipp bara topparna på 1-2 cm första gången. Viktigt att notera vidare är att klippa maximalt en tredjedel av gräset åt gången.

Klippa gräsmattan med uppsamlare eller mulcher?
Det finns fördelar och nackdelar med olika gräsklippare och tekniker. Att klippa med en vanlig motorgräsklippare eller elgräsklippare funkar bra. Med en uppsamlare får du en städad och ren gräsmatta hela sommaren. Dock går gräset miste om klippet som i lagom mängd är en organisk och naturlig typ av gödning. Med en gräsklippare som maler ner klippet till naturlig kompostgödning (mulchermetoden) behåller och tillgodogör din gräsmatta lite näring i det överblivna gräsklippet.

Vilken gräsklippare är bra att välja?
En allt vanligare och allt mer populär trend är att skaffa en självgående gräsklippare som gör jobbet själv. En robotgräsklippare går slumpmässigt över gräsmattan och klipper ner gräset med små tunna knivblad. Det överblivna klippet stannar alltså i gräsmattan och går i kretslopp med lite näring. I vår Köpguide - välj rätt robotgräsklippare kan du läsa mer om robotgräsklippare och hitta bra information

Roboten klipper ofta och därmed lämnar den ytterst små, om ens några, spår efter sig. Du ser alltså inte gräsklippet i gräsmattan och kan njuta av en ständigt välklippt gräsmatta. Ett stort plus med robotgräsklippare är att du slipper göra jobbet själv och kan njuta av sommaren i trädgården. Se mer om våra populära självgående robotgräsklippare.

 • Gräsklippning är otroligt viktigt för gräsmattans välmående - gräset gillar att bli klippt!
   
 • Klipp minst en gång i veckan under säsong – klipp lite och ofta
   
 • Börja klippa på högsta nivån och sänk succesivt därifrån
   
 • Klipp maximalt en tredjedel av gräset åt gången
   

 •  
Gräsklippare >

 

Sommar

8. Vattna gräsmattan

Vanligtvis görs detta jobbet åt dig en vanlig svensk midsommar. Annars är det bra att vattna och hålla efter gräsmattan när regn uteblir för att behålla en grön gräsmatta.

Hur ofta bör jag vattna gräsmattan?
Den etablerade gräsmattan tål att torka upp bättre än en nyanlagd eller nysådd gräsmatta. Du behöver inte vattna den etablerade gräsmattan så ofta men mer rikligt när du väl vattnar. Du ser på gräsmattan när den behöver vattnas - låt behovet styra.

Hur vattnar jag en nysådd gräsmatta?
Nysådd kräver motsatt bevattning jämfört med en etablerad. Det innebär att du behöver vattna lite men oftare. För mycket vatten kan göra att fröna rinner iväg och klumpar sig. Vattna mindre för att hålla den nysådda gräsmattan lagom fuktig oftare.

När på dagen ska jag vattna?
Tänk på att sommarvärmen är som starkast mitt på dagen - undvik att vattna då. Optimal tidpunkt på dygnet är tidig morgon, men även kvällen fungerar bra att vattna gräsmattan. Då kommer vattnet ner i jorden utan av avdunsta i den varma solen.

Hur mycket ska jag vattna?
Använd en vattenspridare för att få en jämn bevattning. Det är lagom om jorden blir fuktig upp till 15 cm ner i gräsmattan. Ett tips är att ställa en regnmätare eller behållare intill och sedan flytta spridaren till ett nytt område vid ungefär 25 mm ansamlat vatten. Alternativt kan du göra ett snitt och se hur långt ner jorden har blivit blöt.

 • Vattna en etablerad gräsmatta sällan men rikligt
   
 • En nysådd gräsmatta ska vattnas tvärtom – lite och oftare
   
 • Vattna morgon eller kväll under säsong
   
 • Använd vattenspridare för jämn bevattning
   
 • Bra om jorden får vatten upp till 15 cm ner i gräsmattan
   
 • Tips: sätt en regnmätare intill spridaren tills du vattnat 25 mm och flytta sedan spridaren
   
Bevattning >