

Torr gräsmatta? 5 tips för grönt gräs
Har du också en gräsmatta som ser trött ut? Mycket sol och lite regn leder till torka och bruna fläckar i gräsmattor över hela landet, men ta det lugnt! En etablerad gräsmatta återhämtar sig snabbt om du sköter om den rätt. Följ våra 5 tips till grön gräsmatta så har du snart frodigt gräs i trädgården igen!
-
Lufta och gödsla gräsmattan
När du luftar och gödslar gräsmattan så tillsätter du näring som hjälper gräset att växa, etablera sig och skydda sig bättre mot mossa och annat ogräs. Det är egentligen viktigast att höstgödsla efter långvarig torka, då höstgödsel innehåller högre halter av fosfor och kalium vilket ger gräs och växter en extra näringsskjuts. Har du gjort det så kommer vårgödslet också ta sig bättre. Om du inte höstgödslat din gräsmatta har du dock fortfarande chans att rädda upp torra och bruna fläckar med nytt gräsmattegödsel till våren.
Tänk också på att du kan behöva lufta din gräsmatta med en vertikalskärare som syresätter gräsmattan och hjälper till med dränering. Detta gör i sin tur att grästillväxten ökar och du kan rädda upp även de torraste, bruna fläckar i gräsmattan.
-
Robotgräsklippare bästa valet
Om din gräsmatta helt gulnat så bör du låta bli att klippa den. Många gräsmattor slutar nämligen helt växa under torra perioder. Om du har en gräsmatta som torkat och börjar gulna så är en robotgräsklippare bäst för gräsmattan. Detta då roboten låter gräsklippet ligga kvar i gräset vilket fungerar som naturlig gödning och håller kvar fukten längre. Dessutom fungerar det som bra täckmaterial som bättre skyddar gräset mot ogräs och mossa.
En robotklippare känner av hur mycket som behöver klippas och tar inte för mycket. Ett tips är att ställa in högre klipphöjd första gången du klipper gräset efter en torr period. När gräset får växa sig högre så skuggar det gräsrötterna och samlar in dagg som återfuktar.
-
Vattna sällan men mycket
Gräsmattan består till 70-80% av vatten under "normala" perioder. Vill du hjälpa gräset på traven under torka så är det bästa att vattna gräsmattan ordentligt en gång i veckan, istället för att vattna ihärdigt varje dag. Tänk också på att vattna på kvällen så avdunstar vattnet inte lika mycket som på morgonen. Enklast är om du använder en vattenspridare eller ett automatiskt bevattningssystem som känner av hur mycket vatten som behövs, och reglerar mängd och tid på vattningen.
För att spara på dricksvattnet och grundvattennivåerna är det också bra att samla in regnvattnet i regntunnor eller använda en vattenpump om du har en sjö eller annat vatten nära din bostad.
-
Stödså med nytt gräsfrö
För dig med en gräsmatta som har kala fläckar är det bra att stödså gräsmattan inför hösten. Hösten är faktiskt den bästa perioden att så nya gräsfrön. Då är temperaturen i marken varmare än på våren vilket gör att det går lättare och snabbare för gräsfröna att rota sig. Det är dessutom fuktigt nog i både luften och marken, samtidigt som de nya gräsfröna har mindre konkurrens av ogräs på hösten.
Stödsår gör du lättast genom att använda en hård kratta och luckra upp jorden i fläckarna. Därefter kan du täcka området med ett tunt lager ny planteringsjord. Sen är det dags att så nytt gräsfrö. Tänk på att hålla det nysådda gräset fuktigt tills dess att det nya gräset har börjat växa och etablera sig.
-
Bort med mossan och ha tålamod!
Mossa i gräset hindrar grässtråna från att växa och gräsmattan att etablera sig på nytt. En friskt och välmående gräsmatta sköter mossbekämpningen själv, medan en näringsfattig gräsmatta snabbt täcks med mossa. Försök därför i första hand ge din gräsmatta ordentligt med omtanke medan den är frisk och grön. Har torkan tagit grönskan med sig är det dock bra att hjälpa gräsmattan på traven med att motverka mossa och ogräs. Använd då till exempel gödsel mot mossa och olika typer av ogräsbekämpning.