Gå till huvudinnehållet

Dressjord

För dig som vill ha en grön och tät gräsmatta är dressjord en viktig ingrediens. Jorden tillför näring, mullämnen, kalk och sand som motverkar mossa och ogräs men stimulerar rotbildning. Med andra ord hjälper dressjord gräset att bilda nya rötter och växa samtidigt som näringsfattiga områden (kala fläckar eller mossa) får nytt liv. En annan fördel är att den ger en snabbare etablering av gräsfrön.

Detta gör dressjord för gräsmattan:

  • Tillför näring som kalk, mull och sand
  • Främjar en tät, grön och tålig gräsmatta
  • Motverkar ogräs och mossa

Hemleverans av dressjord på pall

Hos oss på Granngården kan du köpa jord på pall eller storsäck. Vi erbjuder Hasselfors dressjord och R-dress beroende på ditt behov. Självklart erbjuder vi smidig hemleverans direkt till din trädgård så att du ska slippa släpa på tunga säckar. Smart va?

Toppdress, gräsmattejord och dressjord - samma sak?

Ja, gräsmattejord och toppdress är egentligen olika namn för samma sak, dressjord. Att det ofta kallas för gräsmattejord är just för att dressjord används för att främja gräsmattans tillväxt. Det är alltså inte vanlig jord som du planterar i utan du har jorden ovanpå gräsmattan för att tillföra näring. Därav också namnet toppdress. Innehållet i dressjord består av en jordblandning med ljus och mörk torv och sand. Blandningen innehåller näringsrik gödsel som hönsgödsel och olika typer av mineralgödsel, vilket främjar gräsets tillväxt.

Tips! Läs vår steg för steg-guide om skötsel av gräsmattan.

Dressjord mot mossa i gräsmattan

Vi är många som kämpar mot kala fläckar, ogräs och mossa i gräsmattan. I de flesta fall beror problemen på näringsbrist eller för kompakt jord. Eftersom toppdress tillför näringsämnen och växtfrämjande egenskaper fungerar den också som mossbekämpning genom att motverka att mossa bildas från början. Dessutom tillför den syre till rötterna och fungerar dränerande, vilket ytterligare bidrar till en frisk gräsmatta.

Toppdressa gräsmattan - så gör du

Det allra bästa är att toppdressa under våren eller hösten när du klippt, städat och luftat din gräsmatta. Du avgör från säsong till säsong om du behöver fylla på jord på nya områden eller om din gräsmatta tagit sig så det inte krävs fler insatser.

Gör så här när du toppdressar:

  1. Använd dressjord under vår eller höst om det finns behov (torra fläckar, mossa i gräsmattan).

  2. Sprid ut ett jämnt lager över hela gräsmattan. Lagret bör vara 1-2 cm tjockt, en säck på 40 liter räcker till ca. 8-10m².
  3. Fördela ut jorden med en kratta eller räfsa

  4. När gräset tagit sig avgör du om du behöver fylla på vissa områden

Köpa dressjord online eller i butik

Du kan köpa dressjord hos Granngården online eller i butik. Kom ihåg att vi erbjuder fri hemleverans av jord på pall, direkt till din dörr, när du beställer på granngården.se. Du som hellre vill köpa enstaka säckar är välkommen in till närmsta butik. Lycka till med gräsmattan!

Kategori & Filter
    • Populära
3 produkter

Visar sida 1 av 1

Kategorier