Gå till huvudinnehållet
Robotgräsklippare från Gardena hos Granngården
Köpguide

Köpguide robotgräsklippare

Dela

Står du inför att köpa robotgräsklippare? Då ska du fundera över vilken robotklippare som passar just din trädgård. Hitta den bästa robotgräsklipparen för dig!

Funderar du på att köpa robotgräsklippare? En gräsmatta mår generellt bättre av att klippas ofta och lite snarare än sällan och mycket, samtidigt som den och behöver få lov att vila ett par dagar mellan klippningarna för att växa och frodas. På senare år har robotklipparna pilat runt på var och varannan trädgård runtom i landet – i ur och skur, dag som natt. Att komma hem och mötas av en jämn och fin gräsmatta är minst sagt storslaget! 

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare ytkapacitet

Alla gräsmattor är olika. Det är stor skillnad på en platt och lättåtkomlig gräsmatta och en gräsmatta med många hinder och komplicerade terränger, som i sin tur kan behöva en mer kraftfull robotklippare. Om du har en väldigt stor gräsmatta kan det vara en god idé att installera fler robotklippare som jobbar pararellt över olika delar av gräsmattan.

När du väljer robotgräsklippare behöver du ta hänsyn till storleken på just din gräsmatta, dess struktur och utformning. När du jämför modeller är det därför nödvändigt att se över vilken ytkapacitet robotgräsklipparen klarar av – om gräsmattan har trånga passager, branta sluttningar eller oregelbundna rabatter är det en god investering att lägga några extra kronor på en robotklippare med begränsningskabel. En begränsningskabel förenklar och effektiviserar klippningen, samtidigt som den säkerställer att roboten kommer tillbaka till sin laddningsstation efter varje klippning. En högkvalitativ begränsningskabel är en viktig investering och del av robotklipparens funktion då du kan markera de områden i din trädgård där det ska klippas och inte. 

Lägg ut en begränsningsslinga eller begränsningskabel runt buskar, odlingar, tomtgränser, väggar och annat som robotgräsklipparen inte ska ge sig på. En begränsningsslinga börjar och slutar vid laddningsstationen och kan fästas ovanpå jorden med märlor alternativt grävas ner ett par centimeter i marken. Om du har en modell där du ska installera en guidekabel ska du fästa den i laddningsstationen och dra den där du vill ha den, för att sedan ansluta den till begränsningskabeln.

Robotgräsklippare laddningsstation

Robotgräsklipparens tillhörande laddningsstation ska placeras nära ett eluttag då den behöver anslutas för att få ström. Om det är möjligt ska du placera laddstationen i skugga, alternativt köpa ett robotgarage för att skydda robotklipparen från solen. Placera i någon av trädgårdens kanter och se till så att det finns gott om svängrum i för roboten att enkelt ta sig dit.

Laddningstiden på robotgräsklippare varierar – på marknaden finns det modeller som laddar under 50 minuter, medan andra tar upp till 16 timmar för att klara samma klippning på cirka 1 timme. För dig som har en mindre gräsmatta på 200-300 kvm kan en robotgräsklippare som går ut en gång/dygn vara tillräckligt, men för en större gräsmatta är det viktigt att se över vilken kapacitet robotgräsklipparen har. Några av de mer avancerade robotgräsklippare klarar gräsmattor med en yta på uppemot 5000 kvm.

Tystgående robotgräsklippare

Till skillnad från robotgräsklipparens bensindrivna föregångare är de väldigt tystgående då de har elektriska motorer. Många modeller har en ljudnivå på runt 60 db i vilket motsvarar ljudnivån vid ett normalt samtal. Bor du i ett tätbebyggt område eller planterar en klippning under natten kan detta vara en avgörande faktor när du väljer modell på din robotgräsklippare.

Trots att robotgräsklippare inte bullrar och stör på samma sätt som bensindriva gräsklippare är det en god idé att se över decibeltalen noga innan du väljer modell. Robotgräsklippare arbetar många fler av veckans timmar och då kan ett lågt men surrande ljud störa över tid. Endast 3 dB extra innebär en fördubbling av ljudets uppfattande styrka, så välj med fördel en tystgående robotgräsklippare.

Robotgräsklippare klippteknik

När det kommer till klippteknik finns det två varianter av robotknivar som robotgräsklippareklippare använder sig av. Stålknivar slår av gräset och medan det finns knivar med blad som skär av gräset. Stålknivar klarar av en något tuffare arbetsmiljö medan knivar som skär är känsligare finlirare som klipper mer skonsamt och tystgående. Oavsett vilken modell du väljer på din robotgräsklippare är det viktigt att alltid rensa gräsmattan, plocka undan redskap, leksaker och större grenar innan klippning. Hårda hinder kan få robotklipparen att fastna medan mjuka saker riskerar att strimlas. Trots robotgräsklipparens säkerhetsfunktioner är det viktigt att den behandlas med samma försiktighet som med traditionella gräsklippare – håll barn och fyrbenta familjevänner på ett säkert avstånd.

Tänk också på att ta hand om igelkottarna i sommar – dessa fridlysta små djur är som mest aktiva under kvällen och natten. Till skillnad från många andra djur flyr inte igelkotten när den känner sig hotad utan försvarar sig genom att rulla ihop sig när robotgräsklipparen närmar sig. Låt robotgräsklipparen klippa mellan 10-16 på dagen för att minska risken att råka skada eller döda igelkottar. 

Hur länge robotgräsklipparen bör klippa beror på storleken på din gräsmatta och huruvida den har många hinder och terräng. Fuktigheten i gräsmattan har också en avgörande betydelse på klipptiden, liksom huruvida knivarna är nya eller gamla. För att få ett hum om inställningarna är bra ska du notera huruvida gräsmattan ser väldigt välklippt eller ojämn ut. Öka inställningar om gräsmattan ser ojämn ut och minska inställningarna om gräsmattan tycks väldigt välklippt. Gräsmattan behöver klippas regelbundet, men det räcker generellt med cirka 1-2 gånger per vecka då rotsystemet riskerar att försvagas om gräset klipps för ofta. Om du vill klippa gräset oftare än så ska du låta roboten vila åtminstone 2 hela dagar per vecka och klippa max en tredjedel av gräsets höjd per klipptillfälle. 

Robotgräsklippare skötsel

Skaffa ett litet garage till robotgräsklippare – det förlänger livslängden på robotklipparen och dess reservdelar samtidigt som det ger ett ombonat och trivsamt intryck när trädgårdens mest arbetsamma medhjälpare får sin egen koja. Om du vill bygga ett hus till din robotgräsklippare är det viktigt att ventilationen är bra då du inte vill att din robot får det varmare inne än ute. 

Skador som orsakas av åska är bland de vanligaste när det kommer till robotgräsklippare. Dra ut sladden och placera kontakten en bra bit från eluttaget för att minska risken för överspänning vid åska. Begränsningsslinga och eventuell guidekabel bör också kopplas bort från laddstationen för att förhindra att de drar till sig spänningar i marken.

När robotgräsklipparen är ute och arbetar aktivt i trädgården är det bra att byta ut knivarna med jämna mellanrum för att klippningen ska ge ett bra resultat. Inför vintertid kan du rengöra din robotgräsklippare och eventuellt lämna in den på service, så att den är redo när det blivit dags att ta ut den igen framåt vårkanten. Via Granngårdens tjänst Grannhjälpen kan du boka basservice av din robotgräsklippare i butik. Som med alla andra maskiner behöver robotgräsklippare omvårdnad i form av service och reparationer i vilket en basservice förlänger livslängden på din robotklippare. Det är en förebyggande åtgärd för att på lång sikt undvika dyra reparationer. 

Det är viktigt att du plockar in din robotklippare för vinterförvaring när det börjar bli frost och minusgrader. För att öka livslängden på batteriet ska du ladda upp batteriet helt innan du tar in robotgräsklipparen för vinterförvaring, samt ladda upp ytterligare ett par gånger under förvaringstiden. Förvara såväl klipparen som laddningsstationen frostfritt och ladda aldrig batteriet i minusgrader. Via Grannhjälpen kan du även boka vinterförvaring av din robotgräsklippare.

 

 

Robotgräsklippare installation

Det är enkelt att installera Granngårdens sortiment av robotgräsklippare på egen hand. Däremot tar det mer eller mindre tid beroende på hur stor och komplex din trädgård är. Ta del av vår installationsguide som hjälp på traven!