Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Guide

Så gräsfrö på hösten – så gör du

Dela

Ska du anlägga en ny gräsmatta eller funderar du på att stödså en befintlig gräsmatta? Så gräsfrön på hösten – det är den bästa tiden att så gräs!

Hösten utgör bästa tiden att så gräs på grund av den höga luftfuktigheten och jordens temperatur. Sommarens solstrålar har värmt upp jorden och skapat goda förutsättningar för gräsfröna att gro på hösten då solen inte är lika stark. Du kan också så gräsfrön på våren, men jordens temperatur är då lägre och risken för ogräs större. 

Gräsfrö & Gräsfröblandningar 

 • Så gräs på hösten – så gör du

  För att anlägga en gräsmatta steg för steg ska du börja med att förbereda underlaget ordentligt. Kratta ytan och ta bort ogräs, kvistar och rötter.

  När jorden jämnat ut sig kan du använda dig utav en trädgårdsvält eller kliva på den för att trycka till jorden. Strö sedan ut gräsfrön för hand eller med en med hjälp av en såvagn.  

  Tips!

  För att få en jämn sådd över hela området kan du så varje del för sig genom att dela upp gräsmattan i mindre delar. Använd gärna en kratta för att mylla ner gräsfröna i jorden innan du vattnar ordentligt.

 • Vattna nysådd gräsmatta

  Det är viktigt att du vattnar din nysådda gräsmatta rikligt och att den hålls fuktig under hela grotiden för att inte riskera att fröna torkar ut. Om det är varmt och soligt kan du behöva vattna flera gånger om dagen, vilket gör det fördelaktigt att så gräs när du vet att det ska regna. Fördelen med att så gräs på hösten är dock att du generellt behöver vattna gräsmattan mer sällan, då det är svalare och fuktigare utomhus.

 • Nysådd gräsmatta – groningstid

  Generellt tar det cirka 2-4 veckor för gräsfröna att gro. När gräset blivit cirka 7 centimeter kan du klippa gräsmattan för första gången. Klipp inte för mycket – toppa grässtråna så att de inte riskerar att klyvas, för att på så sätt få en tätare gräsmatta. Gräsklippet ger sedan naturlig näring till jorden om du låter det ligga kvar på din gräsmatta.

  Efter cirka 8 veckor kan du börja använda din nya gräsmatta, men detta varierar beroende på väder och val av gräsfrö.

 • Så gräs på befintlig gräsmatta

  Om du har en redan etablerad gräsmatta kan det på hösten vara fördelaktigt att stödså gräsmattan. Att stödså med nya gräsfrön är särskilt bra för dig som har problem med ogräs och mossa. Fördela gräsfrö och gödsel jämnt över gräsmattan och vattna rikligt för att få en tät och frodig matta som står emot framtida ogräs bättre. På samma sätt kan du laga din gräsmatta som efter sommaren utsatts för livets aktiviteter.