Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Bevattning trädgård
Guide

Bevattning – samla vatten med bevattningssystem

Dela

Bevattningssystem är det självklara valet för dig som vill leva klimatsmart och spara vatten. Ta reda på allt du behöver veta för att vattna sparsamt i sommar!

​Att det krävs vatten för att gräsmattor och blomsterbäddar ska växa och frodas är en sak – hur man vattnar på ett miljövänligt sätt är en annan. Idag finns det många metoder som gör det möjligt att hålla sin gröna oas till trädgård frodig – samtidigt som man sparar på vattnet. 

Allt inom bevattning

Regnvattentunna Granngården

Regnvattentunna – spara vatten

Regnvatten är inte bara gratis, det är också mer naturligt för växterna än vad vanligt kranvatten är. Att vattna växter och odlingar med regnvatten är såväl klimatsmart som ett nödvändigt ont. Det finns också många fördelar med att spara regnvatten. Under de senaste åren har flera platser i landet haft längre perioder av torka och låga grundvattennivåer, varpå vi slösat allt mer kranvatten. Det är inte heller ovanligt att det råder bevattningsförbud under perioder. Börja spara vatten – allt du behöver är en regnvattentunna och tålamod. 

Regntunnor är såväl prisvärda som enkla att installera – en billig investering som håller under många år, När det regnat och du börjat samla på dig vatten är det bara att använda den smidiga kranen för avtappning i en vattenkanna. Med ett bottenstativ får du en stabilare placering i vilket förenklar tömningen av regntunnan och om du vill koppla din regnvattentunna till ett droppbevattningssystem behöver du en bra bevattningspump.

Droppbevattning Granngården

Droppbevattning varje droppe räknas

De flesta grönsaker består av upp till 90% vatten och under sommarmånaderna är vattenbehovet motsvarande högt. För att spara vatten finns det vattenbesvarande lösningar i form av vattenslål droppbevattning och olika bevattningssystem. Droppbevattning är ett hållbart alternativ som förser dina odlingar med rätt mängd vatten – och det är enkelt att anlägga droppbevattning alldeles själv.

Välj droppbevattning efter dina behov – det finns droppbevattning anpassade för krukor, pallkragar, växthus och trädgårdsland. Det finns också automatiska bevattningssystem inställda med timer, varav vissa är solcellsdrivna. En droppslang kan användas till ditt automatiska droppbevattningssystem och läggs då ut på marken utmed växterna där den droppar ut vatten mot marken. 

Solcellsbevattning Granngården

Solcellsbevattning – vattna med solenergi

Solcellsbevattning är en riktig semestervattnare din lösning under sommarmånaderna då du vill åka iväg och njuta av ledigheten i lugn och ro. Solcellsdriven bevattning är klimatsmart och perfekt för självbevattning av såväl trädgårdslandet som växthuset och krukorna på balkongen. Solcellsbevattning kräver varken vattenkran eller el – solljus och en hink med vatten räcker! Ju mer sol, desto mer laddas batteriet som i sin tur skickar ut mer vatten. 

Vattenspridare – vattna med glädjespridare

Med hjälp av en vattenspridare blir det mycket enklare att sköta sommarens trädgårdsbestyr. Koppla en regnvattenspridare direkt till stupröret i regnvattentunnan – med regnvattnet du sparat förstås. Underlätta ytterligare genom att lägga till en bevattningstimer och njut av automatiskt bevattning av gräsmattor, rabatter och häckar hela sommaren.

Vattna gräsmatta

För att hålla gräsmattan grön om sommaren är det viktigt att vattna sällan men rikligt. Vi vill nämligen tvinga rötterna att söka fukt nedåt cirka 10–15 centimeter ner i jorden. För att säkerställa att gräsmattan får rätt vattenmängd kan du ställa en regnmätare en bit ifrån vattenspridaren. När mätaren nått 2,5 centimeter är det sedan bara att flytta spridaren och mätaren till en ny plats. Anteckna gärna hur lång tid det tog att vattna så kommer du ihåg till nästa tillfälle.

Det är bäst att vattna på kvällen eller tidigt på morgonen för att få så lite avdunstning som möjligt.

Om en redan etablerad gräsmatta klarar av varma och torra förhållanden bra, behöver nyanlagda gräsmattor betydligt mer omsorg och omvårdnad för att klara av de varma sommarmånaderna. De första veckorna är de mest kritiska i en nyanlagd gräsmatta så fort ett gräsfrö satt sig i jorden och fått sin dos av fuktiga förhållanden, börjar det gro. När den lilla grodden kommit ut, innan fröet har hunnit sätta sina rötter, är det som mest känsligt för uttorkning. Många har misslyckats och fått fläckiga gräsmattor för att delar av sådden har torkat just när fröet har fått sin grodd. Då dör det och hämtar sig inte, utan du måste börja om.

Istället för att vattna mycket men sällan gäller istället lite och ofta. För mycket vatten på en gång gör att fröna flyter omkring på ytan och klumpar ihop sig. För absolut bästa resultat ska du vattna en nysådd gräsmatta tre till fyra gånger per dag beroende på jordart. Klipp gräset första gången när det blivit sex centimeter högt.