Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Bevattning trädgård
Guide

Bevattning – sparavatten med bevattningssystem

Dela

Bevattningssystem är det självklara valet för dig som vill leva klimatsmart och spara vatten. Ta reda på allt du behöver veta för att vattna sparsamt i sommar!

​Att det krävs vatten för att gräsmattor och blomsterbäddar ska växa och frodas är en sak – hur man vattnar på ett miljövänligt sätt är en annan. Idag finns det många metoder som gör det möjligt att hålla sin gröna oas till trädgård frodig – samtidigt som man sparar på vattnet. 

Allt inom bevattning

Spara vatten med regnvattentunna

Att använda regnvatten för bevattning är inte bara ekonomiskt fördelaktigt utan också mer miljövänligt och hälsosamt för dina växter. Regnvatten innehåller naturliga mineraler och näringsämnen som är bra för växterna och kan bidra till att förbättra jordens kvalitet. Dessutom är regnvatten fri från de kemikalier som kan finnas i kranvatten, vilket gör det till en mer naturlig och hållbar källa för skötseln av dina växter.

I ljuset av de alltmer frekventa torkperioderna och de låga grundvattennivåerna som har drabbat många delar av landet under de senaste åren, blir det allt viktigare att hushålla med vattenresurserna och söka alternativa källor för bevattning. Genom att spara regnvatten kan vi minska vår beroende av kranvatten och bidra till att bevara vattenresurserna för framtida generationer. Det är också ett sätt att vara förberedd på perioder med bevattningsförbud och säkerställa att dina växter får tillräckligt med vatten även under de torraste perioderna.

Att investera i en regnvattentunna är enkelt och kostnadseffektivt. Regntunnor är oftast prisvärda och enkla att installera, vilket gör dem till en tillgänglig lösning för alla som vill börja spara regnvatten. Med rätt utrustning, som ett bottenstativ för stabil placering och en bevattningspump för att koppla till ett droppbevattningssystem, kan du optimera användningen av ditt samlade regnvatten och göra bevattningen ännu mer effektiv och bekväm.

När regnet har fyllt din regnvattentunna är det bara att öppna den smidiga kranen och tappa upp vatten i en vattenkanna eller direkt till ditt bevattningssystem. På så sätt kan du enkelt och effektivt använda regnvattnet för att ge dina växter den vård och näring de behöver för att växa och trivas. Med en regnvattentunna och lite tålamod kan du alltså spara vatten, minska dina vattenkostnader och bidra till en mer hållbar och ansvarsfull vattenanvändning.

Samla regnvatten

Droppbevattning – varje droppe räknas

Vatten är avgörande för växters tillväxt och hälsa, särskilt under sommarmånaderna när vattenbehovet är som störst. De flesta grönsaker består av upp till 90% vatten, vilket gör det extra viktigt att tillhandahålla tillräckligt med vatten för att säkerställa deras välbefinnande och produktivitet. Trots detta kan vatten vara en begränsad resurs, särskilt under torra perioder, och det är därför viktigt att hitta effektiva sätt att spara och effektivisera bevattningen.

Droppbevattning är en av de mest effektiva och vattenbesparande metoderna för bevattning. Genom droppbevattning tillförs vattnet direkt till växternas rotsystem, vilket minimerar förlusten av vatten genom avdunstning och säkerställer att varje växt får den exakta mängd vatten den behöver. Detta resulterar i mindre vattenavfall och mer effektiv användning av vattenresurserna.

Det bästa med droppbevattning är att det är enkelt att installera och anpassa efter olika behov och förhållanden. Det finns en mängd olika droppbevattningssystem tillgängliga på marknaden, från enkla droppslangar för krukor och pallkragar till mer avancerade automatiska bevattningssystem med inbyggda timrar. För de som är intresserade av miljövänliga alternativ finns det även solcellsdrivna droppbevattningssystem som utnyttjar solenergi för att driva bevattningssystemet (se nedan), vilket gör dem ännu mer hållbara och kostnadseffektiva i längden. Här kan du läsa mer om droppbevattning och hur du går tillväga för att installera ett droppbevattningssystem.

Oavsett om du odlar i en liten trädgård, ett växthus eller ett större trädgårdsland, finns det ett droppbevattningssystem som passar dina specifika behov. Genom att välja rätt droppbevattningssystem och anpassa det efter dina växters behov kan du spara både tid och vatten samtidigt som du säkerställer att dina växter får den bästa möjliga skötseln och växer sig starka och friska. Med droppbevattning kan du alltså njuta av en frodig trädgård och goda skördar utan att behöva oroa dig för vattenbrist eller övervattning.

Vattna sparsamt

Solcellsbevattning – vattna med solenergi

Solcellsbevattning är verkligen en fantastisk lösning för dig som vill ha en bekymmersfri semester utan att oroa dig för dina växter. Det är en hållbar och miljövänlig metod som är idealisk för att hålla ditt trädgårdsland, växthus och balkongkrukor välskötta även när du inte är hemma. Dessutom är det en ekonomiskt fördelaktig lösning eftersom den inte kräver någon extern vattenkälla eller elanslutning.

Principen bakom solcellsbevattning är enkel och effektiv. Med hjälp av solenergi laddas ett inbyggt batteri upp under soliga dagar. När batteriet är fulladdat aktiveras bevattningssystemet, vilket pumpar ut vatten till dina växter. Detta innebär att ju mer solsken det är, desto mer energi samlas och desto mer vatten kan pumpas ut till dina växter.

Detta gör solcellsbevattning till en praktisk och självständig lösning som minskar behovet av daglig tillsyn och underlättar skötseln av dina växter, särskilt under de varma sommarmånaderna då växterna behöver extra vatten för att trivas och växa. Så med solcellsdriven bevattning kan du vara säker på att dina växter kommer att må bra även när du är borta och njuta av din välförtjänta semester i lugn och ro.

Vattna med solenergi

Vattna gräsmatta

För att upprätthålla en grön och frodig gräsmatta under sommaren är det viktigt att vattna rikligt men sällan. Målet är att få rötterna att sträcka sig nedåt, ungefär 10-15 centimeter ner i marken. För att säkerställa rätt vattenmängd kan du placera en regnmätare en bit ifrån vattenspridaren. När mätaren visar 2,5 centimeter flyttar du spridaren och mätaren till en ny plats. För att underlätta vid kommande vattning, notera den tid det tar att nå 2,5 centimeter. Det optimala är att vattna på kvällen eller tidigt på morgonen för att minimera avdunstning.

Nyanlagda gräsmattor kräver särskild omsorg under de första veckorna för att klara av varma och torra sommarmånader. De första veckorna är avgörande för en nyanlagd gräsmatta; så snart ett gräsfrö har satt sig i marken och fått fukt börjar det gro. Den nybildade grodden är särskilt känslig för uttorkning innan rötterna har etablerats. Många har upplevt misslyckanden med fläckig gräsmatta eftersom delar av sådden har torkat ut precis när grodden har bildats, vilket kan leda till att fröet dör och inte återhämtar sig, vilket kräver omplantering.

För nyanlagda gräsmattor är det mer effektivt att vattna lite men ofta. För mycket vatten på en gång kan få fröna att flyta på ytan och klumpa ihop sig. För bästa resultat med nysådd gräsmatta bör du vattna den tre till fyra gånger om dagen, beroende på jordens beskaffenhet. Klipp gräset första gången när det når en höjd av sex centimeter.