Gå till huvudinnehållet
Bevattning trädgård
Guide

Smarta tips för bevattning av din trädgård i sommar

Dela

Med sommaren på intåg är det dags att göra sig redo för bevattning av din trädgård. Vi delar med oss av våra bästa tips för att du ska få njuta av en grönskande trädgård i sommar! Allt från automatisk bevattning i trädgården, till hur du samlar vatten i regntunna, hur du vattnar gräsmattan på bäst sätt och andra smarta bevattningssystem!

 • Trädgårdsbevattning Granngården

  3 snabba tips för att vattna smart

  • Sätt en regnmätare intill vattenspridaren. När du vattnat ca 25 mm kan du flytta spridaren till nästa plats.

  • Minska på vattningen i trädgården och gör det främst på kvällen, annars dunstar mycket av vattnet bort. Använd en stoppkontakt.

  • Låt bevattningen skötas automatiskt! Nu kan du t.o.m. åka på semester medan bevattningen på din balkong, uteplats eller takterrass sköter sig själv. Här kan du läsa mer om automatisk bevattning.

 • Regntunna för smart bevattning Granngården

  Samla regnvatten med regntunna

  Det finns få saker i trädgården som är så smart, ekonomiskt och miljömässigt, som en regntunna. Mängder av vatten går åt för att hålla gräsmattan, rabatterna och pallkragarna gröna och välmående under sommaren. Därför gäller det att tänka smart:

Miljömässigt och ekonomiskt

Det finns massor med tips på hur du ska vattna i trädgården för att vattnet ska värka så effektivt som möjligt. Som att vattna på morgonen eller kvällen och inte mitt på dagen då mycket av vattnet hinner avdunsta innan det når växternas rötter.

På samma sätt är det både ekonomiskt, miljömässigt och effektivt att samla regnvatten med en egen regntunna vid husknuten. Kan du använda regnvatten istället för kranvatten sparar det på våra naturresurser och dessutom tycker många av våra växter i trädgårdarna faktiskt bättre om regnvattnet – hortensian, ljungen och rhododendron är några exempel.

Enkelt att installera en regntunna

Att skaffa en regntunna är både prisvärt och enkelt. Oavsett vilken tunna eller vilket kärl du använder för att samla vatten, så hindrar det vatten från att bli stående nära huset efter ett häftigt regn. När du installerat regntunnan är det bara att börja använda regnvattnet. Ju tidigare du använder vattnet som samlats i tunnan, desto mindre risk är det att det bildas alger.

Granngårdens regntunnor rymmer mellan 200 liter och 275 liter och smälter fint in i trädgården. En enkel och billig investering som håller i många år framöver om du tar väl hand om dem. Med den smidiga kranen för avtappning kan du snabbt fylla vattenkanna efter vattenkanna med regnvatten.

Här kan du läsa mer om fördelarna med en regntunna i trädgården.

 • Bevattning gräsmatta Granngården

  Bevattning av gräsmattan

  Etablerade gräsmattor klarar generellt sett värme och torka ganska bra medan nyanlagda mattor kräver en annan omsorg. Detta är våra bästa tips på hur du vattnar för att ge gräsmattan liv under sommaren.

Så vattnar du gräsmattan i sommar

Det absolut viktigaste tipset för att hålla gräset grönt om sommaren är att vattna sällan men rikligt. Vi vill nämligen tvinga rötterna att söka fukt nedåt. 2,5 centimeter vatten är en lagom mängd för att säkerställa att fukten söker sig 10–15 centimeter ner i jorden. Kontrollera gärna efter vattningen hur långt ner i jorden fukten nått.

Ett enkelt sätt att ge gräsmattan rätt vattenmängd är att ställa en regnmätare en bit ifrån vattenspridaren. När mätaren nått 2,5 centimeter är det sedan bara att flytta spridaren och mätaren till en ny plats. Anteckna gärna hur lång tid det tog att vattna så kommer du ihåg till nästa tillfälle.

Det är bäst att vattna på kvällen eller tidigt på morgonen för att få så lite avdunstning som möjligt.

Nyanlagda gräsmattor behöver omsorg

Om en etablerad gräsmatta klarar varma och torra förhållanden bra så behöver nyanlagda gräsmattor betydligt mer omsorg och omvårdnad för att klara de varma sommarmånaderna.

De första veckorna är de mest kritiska i en nyanlagd gräsmatta. Så fort fröet hamnat i jorden och får fuktiga förhållanden börjar det gro. När den lilla grodden kommit ut, innan fröet har hunnit sätta rötter, är det som mest känsligt för uttorkning. Många har misslyckats och fått fläckiga gräsmattor för att delar av sådden har torkat just när fröet har fått sin grodd. Då dör det och hämtar sig inte, utan du måste börja om.

Håll sådden fuktig tills du fått en gräsmatta. Det gör du lättast med en fiberduk. Istället för att vattna mycket men sällan gäller istället lite och ofta. För mycket vatten på en gång gör att fröna flyter omkring på ytan och klumpar ihop sig. För absolut bästa resultat ska du vattna en nysådd gräsmatta tre till fyra gånger per dag beroende på jordart. Klipp gräset första gången när det blivit sex centimeter högt.

Numera finns det flera finesser som du kan koppla på din spridarutrustning. Med hjälp av vattenmätare kan du hålla koll på hur mycket vatten du förbrukar när du vattnar gräsmatta, rabatter och krukor.

Det finns också vattentimer som fästs på kranen och automatiskt slår av bevattningen i din trädgård, efter en halvtimme, timme eller upp till två timmar.

För den riktiga entusiasten finns en bevattningsdator som ansluts direkt till kranen och styr när spridaren ska sättas på och hur länge den ska vattna. Det hjälper dig att hålla koll på bevattningen både till vardags och på semester.

Se hela vårt utbud inom Bevattning