Gå till huvudinnehållet

Regnvattentunna & Regntunna

Alla kan spara vatten med en regntunna!

De senaste åren har behovet av vattentunnor ökat kraftigt till följd av ovanligt låga grundvattennivåer. Att använda en regntunna är ett miljö- och klimatsmart sätt som alla kan spara vatten på. Det naturliga, samlade regnvattnet kan du sen vattna växter och planteringar med istället för att slösa vatten ur kranen. Du kopplar enkelt ett droppbevattningsystem, vattenslang eller droppslang till tunnan eller fyller upp en vattenkanna.

Vattentunna - samma sak som regntunna?

Oavsett namnet är principen densamma för regnvattentunna, regntunna och vattentunna. Samla regnvatten från exempelvis stuprören i trädgården och återvinn regnvatten till bevattning av din odling, plantering, gräsmatta eller rabatt. Miljövänligt, ekonomiskt för din plånbok och favoritvattnet för dina plantor. Under sommarhalvåret kan en tunna för regnvatten vara räddningen för dina växter och för att behålla jord med bra kvalitet. De flesta vattentunnor i vårt sortiment har kran integrerat i tunnan, men tänk på att köpa till en kran till regntunnan om du väljer en modell utan.

Varför en regnvattentunna?

Behöver vi verkligen spara vatten? Ja, så är det faktiskt. De senaste åren har vi haft låga grundvattennivåer på flera platser i Sverige till följd av för liten mängd regn och snö. Det har i perioder rått bevattningsförbud i flera kommuner, då medborgare förbjudits att till exempel vattna sin gräsmatta med kranvatten. Då är din investering i din nya vattentunna livsviktig. Dessutom föredrar alla plantor, och särskilt lökväxter, regnvatten istället för kranvatten som innehåller klor.

När grundvattennivåerna sjunker minskar också vårt dricksvatten, vilket är den största anledningen till att flera myndigheter de senaste åren gått ut med en uppmaning om att spara på vattnet. Mest utsatt för låga vattennivåer är östra Sverige (från Blekinge) upp till mellersta Norrland (västernorrland ink. inre Götaland).

Att spara vatten är inte bara ett svensk initiativ utan även en prioriterad åtgärd av FN. Under augusti går "World Water Week" av stapeln i Stockholm, där organisationer och experter från hela världens samlas för att diskutera utvecklingsfrågor i relation till globala utmaningar gällande vatten.

Snygga regntunnor i trä och plast

I Granngårdens sortiment har vi regntunnor från Greenline och Tetrus i olika utföranden. Vi erbjuder tunnor som rymmer allt ifrån 100 liter upp till 275 liter och kan placeras vid stuprör, tak eller längs vägg. Självklart har vi regnvattentunnor med kran för avtappning, lock, fot och anslutning till stuprör. Många av tunnorna är också UV- och väderbeständiga och estetiskt snygga att placera i trädgården, till exempel erbjuder vi en regnvattentunna i trä-replika.

Spara vatten - tips!

Det finns en hel del du kan göra för att hjälpa till att spara på vatten:

  • Samla upp regnvatten från stuprör och tak i en regntunna och vattna gräs, växter, odlingar och torr planteringsjord med regnvatten
  • Vattna på kvällen, i dagsvärme avdunstar vattnet snabbare
  • Täck planteringar med täckbark för att bevara fukt i jorden
  • Duscha. Istället för att bada och fylla upp ett badkar kan du ta en kortare dusch. Fem minuter i duschen kontra 10 minuter sparar ungefär 60 liter vatten.
  • Låt inte kranen stå på i onödan (till exempel när du diskar) och se till att stoppa läckage
  • Fyll upp disk- och tvättmaskin ordentligt
  • Fyll upp en kanna med vatten och ställ i kylskåpet istället för att spola kranen till vattnet är kallt.

Köp din regnvattentunna online på granngården.se med hemleverans eller besök någon av våra butiker!

16 produkter

Visar sida 1 av 1