Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Regntunna & Vattentunna

Regntunna och Vattentunna är praktiska hjälpmedel för att samla och återanvända regnvatten i trädgården. Med deras hjälp kan du minska din vattenförbrukning och bidra till en mer hållbar miljö. Så låt regnet göra jobbet och njut av en frodig och grönskande trädgård utan att slösa på vattenresurserna! Regndans? Om du vill så ... 💃

Alla kan spara vatten med en regntunna! De senaste åren har behovet av vattentunnor ökat kraftigt till följd av ovanligt låga grundvattennivåer. Att använda en regntunna är ett miljö- och klimatsmart sätt som alla kan spara vatten på.

Det naturliga, samlade regnvattnet kan du sen vattna växter och planteringar med istället för att slösa vatten ur kranen. Du kopplar enkelt ett droppbevattningsystem, vattenslang eller droppslang till tunnan eller fyller upp en vattenkanna.

Vattentunna – samma sak som regntunna?

Oavsett namnet är principen densamma för regnvattentunna, regntunna och vattentunna. Samla regnvatten från exempelvis stuprören i trädgården och återvinn regnvatten till bevattning av din odling, plantering, gräsmatta eller rabatt. Miljövänligt, ekonomiskt för din plånbok och favoritvattnet för dina plantor.

Under sommarhalvåret kan en tunna för regnvatten vara räddningen för dina växter och för att behålla jord med bra kvalitet. De flesta vattentunnor i vårt sortiment har kran integrerat i tunnan, men tänk på att köpa till en kran till regntunnan om du väljer en modell utan.

Varför en regnvattentunna?

Behöver vi verkligen spara vatten? Ja, så är det faktiskt. De senaste åren har vi haft låga grundvattennivåer på flera platser i Sverige till följd av för liten mängd regn och snö. Det har i perioder rått bevattningsförbud i flera kommuner, då medborgare förbjudits att till exempel vattna sin gräsmatta med kranvatten. Då är din investering i din nya vattentunna livsviktig. Dessutom föredrar alla plantor, och särskilt lökväxter, regnvatten istället för kranvatten som innehåller klor.

När grundvattennivåerna sjunker minskar också vårt dricksvatten, vilket är den största anledningen till att flera myndigheter de senaste åren gått ut med en uppmaning om att spara på vattnet. Mest utsatt för låga vattennivåer är oftast östra Sverige (från Blekinge) upp till mellersta Norrland (västernorrland inkl. inre Götaland).

Snygga regntunnor i trä och tålig plast

I Granngårdens sortiment har vi regntunnor från Greenline, Plastime och Grouw i olika utföranden. Vi erbjuder tunnor som rymmer allt ifrån 100 liter upp till 240 liter och kan placeras vid stuprör, tak eller längs vägg. Självklart har vi regnvattentunnor med kran för avtappning, lock, fot och anslutning till stuprör. Många av tunnorna är också UV- och väderbeständiga och estetiskt snygga att placera i trädgården, till exempel erbjuder vi en regnvattentunna i trä-replika.

4 tips: Så sparar du vatten!

Här är sju snabba tips för att spara vatten och göra din vardag mer hållbar!

  • Samla upp regnvatten från stuprör och tak i en regntunna och vattna gräs, växter, odlingar och torr planteringsjord med regnvatten
  • Vattna på kvällen, i dagsvärme avdunstar vattnet snabbare
  • Täck planteringar med täckbark för att bevara fukt i jorden
  • Duscha. Istället för att bada och fylla upp ett badkar kan du ta en kortare dusch. Fem minuter i duschen kontra 10 minuter sparar ungefär 60 liter vatten.

Fler kloka ord? Läs mer i vår guide om regntunnans fördelar!

Köp din regnvattentunna online på granngården.se med hemleverans eller besök någon av våra butiker!

Kategori & Filter
    • Populära
12 produkter

Visar sida 1 av 1