Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Gräsmattegödsel

Gräsmattegödsel – för en grönare, tätare och tåligare gräsmatta! Med regelbunden gödsling och långtidsverkande näring får du en vacker och hälsosam gräsmatta som motverkar ogräs och mossa samtidigt som den bibehåller rätt pH-nivå. Dessutom: Granngårdens gödsel för gräsmatta en bäst i test-vinnare.

För att få en växande, grön, jämn och tät gräsmatta är det viktigt med gödning till gräsmattan. Alltså, att gödsla gräsmattan ett par gånger om året och använda en långtidsverkande gödsel.

Näringen från gräsmattegödsel hjälper gräset att hålla andra växter, ogräs och mossa borta. Gödning för gräs innehåller även pH-höjande medel som stabiliserar surhetsgraden, vilket mossa ogillar. Du får samtidigt en väldigt fin, grön gräsmatta.

Bäst i test: Granngården Gräsmattegödsel

Hos oss på Granngården hittar nåra av marknadens bästa gödsel för gräsmattan; från Hasselfors, Granngården och Algomin. Och framförallt slår vi ett extra slag för Granngården Gräsmattegödsel – Grön Effekt. En bäst i test-vinnare! Heja, heja! 🏆

Självklart har vi ett sortiment komplett för dig som ska anlägga gräsmatta, som till exempel gräsfrö och planteringsjord.

Varför gräsgödsel?

Ja, varför behövs egentligen speciellt gödsel för gräsmattor? Eftersom gräsmattan växer varje säsong så går en stor del näringsämnen i jorden åt. Näringen i jorden förbrukas dessutom hela tiden av växter i trädgården eller i gräsmattan, som "stjäl" näring från gräsrötterna.

Därför är det viktigt att återföra näring och ge extra kraft i form av gödning för gräsmattan, speciellt om det finns mycket ogräs och mossa eller om gräsmattan ligger på en skuggig tomt.

Hur ska man gödsla gräsmattan?

Generellt är lite och ofta bättre än mycket och sällan för att få en grönare och tätare fin gräsmatta.

När ska jag gödsla gräsmattan?

En genomsnittlig gräsmatta behöver gödsel vid 2-3 tillfällen under en säsong:

VÅR: första tiden att gödsla gräsmattan är våren. börja med att ge gräset gödsel under tidig vår när gräset ska börja växa efter vintern. I denna period är ett gräsgödsel med hög andel Kväve (N) lämpligt för att stimulera tillväxt och premiera gräset. Välj ett långtidsverkande (räcker 6-8 veckor) eller snabbverkande gödning (räcker 4-6 veckor) beroende på din gräsmattas skick.

SOMMAR: inför sommaren kan du med fördel gödsla gräset med ett snabbverkande gräsgödsel. Då ges gräset en extra skjuts på försommaren och kan fortsätta konkurrera ut andra växtsorter i gräset under sommaren.

HÖST: på hösten handlar det om att förbereda gräsmattan inför vintern och inte stimulera mer tillväxt. Det är då fördelaktigt att ta ett NPK-gödsel med lågt kväveinnehåll (N) och högre andel kalium (K). Kalium hjälper att stärka gräset inför kallare tider och förbättrar gräsets motståndskraft. Det enklaste är att använda ett bra höstgödsel för gräsmattan, då ger du gräset goda förutsättningar inför nästa säsong.

NPK-gödsel för gräsmattan

Gödsel anges ofta i en NPK-ratio under innehållsförteckningen som står för Kväve (N), Fosfor (P) och Kalium (K). Gräset behöver dessa ämnen i olika mängd beroende på årstid för att växa och frodas. Gräsgödsel kallas därför även ibland för för NPK gödsel, mineralgödsel eller blåkorn.

Det är viktigt att gödningen täcker gräsets behov för att kunna växa optimalt. Granngården har flera gödsel lämpliga för gräs som även passar för trädgårdens övriga växter, så kallade universalgödsel eller allgödsel för gräs och rabatter eller växter.

VÅR: Gräsmattegödsel Grön Effekt är ett populärt snabbverkande gödselmedel för gräs som har NPK 21-4-7. Den höga andelen Kväve (N) passar perfekt till vårgödning.

SOMMAR: Algomin gräsgödsel är ett miljövänligt gödsel för gräsmattan som innehåller kalk från alger och långsamtverkande kväve och kalium. Det ger en bra gödning för allt grönt i trädgården.

HÖST: Granngårdens Höstgödsel är ett bra gräsgödsel på hösten inför vintern. Det har ett NPK på 4-1-14 och stärker gräset med en högre andel kalium (K).

Gräsgödsel mot mossa

Många gräsmattor får inslag av mossa och ogräs och det är fullt naturligt. Ofta beror mossa på näringsbrist och sur eller blöt jord. Detta kan korrigeras med hjälp av gräsgödsel som tillför näring och motverkar sur jord, då trivs inte mossan längre. Många av våra gödsel är effektiva som mossmedel.

Tips! Granngårdens gräsgödsel mot mossa är långtidsverkande, populärt och effektivt. Det premierar gräset och motverkar mossa. Det har NPK 10-2-5 med 12 % järnsulfat som höjer pH-värdet i gräsmattan och torkar ut mossan. Det kan med fördel användas på vår, sommar och höst om det behövs.

Gräsmattegödsel mot ogräs

Ogräs sprids via fröer och kan vara svårt att bli av med helt. För att hjälpa gräset vinna kampen i gräsmattan kan man gödsla NPK gödsel som premierar gräsets tillväxt över ogräs långsiktigt. För kortsiktig och snabbverkande effekt kan du använda gräsmattegödsel med ogräsmedel. Annars är det bra att avlägsna ogräs manuellt med en ogräsupptagare

Tänk på! Gödning med bekämpning mot ogräs med biocider ska användas med försiktighet. Läs noga på förpackningen innan användning. Observera också att bekämpningsmedel är snabbverkande och hjälper kortsiktigt mot ogräs. Det är alltså ingen permanent lösning.

Köp gräsgödsel hos Granngården

Gör en bra investering för din gräsmatta och köp några av marknadens bästa gräsgödsel och gräsmattegödsel i butik eller online hos oss på Granngården. Vi lovar att din snart gröna och frodiga gräsmatta kommer tacka dig. Lycka till!

Kategori & Filter
    • Populära
10 produkter

Visar sida 1 av 1