Gå till huvudinnehållet
Så väljer du rätt jord! Läs mer i jordguiden på granngården.se
Guide Tips

Jordguide

Dela

Valet av jord sätter tonen för din odling och är grunden för plantering och växtnäring i din trädgård. Men hur väljer du den bästa jorden för just din odling?

Skillnaden på om växter och träd mår bra eller inte beror oftast på vilken jord de står i. Att satsa på en planteringsjord av hög kvalitet är därför A och O vid plantering och odling. Hos oss på Granngården finns flera olika jordsorter att välja mellan och det som skiljer dem åt är främst struktur, näringsinnehåll och pH-värde som anpassas efter olika växters behov. Vilken jord som är bäst för dig beror därför på just din växt eller odling och vart ska den ska gro och växa.

 • Varför är det viktigt med bra jord? Läs mer i jordguiden på granngården.se

  Varför är det viktigt med bra jord?

  Det är jorden som ger växter och träd förutsättningar att kunna växa och må bra. När nedbrytningen och omsättningen i jorden fungerar kan växterna ta upp det de behöver av näring, vatten och syre och du får en vacker odling, plantering, trädgård eller gräsmatta.

 • 5 snabba om jord. Läs mer i jordguiden på granngården.se

  5 snabba om jord

  • All jord på säck baseras på torvmull som är en inhemsk råvara.
  • Matjord är den jord som finns precis under jordytan där daggmaskar, markdjur och mikroorganismer trivs och bryter ned organiskt material som löv och kvistar.
  • Sandjord är väldränerad och inte särskilt bra på att behålla vatten. Den känns grynig och är inte kompakt.
  • Lerjord består av minst 25 procent lera och består av små lerkorn. Den håller vatten bra och är näringsrik.
  • pH–värdet påverkar växternas möjlighet att ta upp näringsämnen. De flesta växter trivs med ett värde på 5,5-6,5.

Så väljer du rätt jord

För att välja rätt jord för dig behöver du först ha svar på 3 frågor. När du svarat på dessa frågor kan du börja läsa mer om skillnaden på olika jordsorter och komma fram till vilken som passar dig.

 • Var?

  Var ska du plantera? Är det i pallkrage, rabatt, blomkruka inomhus, balkonglåda eller i trädgården?

 • Hur?

  Hur ser det ut där du ska plantera? Är det utomhus eller inomhus? Solig eller skuggigt? Bor du i kallt eller varmt klimat?

 • Vad?

  Vad ska du plantera? Beroende på vad du ska sätta i jorden krävs olika typer av jord, det går vi igenom nu.

 • Köp planteringsjord online på granngården.se

  Planteringsjord

  Planteringsjord är den bästa och vanligaste odlingsjorden för växter i kruka och rabatt. Plantjorden passar för både inom- och utomhusbruk. Jorden är luftig och näringsrik med bra vattenkapacitet. Den höjer näringsvärdet och tillför mull vid plantering. 

  Planteringsjord

 • Köp U-jord online på granngården.se

  U-Jord

  U t i U-jord från står för urna och används till just urnor, amplar, pallkragar och balkonglådor utomhus. Jorden är kraftigt gödslad och näringsrik och innehåller järn. Jorden klarar uttorkning och kan göra sig av med överskottsvatten på ett bra sätt, vilket gör den perfekt som utomhusjord.

  U-jord

   

 • Köp ekologisk jord och krav-märkt jord online på granngården.se

  EKO-jord & KRAV-Jord

  Ekologiskt planteringsjord är jord som framställd av genomgående ekologiska råvaror, och därmed är godkänd för ekologisk odling av t.ex. grönsaker och växter. I vårt sortiment finns både naturgödslad och KRAV-märkt planteringsjord.

  EKO-jord

 • Köp dressjord online på granngården.se

  Dressjord

  Dressjord kallas även för gräsmattejord och hjälper dig få en tätare och grönare gräsmatta. Dressjorden skyddar mot mossa och ogräs. Den bästa tiden att så gräs och dressa gräsmattan är förstås på våren, när gräset kommer igång och växer.

  Dressjord

 • Köp blomjord online på granngården.se

  Blomjord

  Blomjorden är myllig, mörk och full av näring. Precis som namnet avslöjar passar jorden bra när du ska plantera om dina krukväxter inomhus. Jorden passar de flesta krukväxterna och finns även som natugödslad blomjord och blomjord med leca.

  Blomjord

 • Köp såjord online på granngården.se

  Såjord

  Såjord, även kallad S-jord, ger fröer och sticklingar av alla slags växter en bra start. Såjorden är en milt gödslad och finsiktad jord för sådd och annan förökning. Jorden är lätt att fylla i krukor, pluggar och sålådor inomhus. Passar framförallt vid förkultivering. 

  såjord

 • Köp trädgårdsjord online på granngården.se

  Trädgårdsjord

  För varje nya plantering eller säsong bör du tillföra ny jord och näring för att jordförbättra den som redan finns. Trädgårdsjord är en basjord för trädgården som lämpar sig som just jordförbättring och plantering av träd, buskar och rabattväxter utomhus.

  TRÄDGÅRDSJORD

 • Köp specialjord online på granngården.se

  Specialjord

  Specialjord kallar vi jordsorter med särskilt sammansatta ändanmål, som t.ex. vår Tomat- och chilijord, Rosjord, Citrusjord, Orkidéjord och Örtjord. Helt enkelt jord som lämpar sig för särskilda växter, planteirngar och förutsättningar. 

  sCPECIALJORD

 • Jordförbättring

  Beroende på vilken jord du har i din trädgård eller plantering kan du behöva tillföra nya egenskaper. Att jordförbättra kan handla om allt från att tillföra basjord (t.ex. trädgårdsjord) till att öka ph-värde, tillföra mull, gödsel eller sand. Hasselfors "jordkompisar" är en samling jordförbättring som  tillåter dig att blanda din egen jord. Samlingen innehåller egenskaper som odlingssand, pimpsten, lera, biokol och maskgödsel.

  jORDFÖRBÄTTRING

 • Köp torv online och i butik hos Granngården

  Torv

  En kvalitetsjord är uppbyggd på torv som är en svensk råvara. Rötterna älskar torv som ger dem både vatten och syre genom porerna som torven bildar. Blandningen av näring och olika torvtyper specialanpassas för att ge jorden de bästa egenskaperna. Det finns såväl gödslad torv som naturtorv, sanitetstorv och torvbriketter som kan använda som jordförbättring och till plantering.

  Torv

 • Köp täckbark online och i butik hos Granngården

  Täckbark

  Täckbark skyddar mot ogräs, avdunstning och tjäle. Ett lager på 5-10 cm täckbark hindrar dessutom ogräset från att gro. Täckbark gör också att du inte behöver vattna lika ofta. Hos oss hittar du täckbark med grov siktning och helt utan tillsatser. I  sortimentet  finns också furubark, pinjebark och täckbark i flis.

  Täckbark

Jord för växter inomhus

En bra jord är extra viktigt för de växter som ska planteras inomhus, då deras närings- och vattenreserv begränsas efter storleken på krukan. Därför krävs en jord med lite högre krav som möjliggör för växten och odlingen att spira och rota sig.

I vårt sortiment hittar du mörk och myllig blomjord som passar för plantering och omplantering av växter och småplantor inomhus.  För dig som har växter som inte planteras om varje år passar blomjord med leca fint, då jorden håller strukturen på ett bra sätt. 

Såjord är en annan jord som lämpar dig för känsliga växter, frön och sticklingar men också omplantering av kaktusar, fetbladsväxter och andra långsamt växande krukväxter. Den är dessutom godkänd för ekologisk odling!

Tips på bra val av jord (gör till grid)

 • Blomjord, Hasselfors
 • Såjord naturgödslad, Hasselfors
 • Blomjord med leca, Hasselfors
 • S-jord, Hasselfors

Blomjord >

Jord för växter utomhus

När du ska köpa planteringsjord för växter och odlingar utomhus behöver du ta hänsyn till var växterna ska planteras. Ska de stå i balkonglåda eller i kruka utomhus? Eller ska du kanske anlägga en pallkrage eller rabatt?

Trädgård och rabatt

Granngårdens planteringsjord är är perfekt för växter med lite större krav och ger exempelvis tomater och sallad en bra start vid plantering. Även buskar och träd mår bra av att planteras i planteringsjord eller P-jord för att tillgodogöra sig näring, mineraler och gödsel. 

Odlingskrage, balkonglåda eller kruka

Ska du plantera i kruka, urna eller balkonglåda är U-jord från Hasselfors ett bra val då jorden är perfekt anpassad för växter och odling som planteras på begränsad yta. Då dessa planteringar inte får grena ut som i en pallkrage eller rabatt hjälper U-jorden till att hålla rötterna nöjda i krukan.

Tips på bra val av jord  (Gör till grid)

 • Planteringsjord naturgödslad KRAV, Granngården
 • Planteringsjord, Granngården
 • P-jord, Hasselfors
 • U-Jord, Hasselfors
 • Eko-jord, Hasselfors

Jord för gräsmattan

Ska du anlägga gräsmatta eller vill ge den du har en extra skjuts? Då är det viktigt att du väljer rätt jord till gräsmattan i kombination med bra jordförbättring och gödsel. Med ny jord kan du få din gräsmatta precis sådär grön som du vill ha den utan inslag av mossa och ogräs.

Dressjord tillför kalk, mullämnen och sand till din gräsmatta som gynnar gräset och skapar en otrevlig miljö för mossa och ogräs att visas i. För att jordförbättra din gräsmatta kan du använda Granngården trädgårdsjord som lämpar sig perfekt utomhus och till egna jordblandningar. 

Dressjord

Gräsmattegödsel

Tänk på att du också behöver gödsla din gräsmatta med gräsmattegödsel ett par gånger om året för att få den tät, grön och fin. 

Tips på gräsgödsel mot mossa (gör till grid)

 • Gräsmattegödsel Grön Effekt, Granngården
 • Gräsgödsel Mossa, Granngården
 • Gräsgödsel Hasselfors Go!

Gräsmattegödsel

Gödsel och jordförbättring

Oavsett hur bra jord du har märks det när de viktigaste näringsämnena sinar. Då växer dina odlingar långsammare, du får färre blommor och bladen bleknar. Du kan undvika att detta händer genom att tillföra näring.

Näring kan du tillföra i form av gödsel och olika typer av jordförbättring. Granngården har ett brett sortiment av gödsel som maskgödsel, gräsmattegödsel och trädgårdsgödsel. Som jordförbättring kan du använda all typ av organiskt material.

Beroende på din odling kan du också använda en färdig blandnings som till exempel Granngårdens trädgårdsjord. I vissa fall kan du också använda planteringsjord och specialjord som rosjord som jordförbättring. Ett tips är att titta på säckarnas innehållsdeklaration- Där står det vad jorden innehåller och hur mycket gödsel som är tillsatt. Jordens ledningsförmåga ger en signal om hur mycket lättillgänglig näring som finns i jorden.

Skapa din egen jord med jordkompisar! (Gör till grid)

Med jordkompisar kan du själv påverka din jord genom att addera nya egenskaper till den, perfekt för dig som vill skapa din egen jord! 

 • Odlingssand adderar tyngd och struktur
 • Pimpsten minskar vikt och adderar luft
 • Lera adderar fukt- och näringshållning
 • Biokol gynnar näringshållning och mikroliv
 • Maskgödsel adderar mikroliv och näring

Checklista

Vilken jord passar nu till vilken odling? Använd checklistan för att hitta rätt jord till rätt växttyp och odlingsprojekt. Lycka till med din plantering!

 • Så-/sticklingar

  • S-jord
  • Naturgödslad såjord
  • E-jord
  • U-jord KRAV
 • Grönsaksland/odlingsbänk

  • Granngårdens planteringsjord
  • Eko-jord/U-jord KRAV
  • Solmull gödslad och kalkad
  • Grönsaksjord och örtjord
  • Barkmylla
  • Dressjord
  • Kogödsel
 • Kryddodlingar

  • P-jord
  • E-jord/U-jord KRAV
  • Grönsaksjord
  • Örtjord
 • Sommarblommor

  • Granngårdens planteringsjord
  • U-jord
  • E-jord/U-jord KRAV
  • Naturgödslad plantjord
 • Växthus

  • Granngårdens planteringsjord
  • P-jord
  • U-jord
  • Eko-jord/U-jord KRAV
  • Grönsaksjord
  • Örtjord
  • Naturgödslad plantjord
  • Solmull gödslad och kalkad
 • Perennrabatt

  • Granngårdens planteringsjord
  • P-jord
  • Rosjord
  • E-jord 
  • Barkmylla
  • Granngården Naturgödsel
  • R-Dress
  • Kogödsel
 • Fruktträd/Bärbuskar

  • Granngårdens planteringsjord
  • P-jord
  • Naturgödslad plantjord
  • Barkmylla
  • R-Dress
  • Kogödsel
 • Träd och buskar

  • Planteringsjord/P-jord
  • Naturgödslad plantjord
  • Granngården Trädgårdsjord
  • Solmull 
  • Barkmylla
  • R-Dress
  • Kogödsel
 • Häck

  • Granngårdens planteringsjord
  • P-jord
  • Naturgödslad plantjord
  • Barkmylla
  • R-Dress
  • Kogödsel

     

 • Gräsmatta

  • Dressjord
  • Granngården Trädgårdsjord
  • Gräsmattegödsel
 • Rosor/Klematis

  • Rosjord
  • Barkmylla
  • Granngården Naturgödsel
  • R-Dress
  • Kogödsel
 • Plantuppdragning

  • Granngårdens planteringsjord
  • P-jord
  • E-jord/U-jord KRAV
  • Grönsaksjord
  • Örtjord
  • Naturgödslad plantjord
 • Kalkskyende/Lågt pH

  • Rhododendronjord
  • Solmull naturtorv
 • Egen jordblandning

  • Granngården Trädgårdsjord
  • Solmull gödslad och kalkad
  • Solmull naturtorv