Så väljer du rätt jord! Lär dig allt om olika jordsorter och vilken jord som passar vilken odling! Läs mer i jordguiden online på granngården.se

Välj rätt jord 

Jordguiden

Valet av jord sätter tonen för din odling och är grunden för plantering och växtnäring i din trädgård. Men hur väljer du den bästa jorden för din odling?

Skillnaden på om växter och träd mår bra eller inte beror oftast på vilken jord de står i. Att satsa på en planteringsjord av hög kvalitet är därför A och O vid plantering och odling. Hos oss på Granngården finns flera olika jordsorter att välja mellan och det som skiljer dem åt är främst struktur, näringsinnehåll och pH-värde som anpassas efter olika växters behov. Vilken jord som är bäst för dig beror därför på just din växt eller odling och vart ska den ska gro och växa.

Varför är det viktigt med bra jord?

Det är jorden som ger växter och träd förutsättningar att kunna växa och må bra. När nedbrytningen och omsättningen i jorden fungerar kan växterna ta upp det de behöver av näring, vatten och syre och du får en vacker odling, plantering, trädgård eller gräsmatta. Hör Pelle berätta mer om vilka råvaror en kvalitetsjord innehåller och vad som skiljer olika jordar åt.

5 snabba om jord:

 • All jord på säck baseras på torvmull som är en inhemsk råvara.
 • Matjord är den jord som finns precis under jordytan där daggmaskar, markdjur och mikroorganismer trivs och bryter ned organiskt material som löv och kvistar.
 • Sandjord är väldränerad och inte särskilt bra på att behålla vatten. Den känns grynig och är inte kompakt.
 • Lerjord består av minst 25 procent lera och består av små lerkorn. Den håller vatten bra och är näringsrik.
 • pH–värdet påverkar växternas möjlighet att ta upp näringsämnen. De flesta växter trivs med ett värde på 5,5-6,5.

Beställ jord på pall med hemleverans

Du vet väl om att du kan köpa jord på pall med smidig hemleverans?

Du kan köpa allt från planteringsjord, EKO-jord, dressjord, täckbark, sand och dekorsten på pall. Självklart är det fri frakt och fördelaktiga pallpriser.

Jord på pall >

Köp planteringsjord på pall med hemkörning online på granngården.se

Vad skiljer jorden åt?

Planteringsjord, U-jord, EKO-jord, trädgårdsjord…  det är inte lätt alltid att sortera mellan de olika jordarna! Vi hjälper dig reda ut begreppen så du kan köpa den bästa jorden för just din odling.

Planteringsjord

Planteringsjord är den bästa och vanligaste odlingsjorden för växter i kruka och rabatt. Plantjorden passar för både inom- och utomhusbruk. Jorden är luftig och näringsrik med bra vattenkapacitet. Den höjer näringsvärdet och tillför mull vid plantering. 

U-jord

U t i U-jord från står för urna och används till just urnor, amplar, pallkragar och balkonglådor utomhus. Jorden är kraftigt gödslad och näringsrik och innehåller järn. Jorden klarar uttorkning och kan göra sig av med överskottsvatten på ett bra sätt, vilket gör den perfekt som utomhusjord.

Ekologisk och KRAV-jord

Ekologiskt planteringsjord är jord som framställd av genomgående ekologiska råvaror, och därmed är godkänd för ekologisk odling av t.ex. grönsaker och växter. I vårt sortiment finns både naturgödslad och KRAV-märkt planteringsjord.

Dressjord

Dressjord kallas även för gräsmattejord och hjälper dig få en tätare och grönare gräsmatta. Dressjorden skyddar mot mossa och ogräs. Den bästa tiden att så gräs och dressa gräsmattan är förstås på våren, när gräset kommer igång och växer.

Trädgårdsjord

För varje nya plantering eller säsong bör du tillföra ny jord och näring för att jordförbättra den som redan finns. Granngårdens trädgårdsjord är en basjord för trädgården som lämpar sig som just jordförbättring och plantering av träd, buskar och rabattväxter utomhus.

Blomjord

Blomjorden är myllig, mörk och full av näring. Precis som namnet avslöjar passar jorden bra när du ska plantera om dina krukväxter inomhus. Jorden passar de flesta krukväxterna och finns även som natugödslad blomjord och blomjord med leca.

Såjord

Såjord, även kallad S-jord, ger fröer och sticklingar av alla slags växter en bra start. Såjorden är en milt gödslad och finsiktad jord för sådd och annan förökning. Jorden är lätt att fylla i krukor, pluggar och sålådor inomhus. Passasar framförallt vid förkultivering. 

Specialjord

Specialjord kallar vi jordsorter med särskilt sammansatta ändanmål, som t.ex. vår Tomat- och chilijord, Rosjord, Citrusjord, Orkidéjord och Örtjord. Hasselfors "jordkompisar" med odlingssand, pimpsten, lera, biokol och maskgödsel tillåter dig dessutom att blanda din egen jord.

Jord för växter inomhus

En bra jord är extra viktigt för de växter som ska planteras inomhus, då deras närings- och vattenreserv begränsas efter storleken på krukan. Därför krävs en jord med lite högre krav som möjliggör för växten och odlingen att spira och rota sig.

I vårt sortiment hittar du mörk och myllig blomjord från Hasselfors som passar för plantering och omplantering av växter och småplantor inomhus.  För dig som har växter som inte planteras om varje år passar blomjord med leca fint, då jorden håller strukturen på ett bra sätt. 

Såjord från Hasselfors är en annan jord som lämpar dig för känsliga växter, frön och sticklingar men också omplantering av kaktusar, fetbladsväxter och andra långsamt växande krukväxter.Den är dessutom godkänd för ekologisk odling!

Blomjord >

Jord för trädgård, balkonglåda och rabatt

När du ska köpa planteringsjord för växter och odlingar utomhus behöver du ta hänsyn till var växterna ska planteras. Ska de stå i balkonglåda eller i kruka utomhus? Eller ska du kanske anlägga en pallkrage eller rabatt?

Granngårdens planteringsjord är är perfekt för växter med lite större krav och ger exempelvis tomater och sallad en bra start vid plantering. Även buskar och träd mår bra av att planteras i planteringsjord eller P-jord för att tillgodogöra sig näring, mineraler och gödsel. Ska du plantera i kruka, urna eller balkonglåda är U-jord från Hasselfors ett bra val då jorden är perfekt anpassad för växter och odling som planteras på begränsad yta. Då dessa planteringar inte får grena ut som i en pallkrage eller rabatt hjälper U-jorden till att hålla rötterna nöjda i krukan.

I Granngårdens sortiment hittar du även rosjord, Rhododendronjord och andra specialjordar. Glöm inteheller bort att du kan köpa planteringsjord, P-jord och U-jord på pall! Beställ hem jorden fraktfritt direkt till dörren, smidigt och enkelt.

Planteringsjord >

Jord och gödsel till gräsmattan

Ska du anlägga en gräsmatta eller behöver din befintliga en extra skjuts? Då är det viktigt att du väljer rätt jord till gräsmattan i kombination med bra jordförbättring och gödsel. Med ny jord kan du få din gräsmatta precis sådär grön som du vill ha den utan inslag av mossa och ogräs.

Dressjord tillför kalk, mullämnen och sand till din gräsmatta som gynnar gräset och skapar en otrevlig miljö för mossa och ogräs att vistas i. För att jordförbättra din gräsmatta kan du använda Granngården trädgårdsjord som lämpar dig perfekt utomhus och till egna jordblandningar. 

Tänk på att du också behöver gödsla gräsmattan med gräsmattegödsel ett par gånger om året för att få den tät, grön och fin. Hos oss hittar du gräsmattegödsel för grönare gräs men också mot mossa och ogräs.

Dressjord >

 

Torv

En kvalitetsjord är uppbyggd på torv som är en svensk råvara. Rötterna älskar torv som ger dem både vatten och syre genom porerna som torven bildar.

Blandningen av näring och olika torvtyper specialanpassas för att ge jorden de bästa egenskaperna. Hos Granngården finns såväl gödslad torv som naturtorv, sanitetstorv och torvbriketter att använda som jordförbättring och till plantering.

Torv >

Täckbark

Täckbark skyddar mot ogräs, avdunstning och tjäle. Ett lager på 5-10 cm täckbark hindrar dessutom ogräset från att gro.

Täckbark gör också att du inte behöver vattna lika ofta. Hos Granngården hittar du täckbark på pall med grov siktning och helt utan tillsatser. I vårt sortiment  finns också furubark, pinjebark och täckbark i flis.

Täckbark >

Gödsel och jordförbättring

Oavsett hur bra jord du har märks det när de viktigaste näringsämnena sinar. Då växer dina odlingar långsammare, du får färre blommor och bladen bleknar. Du kan undvika att detta händer genom att tillföra näring.

Näring kan du tillföra i form av gödsel och olika typer av jordförbättring. Granngården har ett brett sortiment av gödsel som maskgödsel, gräsmattegödsel och trädgårdsgödsel. Som jordförbättring kan du använda all typ av organiskt material.

Beroende på din odling kan du också använda en färdig blandnings som till exempel Granngårdens trädgårdsjord. I vissa fall kan du också använda planteringsjord och specialjord som rosjord som jordförbättring. Ett tips är att titta på säckarnas innehållsdeklaration- Där står det vad jorden innehåller och hur mycket gödsel som är tillsatt. Jordens ledningsförmåga ger en signal om hur mycket lättillgänglig näring som finns i jorden.

Gödsel >

Skapa din egen jord med jordkompisar!

Med jordkompisar kan du själv påverka din jord genom att addera nya egenskaper till den, perfekt för dig som vill skapa din egen jord! 

 • Odlingssandadderar tyngd och struktur
 • Pimpsten: minskar vikt och adderar luft
 • Lera: adderar fukt- och näringshållning
 • Biokol: gynnar näringshållning och mikroliv
 • Maskgödsel: adderar mikroliv och näring
Skapa din egen jord med jordkompisar från Hasselfors! Köp online på granngården.se

Pallpris på jord, täckbark, sand och dekorsten

För dig som är företagare eller har ett större behov av täcka erbjuder vi hemleverans på pall. Välj mellan jord, täckbark, sandlådesand, dekorsten och stenmjöl och få din pall levererad direkt till dörren! 

Checklista: vilken jord till vilken odling? 

Vilken jord var det nu som gick till vad? Använd checklistan för att hitta rätt jord till rätt växttyp och odling. Lycka till med din plantering!

Så-/sticklingar

 • S-jord
 • Naturgödslad såjord
 • E-jord
 • U-jord KRAV

Plantuppdragning

 • Granngårdens planteringsjord
 • P-jord
 • E-jord/U-jord KRAV
 • Grönsaksjord
 • Örtjord
 • Naturgödslad plantjord

Sommarblommor

 • Granngårdens planteringsjord
 • U-jord
 • E-jord/U-jord KRAV
 • Naturgödslad plantjord

Perennrabatt

 • Granngårdens planteringsjord
 • P-jord
 • Rosjord
 • E-jord 
 • Barkmylla
 • Granngården Naturgödsel
 • R-Dress
 • Kogödsel

Rosor/Klematis

 • Rosjord
 • Barkmylla
 • Granngården Naturgödsel
 • R-Dress
 • Kogödsel

Kalkskyende/Lågt pH

 • Rhododendronjord
 • Solmull naturtorv

Fruktträd/Bärbuskar

 • Granngårdens planteringsjord
 • P-jord
 • Naturgödslad plantjord
 • Barkmylla
 • R-Dress
 • Kogödsel

Växthus

 • Granngårdens planteringsjord
 • P-jord
 • U-jord
 • Eko-jord/U-jord KRAV
 • Grönsaksjord
 • Örtjord
 • Naturgödslad plantjord
 • Solmull gödslad och kalkad

Grönsaksland/odlingsbänk

 • Granngårdens planteringsjord
 • Eko-jord/U-jord KRAV
 • Solmull gödslad och kalkad
 • Grönsaksjord och örtjord
 • Barkmylla
 • Dressjord
 • Kogödsel

 

Kryddodlingar

 • P-jord
 • E-jord/U-jord KRAV
 • Grönsaksjord
 • Örtjord

Träd och buskar

 • Planteringsjord/P-jord
 • Naturgödslad plantjord
 • Granngården Trädgårdsjord
 • Solmull 
 • Barkmylla
 • R-Dress
 • Kogödsel

Häck

 • Granngårdens planteringsjord
 • P-jord
 • Naturgödslad plantjord
 • Barkmylla
 • R-Dress
 • Kogödsel

   

Gräsmatta

 • Dressjord
 • Granngården Trädgårdsjord
 • Gräsmattegödsel

Egen jordblandning

 • Granngården Trädgårdsjord
 • Solmull gödslad och kalkad
 • Solmull naturtorv