Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Torv - Naturtorv & Torvblock

Torv & Torvblock - naturens egna hjältar för en hälsosam trädgårdsmiljö! Med sina unika egenskaper förbättrar de jordstrukturen, ökar vattenhållningen och främjar växters tillväxt. Hos Granngården hittar du högkvalitativa alternativ för just dina trädgårdsbehov.

Torv är en svensk råvara med många önskvärda egenskaper som gör att växternas rötter älskar det. Materialet gör det möjligt för plantor att få både syre och vatten genom de porer som torven bildar. Blandningen av näring och olika torv specialanpassas för att ge jorden de bästa egenskaperna.

5 fördelar med torv

  • Naturmaterial som snyggt smälter in i trädgården
  • Enkelt att hantera och forma
  • Innehåller fukt som skapar ett bra klimat för dina växter
  • Hållbara – torvblock kan hålla upp till 10 år innan de naturligt bryts ner
  • Du kan planera ljung, mossa och surjordsväxter i blocken

Då torven består av gamla växtdelar som lagrats i syrefri miljö under en lång period är det viktigt att ta sitt ansvar vid utvinning av materialet för att inte bidra till onödiga utsläpp av koldioxid. Vi samarbetar enbart med svenska torvleverantörer där ingen ny dikning tillåts och torvmossarna återställs till våtmark eller skogsmark efter skördeperioden.

I Granngårdens sortiment kan du köpa torvblock, gödslad torv och naturtorv även kallad Solmull. Är du istället på jakt efter torvströ till häst erbjuder vi såklart det också. Vi har dessutom också ett brett sortiment jord som KRAV-märk planteringsjord och dressjord.

Vad används torvblock till?

Du kan använda block till flera olika ändamål eftersom det är så lätt att forma, flytta och hantera. Du skär enkelt till torven med en såg eller kniv och kan på så sätt bygga många nivåer i trädgården. Många väljer att bygga rabattkanter av torvblock, upphöjda rabatter, låga murar eller skydd runt växter.

Tips! Tänk på att fukten i dina block gör de rätt känsliga för slitage. Undvik därför att gå på dem om du inte täcker dem med dekorationsstenar först, eller komma för nära med trädgårdsmaskiner.

Torv – egenskaper och användning

Torv är en naturprodukt med flera goda egenskaper. Mycket förenklat kan man indela den i ljus eller mörk, där ljus benämns H2-4 och mörk H5-8. Ljusa varianter ger strukturen med luftförande porer medan den mörka varianten binder vatten och näring. Humifieringsgrad är en tiogradig skala för kvalitetsbedömning av torv.

pH–värdet påverkar växternas möjlighet att ta upp näringsämnen. Vi sätter till kalk till torven för att öka pH-värdet, normalt till 5,5-6,5 där de flesta växterna trivs. Konduktivitet eller Ledningstal är ett mått på den näring som är löst i jorden. Näringen finns som elektriskt laddade joner, de leder ström som kan mätas. Numera mäts den i mS/m (milliSiemens/meter).

I en bra jord ligger konduktiviteten runt 30-50 mS/m. Sådder och sticklingar med nya känsliga rötter behöver ha svagare gödslad jord. Det finns inget bekämpningsmedel i Granngårdens jordar, du kan så ätbara växter utan oro!

Torvblock eller lös torv – så väljer du rätt!

Vilken typ du bör välja är i mångt och mycket en smaksak men har också att göra med var du ska använda den:

  • Torvblock: jämna block utan sprickor som faller sönder. Passar perfekt som rabattkant. Pensla gärna med filmjölk för en mossig yta och naturligt utseende.
  • Gödslad torv: innehåller gödsel och kalk och gör jorden lucker och förbättrar dess egenskaper. Passar bra som jordförbättring i rabatt, köksland och vid plantering.
  • Naturtorv: högmossetorv fri från tillsatser. Allsidig produkt för flera ändamål. Perfekt som jordförbättring av matjord och till plantering. Kan också användas för torrtoaletter och vinterförvaring av grönsaker eller frukt.

Köp torv online eller i butik

Sätt igång och planera din drömträdgård i flera nivåer och frodiga planteringar. Köp gödslad torv, naturtorv och torvblock till bra pris av högsta kvalitet online på granngården.se eller i din butik.

Kategori & Filter
    • Populära
5 produkter

Visar sida 1 av 1