Gå till huvudinnehållet
Gräsfrö på kal fläck. Så reparerar du gräsmattan!
Tips

Reparera gräsmattan - 2 enkla steg

Dela

Har du en sliten gräsmatta i behov av kärlek? Ofta räcker det att laga gräsmattan snarare än att anlägga en ny. Vi tipsar om två enkla sätt att reparera din gamla gräsmatta på!

Du kan välja att reparera gräsmattan på två olika sätt. Du kan stödså gräsmattan med gräsfrö på kala fläckar i gräsmattan eller hela din gräsyta. Du kan också lappa gräsmattan med nytt gräs.

 • Gräsfrö

  Stödså gräsmattan

  Att stödså gräsmattan innebär helt enkelt att så nya gräsfrön i en redan etablerad gräsmatta. Det gör att gräsmattan står bättre emot mossa och ogräs.

  Gör såhär:

  1. Kratta bort dött gräs, löv, stenar och annat som skräpar ner gräsmattan

  2. Gör en såbädd med krattan där du vill förbättra gräset. Byt ut jorden med ungefär 1 decimeters djup. Använd gärna dressjord

  3. Så helst med samma sorts gräsfrö som resten av gräsmattan. Om du inte vet vilket gräsfrö som används kan du använda en gräsfröblandning som innehåller olika gräsfrön. Håll sedan sådden fuktig på djupet tills gräset tagit sig.

  Guide för gräsmatta - allt du vill veta i 8 steg

  Vill du läsa mer om att så gräsfö? Spana in våra stora guide om gräsmatta. Där får du alla tips och råd om hur du sköter om gräset.  

 • Spade i gräsmatta

  Laga gräsmattan

  1. Gräv bort en fyrkant med ungefär 1 cm djup

  2. Lägg på ny jord i fyrkanten

  3. Ta upp ungefär 5 cm grästorv på något annat ställe i gräsmattan. Välj helst en plats där den inte används och det inte syns så mycket

  4. Lägg gräset i den uppgrävda fyrkanten

  5. Trampa till och vattna ordentligt

 • Vattenspridare i gräsmatta

  Sköt om gräsmattan

  • Kom ihåg att gödsla gräsmattan regelbundet för att stimulera gräset att växa. Använd helst gräsmattegödsel. För de flesta gödselsorter är grundregeln lite men ofta, det finns också långtidsverkande preparat. För en tät och frisk gräsmatta.

  • Klipp gräset ofta när det etablerat sig. Då blir gräsmattan tätare och står emot ogräs bättre.

  • Vattna regelbundet! Undvik en torr gräsmatta genom att samla vatten i en regnvattentunna eller använda en vattenspridare.

  • Håll mossan borta! Använd mossmedel för bäst resultat.