Gå till huvudinnehållet
Röda och gröna tomater. Läs våra 6 tips när du ska odla tomater!
Tips

Odla tomater - 6 tips!

Dela
 • Så väljer du rätt tomatfrön. Läs mer om att odla tomater online på granngården.se

  Tomatfrön, välj rätt sort!

  Utgå från dina förutsättningar när du sår tomater och välj tomatfrö som trivs hos dig. Har du växthus eller ska du odla utomhus i kruka eller mot en solig vägg? Växthussorter håller inte för odling utomhus, då kan du istället prova dvärgbusktomater. Ska du odla på balkongen passar busktomat eller ampeltomat. I växthus, miniväxthus och drivbänkar går det bra att odla i stort sett vad som hels med vilka fröer du än önskar.

 • Plantera tomaterna i rätt tid. Läs mer om att odla tomater online på granngården.se

  Plantera tomaterna i rätt tid

  Om du har ett stort växthus med stödvärme kan du så tomater i början av mars. Har du ett kallt växthus gör du det i istället mitten av mars. Ska du plantera utomhus i kruka eller vid en solig och vindskyddad vägg får du vänta till början av april innan du kan plantera tomaterna.

 • Välj bra jord och växtbelysning till tomaterna. Läs mer om att odla tomater online på granngården.se

  Bra jord och växtbelysning

  Se till att använda en bra såjord eller planteringjord som är sandig och luftig ,så att rötterna får ordentligt med syre och inte blir dyig. Använd ett odlingstråg med plastlock för att behålla fuktigheten. Plantorna behöver rikligt med ljus så använd gärna växtbelysning. Tänk ocksåpå att plantorna ska vattnas försiktigt så de inte blir övervattnade.

 • Plantera om tomaterna i större krukor.Läs mer om att odla tomater online på granngården.se

  Plantera om i större krukor

  När plantorna är runt fem centimeter höga kan du skola om i större krukor. Använd planteringsjord av bra kvalitet och ställ ljust men inte för varmt. Svala nätter och mycket sol på dagarna ger kompakta fina plantor, medan för mycket värme och lite ljus ger höga magra skott.

 • Placera tomaterna utomhus. Läs mer om att odla tomater online på granngården.se

  Placera tomatplantorna utomhus eller på balkong

  Tomatplantorna placerar du i växthus eller utomhus i 20-literskrukor när det är garanterat frostfritt. Uteplantor kan du under försommaren skydda med markduk, fiberduk eller juteväv innan det har blivit varmt. Tomatplantorna behöver sedan bindas upp med till exempel växtstöd för att inte gå av.

  Vill du odla tomater på balkong går det också utmärkt. Tänk bara på att välja en bra sort för balkongodling, till exempel körsbärstomater eller busktomater. De blir inte lika höga och är därför mer härdiga.

  Läs mer om hur du odlar på balkongen här > 

 • Sköt om tomaterna och ge tomatnäring. Läs mer om att odla tomater online på granngården.se

  Tomatnäring och skötsel

  Ge din tomatplanta en svag växtnäring en gång i veckan som är rik på kalium och fosfor. Undvik näring som innehåller mycket kväve, det kan ge tomaterna dålig smak. Förbättra gärna jorden med jordförbättring som trädgårdjord, eller genom att tillsätta lite trädgårdkalk elelr vedaska. Tänk också på att knipsa av skott som växer i grenvecken på tomatplantorna (ej busktomater), så de inte växer åt alla håll och tar kraft från tillväxten. 

Läs också