Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Regntunna hos Granngården
Tips

Samla regnvatten med regntunna

Dela

Satsa på en regnvattentunna till sommaren – det är en klimatsmart investering som håller under många år framöver. Ta reda på fördelarna med att samla vatten i regntunna!

Det går åt mängder med vatten för att hålla gräsmattan, rabatterna och pallkragarna gröna och välmående under sommaren. Dessutom är det inte helt ovanligt att det råder bevattningsförbud under perioder. Med en regnvattentunna har du en miljövänlig, ekonomisk och effektiv metod för att samla vatten alldeles intill husknuten.

Regnvattentunnan och dess fördelar

Den främsta fördelen med att samla regnvatten är förstås det faktum att det är gratis, till skillnad från kommunalt kranvatten som kostar. Genom att samla regnvatten förbereder du inför torra perioder genom att ha en större vattenbuffert inför varma sommardagar och eventuellt bevattningsförbud. Att ha stora mängder vatten runt husknutarna är inte heller bra – när du samlar regnvatten från struprör leder du bort vatten från grunden. 

Många växter föredrar det naturliga vatten som kommer från ett häftigt regn. Dels innehåller regnvatten mindre kalk, dels är det inte klorerat. När du installerat din regntunna är det bara att vänta på ett regn och börja använda regnvattnet efterhand. 

Det finns sedan mycket du kan göra för att optimera bevattningen med din regnvattentunna. Exempelvis kan du koppla din regnvattentunna till en bevattningspump – som med fördel används för dig som vill sätta fart på vattnet i önskad riktning och mängd. Med den smidiga kranen för avtappning kan du enkelt fylla upp vattenkannan eller koppla regnvattentunnan till ett droppbevattningssystem, en vattenslang eller droppslang. Ju tidigare du använder vattnet som samlas i tunnan, desto mindre risk att det bildas alger.

Placera dig regnvattentunna vid takrännor eller ett hustak och samla upp regnvatten från stuprör för att ta tillvara på regnvattnet som annars blir stående nära husfasaden. Oavsett regnvattentunna hindrar du vatten från att bli stående nära huset efter ett häftigt regn. 

Samla regnvatten

Samla regnvatten – varför?

Genom att samla regnvatten förbereder du inför torra perioder då du har en vattenbuffert inför varma sommardagar. Att ha stora mängder vatten runt husknutarna är inte heller bra – när du samlar upp regnvattnet i en regnvattentunna leder du bort vatten från grunden. 

Samla regnvatten – hur?

Regnvatten samlar du enklast upp i en regnvattentunna eller en balja i nära anslutning till husets stuprör. Förhindra löv, smuts och smådjur från att följa med i vattnet genom att täcka tunnan med ett lock eller nät.

Samla regnvatten – till?

När du samlat regnvatten kan du använda det till att vattna i trädgårdslandet, gräsmattan och växthuset. Växter föredrar kalkfattigt regnvatten över kranvatten, men när du samlar vatten i en regnvattentunna är det viktigt att du använder vattnet regelbundet då stillastående regnvatten kan bilda alger. 

Spara vatten – andra sätt?

Det finns många miljövänliga metoder att vattna gräsmattor och blomsterbäddar på samtidigt som man sparar på vattnet. Kanske vill du komplettera regnvattentunnan med automatiska bevattningssystem, solcellsbevattning, droppbevattning eller en vattenspridare?