Gå till huvudinnehållet
Regntunna hos Granngården
Tips

Samla regnvatten med regntunna i sommar - 6 fördelar

Dela

Satsa på en rejäl regntunna till sommaren! Det finns få saker i trädgården som är så smart, ekonomisk och miljömässigt på samma gång. Här berättar vi mer om fördelarna.

Det går åt mängder med vatten för att hålla gräsmattan, rabatterna och pallkragarna gröna och välmående under sommaren. Dessutom är det inte helt ovanligt att der råder bevattningsförbud under perioder. Det gäller därför att tänka smart med bevattningen. Det är här en regntunna kommer in i bilden!

Fördelar med regnvattentunna

 • Miljömässigt och ekonomiskt

  Det finns massor med tips på hur du ska vattna så effektivt som möjligt i trädgården. Det främsta tipset är nog att vattna på morgonen eller kvällen snarare än mitt på dagen. Annars hinner vattnet avdunsta innan det når växternas rötter.

  På samma sätt är det både ekonomiskt, miljövänligt och effektivt att samla regnvatten med en egen regntunna vid husknuten. Dessutom sparar det på våra naturresurser. Det är onödigt att använda dyrt kranvatten som har krävt mer från jordens resurser, än att ta till vara på befintligt regnvatten. Regnvatten är bra till så mycket, som till exempel att bada i, tvätta håret med, tvätta bilden med eller att diska med. Dessutom tycker många av våra växter i trädgårdarna faktiskt bättre om regnvattnet, till exempel Hortensian, Ljung och Rhododendron. 

 • Enkelt att installera en regntunna

  Att skaffa en regntunna är både prisvärt och enkelt. Oavsett vilken regnvattentunna eller vilket kärl du använder för att samla vatten, så hindrar det vatten från att bli stående nära huset efter ett häftigt regn. När du installerat regntunnan är det bara att börja använda regnvattnet. Ju tidigare du använder vattnet som samlats i tunnan, desto mindre risk är det att det bildas alger. De flesta modeller har också tapp-funktion vilket gör det enkelt att ställa vattenkannan intill och fylla upp.

  Granngårdens regntunnor rymmer mellan 200 liter och 275 liter och smälter fint in i trädgården. En enkel och billig investering som håller i många år framöver om du tar väl hand om dem. Med den smidiga kranen för avtappning kan du snabbt fylla vattenkanna efter vattenkanna med regnvatten.

 • Slipp vattenansamling nära huset

  Vatten som kommer ner från takrännorna kan ofta bli stående nära husfasaden vilket man gärna vill undvika. Det undviker du genom att ställa dit en regnvattentunna. Även ett litet hustak kan ge mycket vatten att ta tillvara.

 • Lite underhåll

  En regnvattentunna kräver lite underhåll. Du ska dock tänka på att inte låta vattnet stå för länge då det kan bildas alger. Använd därför upp vattnet med jämna mellanrum och rengör tunnan regelbundet och ställ tillbaka.

 • Växterna älskar regnvatten

  Det finns flera växter i trädgården som föredrar regnvatten framför klorerat vatten då det innehåller mindre kalk. Några exempel är Hortensia, Ljung och Rhododendron. Även inomhusväxterna kan föredra vatten med mindre kalk, som till exempel Hibiskus, Silverkalla och Azalea.

 • Smälter in i trädgården

  Många av de modeller som finns idag är gröna eller gråa och smälter lätt in i trädgårdsmiljön. Det finns även träimitationer som är extra fina att ställa fram i trädgården.

Allt för bevattning hittar du här på granngården.se eller i butik!