Gå till huvudinnehållet
Tips

Hjälp sommarens blommor på traven för en prunkande trädgård

Dela

En bångstyrig slingerkrasse, en väldoftande lavendel, en ätbar viol – sommarens blommor är inte bara vackra utan lockar även till sig pollinerare som bin och fjärilar, och hjälper dina grönsaksplantor att bära frukt. Snart är det dags att hjälpa blommorna på traven genom att förodla. Här är några tacksamma sorter.

Ringblomma-granngarden.jpg

Förodla ringblomma

Ringblomman är ätbar, lättodlad och långblommande med sina kronblad som inte har så mycket smak, men sätter färg åt maträtterna. Färska är de särskilt vackra att strö över en sallad eller rulla dina raw food-bollar i. Torka dem så kan du spara längre eller gör örtte av kronbladen.

Dahlia.jpg Dahlia

Dahlior blommar rikligare om du klipper av blommorna allt eftersom. Ställ dem i en vas eller bind en bukett tillsammans med andra skatter från trädgården. Kombinera med kontrasterande färger.

slingerkrasse.jpg Foto: Annika Christensen 
Slingerkrasse

En är väldigt tacksam och lätt blomma som dessutom är ett gott inslag i köksträdgården. Förodla gärna ett par veckor innan slingerkrassen ska planteras ut, skotten blir rangliga om de får stå inne för länge. Krasse går även utmärkt att direktså.

Tagetes.jpg Foto: Annika Christensen
Tagetes

Likt orange utropstecken står de i rabatten. Vaniljvita, klargula eller mahognyröda. Hela växten är ätbar och har en tydlig citronsmak som går att använda som krydda. De storblommande sorterna har inte lika mycket smak men kronbladen kan användas som dekoration, till exempel i hemgjord müsli.

 

rödmalva.jpg Rödmalva

En ettåring som får väldigt praktfulla blommor och blir fin i alla rabatter. Kan med fördel förodlas inomhus, då den behöver runt 20 plusgrader för att gro och gärna extra belysning.

 

Luktärt.jpg Foto: Anna Lindeqvist
Luktärt

En blomma med underbar doft som blir vacker i alla sammanhang och är därför en favorit bland sommarens blommor för många. Förodla i växthus, inte svalare än 5–10 plusgrader, så kan du ha färdiga blommor till försommaren.

 

Aster Prinette.jpg Aster Prinette

Med Aster Prinette Mix får du en färgsymfoni i sommarrabatten. Den trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord och behöver byta växtplats varje år för att inte riskera svampangrepp. Förkultivera inomhus i mars–april.

Fler tips för att förodla sommarens blommor:

Odla i tid Rätt tid att börja förodla sommarblommor skiljer sig med ungefär en månad mellan olika delar av landet, men planeringen är aldrig för tidig att börja med för extra vårkänsla.

Förenkla din förodling av blommor, till exempel med en självbevattningsfunktion. Luftbeskärningen gör att rotsystemen blir välutvecklade och pluggcellerna kan vikas vilket gör det skonsamt för rötterna vid omskolning.

En näve förhoppning Blanda ner perlite så får du en mer porös och luftig jord. Ett tunt lager hjälper för att hålla sådden fuktig och fin. Använd gärna fiberkrukor  att förkultivera i eftersom de förmultnar när du planterar ut dem.

Ge näring. Och till sist – glöm inte att ge dina blommor växtnäring regelbundet för att de ska få en stark tillväxt. Fullgödselmedel från Granngården passar till köksväxter, krukväxter och sommarblommor. 

Nya fröpåsar Nelson Garden Foto Markus Danielsson (1).jpg Foto: Markus Danielsson

SÅ LÄSER DU PÅ FRÖPÅSEN

Period – här ser du tiden när det är bäst att förkultivera eller direktså, och när du kan räkna med blomning eller skörd.

Grobarhet – visar hur många procent av fröna du kan räkna med ska gro.

Sådjup – anger hur djupt du ska sätta fröet. En del frön gror bäst djupt ner, vissa ska ligga ovanpå och andra kan täckas med perlite.

Radavstånd – här talar prickarna om hur långt det ska vara mellan fröna. Ett tips är att sätta och så tätt och sedan gallra bort när de börjat växa till sig.

Se även