Gå till huvudinnehållet

Börja kompostera – så får du den bästa jorden

Dela

Det finns ingen finare jord än den du själv får med hjälp av en kompost. Att skapa sitt eget lilla kretslopp i trädgården är både olja för själen och fantastiskt näringsrikt för allt du odlar. Börja kompostera – vi hjälper dig att komma igång!

Dina rabatter och pallkragar kommer att jubla den dagen du börjar blanda ner kompost tillsammans med planteringsjord i dina odlingskärl. Förutom trädgårdsavfall som grenar, löv och gräsklipp kan du använda dig utav äggskal, kaffesump, fruktskal, fiskrens och kyckling.

 • Börja kompostera – Steg för steg

  • Välj en kompostbehållare som passar dina behov. Bor du längre norrut eller vill kunna slänga matavfall på komposten behöver du en isolerad kompost - en varmkompost som är sluten för att undvika skadedjur. Har du tänkt kompostera avfall från trädgården kan det räcka med ett kompostgaller.

  • Börja med att lägga ett luftigt lager med kvistar och annat avfall från trädgården i botten. Cirka 10–20 centimeter djupt.

  • Fyll sedan din kompost med varvade lager av matavfall, trädgårdsavfall, och kompostströ som hjälper till att bryta ner materialet.

  • Rör regelbundet runt i din kompost för att säkerställa att den varken är för torr eller blöt. En torr kompost lockar till sig myror och en blöt skapar sämre förutsättningar för kompostmaskarna.

  • Ta hjälp av kompostmaskar om du vill snabba på nedbrytningen. De går att köpa på nätet.

Ge din kompost lite tid

Det kan ta lite tid innan din kompost börjar generera näringsrik jordförbrukning. Räkna med 2 till 5 månader, ibland upp till ett år. Vill du inte vänta så länge rekommenderar vi bokashi, en metod som fermenterar matavfallet vilket påskyndar nedbrytningen till fin matjord.