Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Börja kompostera – så får du den bästa jorden

Dela

Det finns ingen finare jord än den du själv får med hjälp av en kompost. Att skapa sitt eget lilla kretslopp i trädgården är både olja för själen och fantastiskt näringsrikt för allt du odlar. Börja kompostera – vi hjälper dig att komma igång!

Vill du också ha ett eget kretslopp som ger bra och näringsfylld jordmylla i trädgården? Dina rabatter och pallkragar kommer att jubla den dagen du börjar blanda ner kompost tillsammans med planteringsjord i dina odlingskärl. Förutom trädgårdsavfall som grenar, löv och gräsklipp kan du använda dig utav äggskal, kaffesump, fruktskal, fiskrens och kyckling.

Kompost betyder "blanda" och med hjälp av luft, fukt och tid kommer du lyckas få bördig kompostjord väldigt enkelt. Det organiska avfallet bryts ner naturligt av mikroorganismer och slutligen bland annat av maskar till jord. Ju bättre du blandar desto snabbare går det. Kompostmask skyndar på förloppet och kan köpas på nätet om du inte har någon kompis som delar med sig.

Kompost blandat med planteringsjord ger en effektiv och miljösmart jordblandning till dina odlingar. Ett tips är att rensa bort grövre bitar innan du använder komposten som planteringsjord

 • Börja kompostera – Steg för steg

  • Välj en kompostbehållare som passar dina behov. Bor du längre norrut eller vill kunna slänga matavfall på komposten behöver du en isolerad kompost - en varmkompost som är sluten för att undvika skadedjur. Har du tänkt kompostera avfall från trädgården kan det räcka med ett kompostgaller.

  • Börja med att lägga ett luftigt lager med kvistar och annat avfall från trädgården i botten. Cirka 10–20 centimeter djupt.

  • Fyll sedan din kompost med varvade lager av matavfall, trädgårdsavfall, och kompostströ som hjälper till att bryta ner materialet.

  • Rör regelbundet runt i din kompost för att säkerställa att den varken är för torr eller blöt. En torr kompost lockar till sig myror och en blöt skapar sämre förutsättningar för kompostmaskarna.

  • Ta hjälp av kompostmaskar om du vill snabba på nedbrytningen. De går att köpa på nätet.
 • Vilken trädgårdskompost ska jag välja?

  Välj den storlek och typ av kompost och behållare som passar ditt behov i trädgården. Det finns en del olika varianter att välja mellan; varmkompost, egenbyggd pallkragekompost eller kompostgaller. Komposten trivs bäst i ett läge där den slipper direkt sol och undvik en blåsig placering.

  Kompostering kräver tillgång till syre för att få till förmultningen. Det är varför en kompost som släpper in lagom med luft är att föredra. Saknas tillgång till luft kan komposteringsprocessen istället bli rötning och då ger nedbrytningen brännbara gaser och biogaser – med lukt som följd. Kompostgaller är ett bra exempel på en kompost med bra lufttillförsel. Det är viktigt att inte göra komposten för liten för att få fart på förmultningen. Blanda gärna brunt och grönt, som exempelvis torkade grenar och kvistar med vissna blommor och gräsklipp för en bra luftighet.

  Väljer du en varmkompost kan du slänga hushållsavfall och minskar på så sätt sophanteringen och hjälper miljön på traven. Om du vill använda komposten för köksavfall är det viktigt att välja en kompost med slutet kärl som är tätad mot objudna gäster. Undvik kött, fisk, bröd och annat som har en förmåga att dra till sig skadedjur

  Trädgårdsavfall som grenar och löv
  Äggskal
  Små mängder hushållspapper
  Bröd, fisk, kyckling och kött
  Kaffesump
  Fruktskal
  Blommor
  Gräsklipp

Ge din kompost lite tid

Det kan ta lite tid innan din kompost börjar generera näringsrik jordförbrukning. Räkna med 2 till 5 månader, ibland upp till ett år. Vill du inte vänta så länge rekommenderar vi bokashi, en metod som fermenterar matavfallet vilket påskyndar nedbrytningen till fin matjord.