Gå till huvudinnehållet
Kunskap Tips

Täckodla – för en vattensnål odling

Dela

Uteblivet regn, torka eller bevattningsförbud? Genom att täcka jorden med organiskt material minskar avdunstningen från jordytan såväl som bevattningsbehovet. Genom att täckodla ger du därför de bästa förutsättningarna för att dina växter ska klara sig igenom en torr sommar – samtidigt som du kan snåla på bevattningen!

Visst är det härligt med solvarma dagar, men under torra perioder då det regnar lite eller ingenting alls finns det risk för torka. I torra perioder då vattnet blir en bristvara, eller då det råder bevattningsförbud känns det inte helt enkelt att hålla liv i växterna. Regnvattentunnan står och väntar på ett regn som aldrig kommer och vi behöver tänka till innan vi använder de där livgivande dropparna vatten. 

Minska bevattningsbehovet med mulchmaterial

Under torra perioder är det viktigt att behålla fukten i jorden, men också att rensa bort ogräset som suger åt sig av det dyrbara vattnet. Täckmaterial kan användas för att behålla fukten i jorden, samtidigt som det förhindrar ogräset från att gro. Ett riktigt bra täckmaterial skyddar också jorden från att bli för kompakt och bidrar till att den blir porös, i vilket är viktigt för att vattnet ska komma ner ordentligt i marken. 

Täckbark

Mulching är detsamma som marktäckning eller täckodling – en jordförbättring med organiskt material som läggs på ytan av jorden eller den befintliga planteringsytan mellan dina växter. Mulch kan bestå av olika typer av organiskt material och du kan göra på lite olika sätt när du mulchar. Olika typer av täckmaterial ger också olika karaktär eller uttryck i din trädgård:

  • För torra och sandiga jordar eller tunga och leriga kan du använda barkmylla, en blandning av torv och bark. Barkmylla fungerar som en jordförbättrare och tillför mull runt perenner och under buskar.

  • Egen kompost, gräsklipp eller annat organiskt material går alldeles utmärkt att använda som täckmaterial i din trädgård. Gräsklipp är dessutom rikt på kväve och medför en dunderkur som täckodling i din trädgård, då jorden blir porös när det bryts ner.

    Ha i åtanke att du bör tillföra näring då torrt material förbrukar kväve från jorden under själva nedbrytningen. 

Bortsett från estetiska skäl skiljer sig höjden på näringshalt mellan olika täckmaterial, som också lämpar sig för olika ändamål. Ett luftigt och grovt material förmultnar långsammare och skyddar allra bäst mot ogräs, medan ett mer finfördelat material såsom grön kompost eller gräsklipp omsätts fortare (måste tillföras oftare) och bidrar till mer näring för växterna.

  • Förbered inför torra perioder

    Förbered dig på torra perioder och samla regnvatten med regnvattentunna i förebyggande syfte. På så sätt har du en vattenbuffert att använda dig av om det råder bevattningsförbud såväl som brist på regn. Om du däremot inte hunnit samla regnvatten är fördelarna många – och tillvägagångssätten enkla – med mulching.

    Du kan täckodla överallt – i pallkrage, kruka, odlingsbädd, längs häcken eller i växthuset. Lägg ut täckmaterialet under sommarhalvåret då jorden är varm – som tidigast på våren när risken för kyla och frost är över. Mellan perenner, buskar och trädstammar är det lagom med ett lager på cirka 5-10 centimeter mulchmaterial.

    Börja med att vattna ordentligt vid utplantering. Om du sedan täckodlar kommer växterna att klara sig – nästan helt själva – trots en regnfattig sommar. 

  • Fördelar med mulching

    Mulching underlättar skötseln i din trädgård och utgör inte bara ett snyggt och städat element i din trädgård. Det har också många födelar för dina växter:

    • Vattenbehovet minskar eftersom avdunstningen från jordytan minskar.

      Det som är klockrent med just mulching är att fukten stannar kvar i marken, vilket i sin tur bidrar till att vattenbehovet minskar. Sol och vind torkar ut och bidrar till att det sker avdunstningar från jorden – mulching bidrar till att avdunstningen minskar och att jorden får en jämnare fuktighet. Mullhalten i jorden höjs helt enkelt, vilket ger en bördig jord som gynnar mikrolivet. 
    • Mängden mull ger bättre näringstillförsel till dina växter, såväl som mat till mikroorganismer

      Smådjur och mikroorganismer stortrivs i jorden när du tillför täckmaterial. Du ger ett härligt smörgåsbord åt mikroorganismer, som i sin tur frigör näringsämnen som blir mer lättillgängliga för dina växter. Markens mikroliv skyddas också från uttorkning och solens stålar.
    • Motverkar ogräs och försvårar groning av vindspridda ogräsfrön

      När du förser jordytan med ett lager på cirka 5-10 centimeter mulch blir det svårare för ogräsfrön att gro. Rensa bort ogräs innan du mulchar så att befintligt ogräs inte får möjligheten att ta sig igenom materialet. 
    • Temperaturen blir jämnare och skillnad på natt och dag blir inte lika stor

      Skiftningarna i lufttemperaturen påverkar inte jordens temperatur lika snabbt eftersom mulch fungerar som ett isolerande lager på jordytan. Temperaturen i jorden håller sig därför jämnare.  
  • Torktåliga växter

    Vid värmebölja hjälper det inte att vattna enligt rekommendationerna för att få till en bra tillväxt – växterna klarar inte att ta upp tillräckligt med vatten. Tillväxten kommer att stanna av, men kommer igång igen när det blir en period med svalare väder. 

    • För att hålla liv i växterna under sommarsäsongen kan det vara fördelaktigt att välja etablerade växter som är anpassade för torka, och som i sin tur klarar av torrperioder.

    • Sommarblommor och ettåriga grönsaker är mer ömtåliga och vattenkrävande, medan fleråriga växter klarar sig bättre och längre då de har ett större rotsystem. 

    • Skörda regnvatten i regnvattentunna för att ha en vattenbuffert inför uteblivet regn och/eller bevattningsförbud. 

Vidare läsning