Gå till huvudinnehållet
Guide

Gödsla i trädgården – Våra bästa tips

Dela

Gödsel ger våra växter bättre livskvalitet, godare frukt och vackrare blommor. Men olika växter behöver olika sorters näring. Känns det som en gödsel-djungel? Här reder vi ut hur du kan gödsla i trädgården på bästa sätt!

Genom att gödsla i trädgården ser du till att dina växter har näring under hela säsongen för att kunna växa, ge god frukt och fina blommor. Växter som växer fort och mycket behöver i regel mer näring än de som växer långsamt. Främst behövs ämnena kväve för tillväxt samt kalium och fosfor för knoppning, frukt och extra kraft under vintern.

 • Gödsla under vår- och sommar

  När ska du gödsla?

  När växterna sätter fart på våren vill de gärna ha lite gödsel redo kring rötterna som de kan sätta tänderna i. Därför är det bra att gödsla tidigt på våren. När detta är exakt beror på var i landet du bor, men omkring mars till maj månad. Växter som vill ha mycket näring, såsom rosor, kål och tomater, behöver ytterligare en gödsling senare på sommaren för att fortsätta växa. Senare än juli är det bra om du använder ett gödningsmedel med lågt innehåll av kväve. Gräsmattan kan du gödsla regelbundet under hela sommaren.

 • Olika sorters gödsel

  Växter behöver vissa näringsämnen, precis som vi. Växter med snabb tillväxt behöver generellt mer växtnäring än de som växer långsamt. Det finns flera olika typer av gödsel och vilket du bör välja har med dina unika behov att göra. På Granngården kan du därför hitta ett stort utbud av olika sorters gödsel. Vi erbjuder allt från trädgårdsgödsel, höns- och kogödsel, till gräsmattegödsel. Generellt ska du tänka på att ge dina växter bästa möjliga förutsättningar genom att välja ett specialgödsel avsett för växten i fråga.

  Frukter och bär behöver speciellt gödsel för att ge en stor, söt och solmogen skörd. Därför finns gödsel för frukt och bär som ger dina fruktträd och bärbuskar all näring de behöver. Gödslet gynnar markens mikroliv så att växterna kan ta upp näringen. Det kan också användas till att gödsla andra delar av trädgården.

Dosera gödsel för köksträdgården

 • Potatis
  Ca 1 dl per sträckmeter direkt i potatisfåran samt en gång före midsommar med 1 dl per m2.

  Kål, morötter, lök, purjolök, sallat
 • Ca 3 dl per m2 i jorden innan sådd eller plantering. Ytterligare 1–2 dl per m2 kan ges under sommaren.

  Tomat, gurka, paprika, chili
 • Ca 3 dl per m2 i jorden innan plantering. Ge 1 dl per m2 per månad fram till augusti.

  Ärtor och bönor
 • Ca 1 dl per m2 innan sådd.

  Örtkryddor
 • 1–2 dl per m2 på våren. Till kryddor som skördas ofta, ca 1 dl per m2 per månad under sommaren.

  Jordgubbar
 • Ca 0,5 msk per planta tidigt på våren. Ge ytterligare 1 msk per planta direkt efter skörd.

Dosera gödsel för fruktträd och bärbuskar

 • Äpple, päron-, plommonträd
  2-10 dl per träd, beroende på storlek. Gödsla på den markyta grenverket täcker. Rötterna är mest aktiva i utkanten av grenverket.

  Vinbär, krusbär och andra bärbuskar
 • Ca 1 dl per buske på våren.

  Jordgubbar
 • Ca 0,5 msk per planta tidigt på våren och 1 msk per planta direkt efter skörd. Unga plantor behöver näring extra mycket under första året.

  Hallon
 • Ca 1 dl per sträckmeter tidigt på våren innan skotten börjar växa. Upprepa när hallonen blommar i juni.

  Trädgårdsblåbär
 • Ca 0,5-1 dl per buske tidigt under våren strax före knoppsprickning och ytterligare en gång vid midsommar.