Gå till huvudinnehållet

Jord

En bra jord är grunden för plantering och växtnäring i din trädgård. Jord består av blandade mineraler och avlagringar och precis under ytan på marken finns det första lagret som också kallas för matjord. Det är där daggmaskar, markdjur och mikroorganismer trivs och bryter ned organiskt material som löv och kvistar. När det sker så bildas mylla eller humus som blir mineraler och näringen i matjorden.

Hemleverans av jord på pall

I Granngårdens sortiment hittar du allt från KRAV-märkt planteringsjord till dressjord, blomjord, såjord och jordförbättring. Vi har både specialjordar som till exempel tomat- och chilijord men också torv, täckbark, odlingssand och dekorationsstenar av olika slag. Hos oss slipper du bära tunga säckar och smutsa ner bagageutrymmet. Istället kan du enkelt köpa allt från planteringsjord till täckbark på helpall med hemleverans!

Vilken jord ska du välja?

Valet av jord har stor betydelse för din odling och det kan vara bra att läsa på lite innan du köper hem en säck eller pall. Hur bra växter och träd trivs och mår beror oftast på vilken sorts jord de står i. Vårt råd är att satsa på en sort med hög kvalitet, som är en bördig jord som samtidigt är mullrik jord så den är genomsläpplig men näringstät, det är A och O i din trädgård. När du ska hitta rätt sort för dig behöver du fundera på vad det är du ska plantera och var du ska plantera. Vilken jord som passar bäst beror helt och hållet på just det, vad du odlar och var det ska planteras.

Tips! Läs vår enkla guide som hjälper dig att välja rätt jord.

Jord för växter inomhus

Om du ska plantera blommor inomhus krävs en jord av högre kvalitet då växter i kruka får begränsad närings- och vattenreserv. Oftast passar en bra blomjord utmärkt, men du kan också använda naturgödslad såjord och S-jord.

Jord för odlingslåda, rabatt, trädgård och balkonglåda:

Du som ska ska plantera i pallkrage, balkonglåda eller ute i rabatten behöver en kvalitetsjord som dränerar och ger bra med näring till växter utomhus. Vissa sorter lämpar sig bättre för odling i kruka utomhus eller odlingslåda, till exempel Granngårdens planteringsjord eller U-jord från Hasselfors, båda speciellt anpassad för odlingar utomhus.

Jord för gräsmattan:

För en välmående gräsmatta behöver du en kvalitetsjord i kombination med jordförbättring och gödsel. Vi rekommenderar en bra dressjord som tillför kalk, sand och näringsämnen. Som jordförbättring lämpar sig granngårdens trädgårdsjord utmärkt. Glöm inte heller bort att gödsla gräsmattan med till exempel gräsmattegödsel ett par gånger om året för att få den tät och grön.

Köpa torv och torvblock - tänk på detta

Största delen av den jord som säljs på säck är torvbaserad. Torv är en inhemsk råvara som har mycket goda egenskaper som råvara. De flesta jordar består av blandningar av olika torvtyper och tillsatser som bidrar med olika egenskaper. Du kan använda torv till att bygga nivåer och rabattkanter med i trädgården. De är enkla att hantera och forma och ser dessutom bra ut då de helt och hållet består av naturmaterial.

Jordförbättring för lerjord, sandjord och mulljord

Glöm inte bort att ge ordentligt med näring till gräsmatta, växter och trädgård genom att tillföra gödsel, kompost och strukturbyggande material som mull, torv, flis och grus. För att få en bra jord måste du veta hur den mår. Gräv, vattna och luckra för att lära känna din jord i trädgården! Trägårdsjord är en förbättring som lämpar dig till det mesta.
Gör man en grov indelning kan trädgårdsjord delas in i tre typer: lerjord, sand och mull.

  • För att förbättra kvaliteten på en lerjord och höja mullhalten för att ge den mer struktur kan man blanda upp den med Granngårdens kogödsel, täckbark och torvmull. Lerjorden är näringsrik men också problematisk för den är väldigt tungjobbad och släpper inte igenom vatten så dina växter riskerar att bli vattensjuka om de står länge i vattenstinn jord.
  • Sandjorden innehåller inte så mycket näring. Den kan blandas upp med Granngårdens kogödsel och täckbark för att ge bättre vattenhållande egenskaper och får ett högre näringsinnehåll.
  • Mulljord bevarar näring och vatten bra samtidigt som den är lätt och luftig med bra struktur. För att optimera kan man tillföra Granngårdens trädgårdsjord.
  • Jordkompisar hjälper dig skapa din egen jord! Jordkompisar är en serie jordförbättring som hjälper dig påverka jorden genom att addera nya egenskaper till den. Välj bland odlingssand, pimpsten, lera, biokol och maskgödsel beroende på hur du vill påverka just din jord. Här kan du läsa mer om våra jordkompisar.

Köp jord online och i butik

Passa på att beställa jord online med hemleverans på pall, och slipp stök och bök. Vill du hellre köpa jord i lösa säckar är du välkommen in till din närmsta Granngården-butik. Lycka till med odlingen!

Filter
    • Populära
75 produkter

Visar sida 1 av 3

Kategorier