Gå till huvudinnehållet
Köpguide

Välja grästrimmer och röjsåg

Dela

Glöm den gamla myten om att linjal och nagelsax ger gräsmatta och tomt perfekta hörn och strån! En bra grästrimmer tar hand om detaljerna på din tomt medan en ordentlig röjsåg sköter större ogräs och sly, så att du kan lägga tid på annat. Men vilken av de ska du välja?

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ EN GRÄSTRIMMER OCH RÖJSÅG?

Enkelt förklarat har röjsågen har oftare ett så kallat bikestyre medan trimmern har ett loophandtag. Generellt sett är röjsågen också tyngre och har en högre motoreffekt än trimmern. Grästrimmern passar bättre till lättare behov och röjsågen till tyngre, så som skogsarbete.

VÄLJ EN GRÄSTRIMMER FÖR DETALJER I TRÄDGÅRDEN 

En bra grästrimmer hjälper dig få den där perfekta, jämna gräsmattan även i hörn, vid gräskanter och längs gångar och föremål i trädgården. Vare sig du har högt gräs på öppen yta eller några få grässtrån som gräsklipparen inte kommer åt, håller du trädgården snygg året runt med en smidig grästrimmer. Vilken grästrimmer som är bäst för just dig avgörs av ditt behov. För dig som söker en lättstartad modell med stor rörelsefrihet är en batteridriven trimmer det bästa valet. Vill du istället ha en mycket kraftfull trimmer med lång gångtid kan en bensindriven trimmer passa bättre. 

I Granngårdens breda sortiment kan du välja mellan eldriven-, bensindriven- och batteridriven grästrimmer från välkända varumärken som Stiga, Ryobi, Stihl och Gardena.Trimmers finns i olika storlekar med olika typer av effektnivå på batterier, bensinmotor och tillbehör som trimmerhuvud, trimmertråd, trimmertrådspole och bärsele. 

VÄLJ EN RÖJSÅG FÖR OGRÄS, SLY OCH SKOG

När du behöver ta i lite mer och få bort större ogräs eller sly i skog och mark gör en bra röjsåg jobbet smidigt och effektivt. En röjsåg är en typ av motorsåg med roterande sågklinga, som oftast används med bärsele och är försedd med ett så kallat bikestyre. I vårt sortiment kan du välja bland bensindrivna och batteridrivna röjsågar. Vi har både Siga och Stihl röjsågar med eller utan sele.

BATTERIDRIVEN GRÄSTRIMMER 

En batteridriven trimmer är det moderna alternativet av grästrimmer. Den är helt och hållet sladdlös viket ger stor rörelsefrihet och lätthet vid användning.

Med batteri behöver du inte oroa dig för att råka skada sladden eller fundera över var du ska koppla in den. Efter användning är det dessutom enkelt att ladda upp batteriet och vara redo inör nästa tillfälle. I vårt sortiment finns batteridrivna grästrimmers från Gardena, Ryobi och Stihl. 

BATTERIPLATTFORMAR FRÅN RYOBI, GARDENA OCH STIHL

BATTERIER FRÅN RYOBI

Ryobi har en plattform för 18V som kallas One+ och kan kompletteras med elverktyg som tillbehör med samma batteri. Totalt sett är One+ kompatibelt med över 100 olika verktyg i serien. I sin One+ serie har de även så kallade hybridmaskiner som fungerar både med 18V One+ batteri moch med elkabel. Ryobi har även en 36V-serie som är kompatibel med 36V-maskiner.

BATTERIER FRÅN GARDENA OCH STIHL

Gardenas batterimaskiner är kompatibla med deras accu-system för 18 V. Stihl har flera batteriplattformar och däribland en compact serie (C-line) men även en Pro Line som är till för yrkesanvändare. Stihls 18V system (D-line) har inbyggda batterier i varje enskild maskin.

BENSINDRIVEN GRÄSTRIMMER 

För trädgårdar som är medelstora eller stora och placerade på längre avstånd från hus och uttag passar en trimmer på bensin bra. Med en bensindriven trimmer är du helt fri från sladdar och laddning av batteri.

Med en trimmer som drivs av bensin får du lång användningstid med stor kraft som passar för rejält arbete. En bensindriven grästrimmer får helt enkelt jobbet gjort! I Granngårdens sortiment finns trimmer med flera olika typer av handtag och selar från Stihl och Stiga.

ELEKTRISK GRÄSTRIMMER 

Elektriska grästrimmer är den traditionella typen av trimmer. Den lämpar sig bra om du har en mindre eller medelstor trädgård med huset på relativt nära avstånd.

Eftersom  du behöver ha tillgång till ett eluttag passar en eldriven trimmer till den något mindre ytan. En eldriven trimmer har lång användningstid och kräver inte laddning av batteri eller påfyllnad av bränsle.Dessutom har den en lätt vikt och är enkel att både förvara och transportera. I vårt sortiment finns elektriska grästrimmers från Stihl, Ryobi och Gardena

RÖJSÅGAR FRÅN STIGA OCH STIHL

När du ska köpa röjsåg finns det en del du bör tänka på. En röjsåg är ett vektyg med mycket kraft och hög prestanda som passar perfekt vid röjning i skogen eller kuperat område.

Tänk på att alltid använda ordentlig skyddsutrustning när du arbetar med en röjsåg. Det är lika viktigt med säkerheten i trädgården som ute i skogen. I vårt sortiment finns röjsågar från Stiga och Stihl.

BENSINDRIVEN RÖJSÅG

Bensindrivna röjsågar ger dig frihet och kraft till att utföra tunga jobb med längre användningstid. Välj mellan enklare röjsågar för trädgårdsarbete och våra kraftfulla röjsågar för professionellt röjningsarbete och skogsarbete.

ATT TÄNKA PÅ INNAN DU KÖPER RÖJSÅG:

  • En röjsåg ska ha hög effekt, högt vridmoment och snabb acceleration
  • En ergonomisk bärsele ger bästa avlastning, komfort och effektivitet
  • Ett vinklat styre i förhållande till riggröret motverkar snedbelastning av ryggen
  • Ett effektivt avvibreringssystem gör så att du orkar jobba längre med röjsågen.

SÄKERHET, KOMFORT OCH TILLBEHÖR

Glöm inte bort dig själv i arbetet! När du jobbar med trimmers och röjsågar är det viktigt att du är skyddad och säker med rätt utrustning och tillbehör.

GLÖM INTE: