Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Köpguide

Guide: Välja grästrimmer eller röjsåg?

Dela

Innan du väljer mellan röjsåg och grästrimmer är det viktigt att förstå deras specifika användningsområden och egenskaper. Denna guide belyser deras olikheter och hjälper dig att identifiera vilket verktyg som passar dig bäst baserat på dina behov.

Grästrimmer eller röjsåg?

När du överväger att investera i en röjsåg eller en grästrimmer är det viktigt att förstå att det är två olika verktyg med skilda användningsområden. Den primära skillnaden ligger i deras klippteknik. Röjsågen kan utrustas med olika klingor för att hantera sly och små träd, medan grästrimmern använder plasttråd eller plastknivar för att trimma gräset. Denna grundläggande skillnad, tillsammans med deras olika styrkeegenskaper, gör att de är lämpliga för olika typer av uppgifter. En grästrimmer och en röjsåg skiljer sig åt i prestanda, vilket främst beror på deras skärverktyg – klinga eller tråd – och deras drivkälla, som kan vara av el-, bensin- eller batterdrift. Medan en grästrimmer är ett idealiskt trädgårdsverktyg för lättare och mer detaljerade uppgifter, är röjsågen bäst lämpad för mer robusta uppgifter som skogsarbete och snår.

Grästrimmer

Som namnet antyder är en grästrimmer konstruerad för att hantera gräs i första hand. En grästrimmer är ett komplement till gräsklipparen och är främst avsedd för att klippa vid ställen som är svåra att nå, såsom kanter, runt buskar och längs väggar.  En grästrimmer är vanligtvis utrustad med ett loophandtag och istället för klingor använder en grästrimmer plastknivar eller trimmertråd för att klippa gräset. Valet mellan plastknivar och tråd påverkar prestandan; en grästrimmer med plastknivar klarar av att hantera lite grövre gräs, medan en grästrimmer med tråd ger mer precision.

Röjsåg

Förenklat är röjsågen en kraftfullare och tyngre version av grästrimmern. Du kan enkelt hantera allt från sly och buskar till mindre träd, vilket gör röjsågen till ett mer robust och mångsidigt verktyg. Möjligheten att använda olika klingor gör det möjligt att använda röjsågen för fler användsningsområden. Med en slyslinga kan röjsågen effektivt hantera grövre vegetation som du sedan kan mata ner i en kompostkvarn. Röjsågen kan också utrustas med en röjsågslinga eller en trådpåle, vilket gör det möjligt att använda den för att trimma högt gräs. En röjsåg är ofta utrustad med tvåhandsstyre och röjsele.

Välj rätt grästrimmer

En grästrimmer är ett prisvärt och effektivt trädgårdsverktyg för dig som vill komma åt svåråtkomliga kanter och husknutar. Innan du bestämmer dig för vilken trädgårdstrimmer som är den bästa för dig och dina behov finns det några saker du bör tänka på, då dess effektivitet också beror på vilka uppgifter du planerar att använda den till.

Trimning av gräs, ogräs eller buskar

Observera din trädgård och gör en bedömning på det arbete som behöver utföras. Behöver du enbart hantera gräskanter eller är det ett mer krävande och omfattande arbete du står inför? Detta kan vägleda dig i valet mellan en bensin-, el- eller batteridriven grästrimmer. Vissa grästrimmrar är utrustade med små plastklingor som klipper effektivt, medan andra har en trimmertråd rullad på en trimmerspole.

Ergonomisk utformning

Den mest avgörande faktorn när du väljer en grästrimmer är om dess ergonomiska utformning lämpar sig för dig. Det är viktigt att den är bekväm och att du kan bibehålla en bra arbetsställning. Välj en grästrimmer som är anpassad efter din styrka och uthållighet då en allt för tung trimmer kan orsaka onödig belastning och potentiella ryggbesvär.

Miljövänlig drift

Om du är mån om miljön kan en batteridriven grästrimmer vara ett bra val för dig. Dessa modeller genererar inga skadliga utsläpp och minskar din bränsleförbrukning, vilket gör dem till ett mer miljövänligt alternativ.

Bensin-, el- eller bensindriven

Eldriven grästrimmer

Traditionellt sett har eldrivna grästrimmers varit den vanligaste typen av trimmers. De kräver ett eluttag, vilket gör dem mest praktiska för användning i nära anslutning till huset.

Bensindriven grästrimmer

För större till medelstora trädgårdar är en bensindriven grästrimmer ett bra val. Den erbjuder större rörelsefrihet utan sladdar och har en längre driftstid. Bensindrivna modeller är också kraftfulla och har utbytbara tillbehör som handtag att anpassa efter specifika behov.

Batteridriven grästrimmer

En batteridriven grästrimmer erbjuder en smidig och effektiv lösning för trädgårdsarbetet. Du slipper att bekymra dig för utsläpp och buller och kan i många fall använda samma batterityp till andra batteridrivna verktyg ifrån samma varumärke.

Rakt eller krökt riggrör

Grästrimmers finns tillgängliga med rak eller krökt riggrör, anpassat efter ditt specifika arbetsbehov. Ett krökt riggrör gör det enklare att trimma gräsmattor och rabatter, medan ett rakt riddrör är mer anpassade för mer utmanande arbetsuppgifter som att komma åt buskar och häckar.

Välj rätt röjsåg

Innan du köper en röjsåg är det klokt att reflektera över dess främsta användningsområde. Är den endast avsedd för röjning av småskog, eller ska den ha en bredare funktion för att hantera småskog, sly och gräs?

En kvalitativ röjsåg kännetecknas av effektiv prestanda och stark kapacitet för att hantera tjock vegetation och mindre träd, hållbar konstruktion för långvarig användning, ergonomisk design som ger komfort under längre arbetspass, välbalanserad vikt för smidig hantering samt flexibilitet för olika arbetsuppgifter. Det är också viktigt att den är utrustad med pålitliga säkerhetsfunktioner och är enkel att underhålla. Det är essentiellt att välja en röjsåg som motsvarar dina specifika behov, oavsett om det är för privat bruk eller professionellt användande.

Skärverkyg

Det kan vara svårt att veta vilket skärverktyg till röjsåg man ska använda vid vilket tillfälle. De vanligaste skärverktygen till röjsåg är gräsklingan (kallas även slyklinga, sågklinga, röjklinga) och trimmerhuvud. Men när ska man använda vilket verktyg?

Gräsklingan

En gräs- eller slyklinga ska användas i situationer då man röjer tät vegetation, snår och buskar, undervegetation och tjockt gräs. En grässlinga kan enkelt skära igenom kraftig vegetation och tjockt gräs, och tar effektivt bort buskage och snår i trädgården eller på andra grönområden. Den är också lämplig att använda för att röja undervegetation i skog, på skogsvägar och stigar.

Trimmerhuvudet

Ett trimmerhuvud används för rensning av kanter, i trånga områden, vid hantering av mindre ogräs och runt känsliga objekt. Ett trimmerhuvud trimmar effektivt gräs längs kanter, som vid staket, väggar eller runt buskar och träd eller andra platser där gräsklingan kan vara för stor. För att bekämpa ogräs eller tunnare vegetation är trimmerhuvudet effektivt och mindre riskfyllt jämfört med en gräsklinga, liksom om du arbetar med känsliga växter eller trädgårdsmöbler där gräsklingan kan vara för aggressiv.

Röjklinga

En röjklinga används för röjning av kraftiga buskar, småträd och grenar, samt arbete i svår terräng eller större röjningsprojekt. En röjklinga hanterar effektivt tät och robust vegetation som buskar och tjockare snår, kraftigt växtmaterial och omfattande röjningsprojekt med en blandning av tjock vegetation och hårdare trämaterial.

Batteri- eller bensindriven

Är du osäker på om du ska välja en batteridriven eller bensindriven röjsåg? Ditt val beror på arbetsförhållanden, kraftbehov och personliga preferenser gällande miljö och underhåll. Batteridrivna modeller erbjuder många miljömässiga och viktrelaterade fördelar, medan bensindrivna röjsågar ofta passar professionella användare bättre.

Batteridriven röjsåg

En batteridriven röjsåg har begränsad driftstid men passar dig som vill ha ett tystare och mer miljövänligt alternativ utan utsläpp. En batteridriven röjsåg är oftast lättare och enklare att hantera, och för det mesta mer än tillräcklig när det kommer till trädgårdsarbete som inte kräver lika mycket kraft. Dessutom kräver en batteridriven röjsåg mindre underhåll.

Bensindriven röjsåg

En bensindriven röjsåg är mer kraftfull, men också tyngre och bullrigare. Om du behöver använda röjsågen under längre perioder och om du inte vill vara begränsad av batteritid är en bensindriven röjsåg ett bra val för dig. Bensindrivna röjsågar är oftast mer robusta och tålmodiga för regelbunden användning under tugga förhållanden, lämpliga för att hantera rät vegetation, sly och större områden.

Ett batteri för flera verktyg

Visste du att du kan använda ett enda batteri till alla dina batteridrivna trädgårdsmaskiner och verktyg? Genom att välja verktyg och trädgårdsmaskiner från samma leverantör och batteriserie kan du enkelt driva alla dina maskiner med ett och samma batteri. Stora varumärken som Ryobi och STIHL erbjuder flexibla lösningar för dig som vill göra ett smart val och använda samma batteriserie för alla dina verktyg.

Ryobi ONE+ är ett batterisystem som är kompatibelt med alla verktyg inom ONE+ 18V serien. Genom att välja en grästrimmer från Ryobi ONE+ 18V kan du använda samma batteri till flera andra verktyg som gräsklippare, motorsåg, grensåg och sekatör från samma 18V serie. På liknande sätt kan du med en STIHL grästrimmer 36V kombinera ditt 36V batterisystem med andra verktyg som motorsåg, häcksax, lövblås eller gräsklippare som är kompatibla med 36V systemet från STIHL.

Läs mer om batterimaskiner

Säkerhetsrekommendationer

För att minimera risk för skador är det viktigt att alltid använda lämplig skyddsutrustning när du arbetar med trädgårdsmaskiner. Följ alltid säkerhetsrekommendationer för användning av grästrimmer och röjsåg och använd skyddsglasögon, tråd- eller klingskydd och säkerhetsskor. Vid användning av röjsåg är det också viktigt att använda skyddsdräkt, handskar och hörselskydd.

Basservice trimmer eller röjsåg

Alla trädgårdsmaskiner behöver underhåll och omvårdnad ibland. En basservice förlänger livslängden och är en förebyggande åtgärd för att på lång sikt undvika dyra reparationer. Grannhjälpen erbjuder dig som kund att ta del av basservice till ett fast pris och rekommenderar att du servar din trädgårdmaskin en gång om året.

I Grannhjälpens basservice för trimmer eller röjsåg ingår byte av tändstift och bränslefilter, kontroll av luftfilter, vinkelväxel och skärutrustning, justering av förgasare, kontroll och rengöring av kylsystem, säkerhets- och funktionskontroll. Byte av luftfilter, skärutrustning, startsnöre och klinga sker mot tillägg eller offert.